Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος


Οικουμένη - Πίστη - Πολιτισμός

Η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει την εξαιρετική τιμή να σας προσκαλέσει στην παρουσίαση του τετράτομου έργου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου που θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο “Cotsen Hall” της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών (στο χώρο της Γενναδείου Βιβλιοθήκης - είσοδος από την οδό Αναπήρων Πολέμου 9) την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014, ώρα 18.00.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

• Προσφώνηση, υπό του Θεοφ. Επισκόπου Φαναρίου κ. Αγαθάγγελου,
Γενικού Διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας

ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ (ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ):

Ιεραποστολή στα ίχνη του Χριστού - Έως εσχάτου της Γης- Στην Αφρική - Η λησμονημένη εντολή «Πορευθέντες»

κ. Μάριος Μπέγζος, Κοσμήτωρ Θεολογικής Σχολής Αθηνών
κ. Μιχαήλ Τρίτος, Κοσμήτωρ Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης
κ. Κώστας Ιορδανίδης, Δημοσιογράφος,
κ. Νικόλαος Τσιρέβελος, Δρ. Θεολογίας

ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ)

Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας
κ. Ιωάννης Καζάζης, Καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής Θεσσαλονίκης,
Πρόεδρος Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας

«ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ - ΠΙΣΤΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ», Σκέψεις του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου

• Κλείσιμο εκδηλώσεως, υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου
Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου

Συντονίζει η κ. Μαρία Αντωνιάδου, Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ

(Παράλληλη μετάφραση της εκδηλώσεως στην αγγλική και γαλλική γλώσσα)
Ζωντανή μετάδοση της εκδηλώσεως από την ιστοσελίδα https:live.grnet.gr/ascsa/

 

Η λησμονημένη εντολή, ‘Πορευθέντες', από τον λήθαργο στην αφύπνιση,

Εκδόθηκε και κυκλοφορείται από τις εκδόσεις της Αποστολικής Διακονίας το νέο έργο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου, το οποίο τιτλοφορείται «Η λησμονημένη εντολή, ‘Πορευθέντες', από τον λήθαργο στην αφύπνιση». Πρόκειται για συλλογή ποικίλων κειμένων που συνέβαλαν στην ιεραποστολική αφύπνιση και στην αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για την ορθόδοξη ιεραποστολή, μετά από μία μακρά περίοδο λήθαργου. Ο συγγραφέας τονίζει την λησμονημένη εντολή «Πορευθέντες ουν μαθητεύσατε πάντα τα έθνη» (Ματθ., 28,19), την οποία ενσαρκώνει με την πάνω από μισό αιώνα ιεραποστολική του πορεία και το ιεραποστολικό έργο του στην Αλβανία.

Σελ. 528, Σχ. 16Χ23, Τιμή: 15€

 

Στην Αφρική

Στο βιβλίο αυτό καταγράφονται ίχνη της ιεραποστολικής πορείας στην Αφρική του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου, καθώς και μελετήματά του για την αφρικανική θρησκευτικότητα, που καταδεικνύουν με πόσο σεβασμό και γνώση προσπάθησε να προσεγγίσει την αφρικανική ψυχή, προσφέροντας της τον θησαυρό της ορθόδοξης αλήθειας, της σταυρωμένης αγάπης και της αναστάσιμης ελπίδας του Χριστού.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος (Γιαννουλάτος), ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επίτιμο Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, με την αποστολική φλόγα που χαρακτηρίζει το σύνολο της βιοτής του, συνδυάζοντας τα χαρίσματα του έγκριτου θεολόγου και θρησκειολόγου, του δημιουργικού ηγέτη, και κυρίως του ανθρώπου αγάπης και αυτοθυσίας, περπάτησε στη σαβάνα και τις ζούγκλες της Αφρικής, και το πέρασμα του «έφερε καρπόν πολύν» που συνεχίζει να πολλαπλασιάζεται και μετά τη φυσική απουσία του από τους «προσφιλείς του Αφρικανούς».

Σχήμα: 15Χ22, σελίδες 479
Τιμή: 10 €

 

Έως εσχάτου της γης

Η παρούσα συλλογή ιεραποστολικών μελετημάτων του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αλβανίας αποτελεί εκδοτικό γεγονός, καθώς οι αναγνώστες έχουν την δυνατότητα χάρη σ' αυτό το ευσύνοπτο πόνημα να κατανοήσουν εκκλησιολογικά την ανά τον κόσμο διάδοση της αλήθειας του Ευαγγελίου μέσω των γραπτών ενός ιεράρχη ο οποίος αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του σ' αυτόν τον σκοπό, επαληθεύοντας στο πρόσωπό του όσο λίγοι το Καινοδιαθηκικό «έσεσθέ μοι μάρτυρες». Ο συγγραφέας αναδεικνύει την βαθύτερη θεολογική σημασία της ιεραποστολής που είναι συνηφασμένη με την ίδια την φύση της Εκκλησίας: η Εκκλησία οφείλει να είναι ιεραποστολική, ν' ανοίγει τις αγκάλες της σε μη μέλη της κηρύσσοντας τον λόγο του Ευαγγελίου, πραγματώνοντας έτσι την εντολή του Κυρίου μας: «πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη» (Ματθ. 28:19).
Το έργο χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο είναι αφιερωμένο στην ιεραποστολική δράση των μοναχών της ερήμου και των πρώτων χριστιανών, καθώς και στην ένδοξη εποχή του εκχριστιανισμού της Αν. Ευρώπης χάρη στις σύντονες και οργανωμένες ιεραποστολές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται εκτενώς οι μέχρι πρότινος άγνωστες στο ευρύ κοινό ορθόδοξες ιεραποστολές των νεότερων χρόνων στην Κίνα, την Ιαπωνία αλλά και την Αλάσκα. Η ευρύτητα των παρατιθέμενων πληροφοριών και η πλούσια βιβλιογραφία στην οποία παραπέμπει ο συγγραφέας καθιστούν το έργο, πέρα από εύληπτο για το ευρύ κοινό, απαραίτητο εγχειρίδιο για κάθε επιστημονικό ερευνητή.

Σχήμα 15,5Χ22,5, σελίδες 388.
Τιμή 10€.

Ιεραποστολή στα ίχνη του χριστού

Εκδόθηκε και κυκλοφορείται από την Αποστολική Διακονία το βιβλίο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου -ο οποίος επί δύο σχεδόν δεκαετίες διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της- με τίτλο: «Ιεραποστολή στα ίχνη του Χριστού».
«Οι μελέτες και ομιλίες που περιλαμβάνονται στην παρούσα συλλογή αποτελούν την κατάθεση μιας προσωπικής θεολογικής ανησυχίας, κάποτε μιας πνευματικής μυστικής αγωνίας, που αρχίζει με σειρά ερωτημάτων για να μετεξελιχθεί συχνά σε πόνο, έκκληση, κραυγή, εμπρός στην αδράνεια, τη σύγχυση και την αδιαφορία διαφόρων "αρμοδίων" και μη. Ετοιμάσθηκαν για ποικίλα ακροατήρια: νεανικά, θεολογικά ή ευρύτερα διεθνή περιβάλλοντα. Το γεγονός αυτό καθόρισε το ύφος, τους τόνους, τους εναλλασσόμενους "ήχους". Τα περισσότερα από τα κείμενα του παρόντος τόμου δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά σε ξένη γλώσσα και κατόπιν στην ελληνική. Ορισμένα (κεφ. 2,10,13,14) μεταφράζονται και δημοσιεύονται εδώ για πρώτη φορά στα ελληνικά. Στην αρχή κάθε κειμένου σημειώνεται η αφορμή συγγραφής του, το έτος της πρώτης δημοσιεύσεώς του, καθώς και οι αναδημοσιεύσεις του...
Πολλές από τις ιδέες και προτάσεις που πρωτοδιατυπώθηκαν σ' αυτά τα κείμενα κάποτε ξένιζαν ή αμφισβητήθηκαν. Η προσπάθεια θεολογικής αντιμετωπίσεως νέων προβλημάτων απαιτεί συνήθως τόλμη και αποδοχή κάποιου κινδύνου. Τώρα, εν πολλοίς έχουν γίνει αποδεκτές από την ορθόδοξη συνείδηση και τονίζονται πλέον από επίσημα χείλη. Συγχρόνως, έχουν συμβάλει σε σημαντικές αποφάσεις πολλών στις δεκαετίες που πέρασαν».
Στο Προλογικό Γράμμα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Κυρίου Βαρθολομαίου εξαίρεται «...ο πρωταρχικός ρόλος τον οποίον διεδραμάτισεν [ο Μακαρ. Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας] εις την αναγέννησιν και επανενεργοποίησιν εν τοις χρόνοις ημών της ιεραποστολικής πρακτικής και διακονίας, ως αναγκαιοτάτου έργου και χρεωστικής εκφράσεως της αυτοσυνειδησίας της Εκκλησίας προς τους εκτός της Πίστεως και ανά πάσας τας ηπείρους του πλανήτου ημών θεοπλάστους αδελφούς».
Οι δέκα πέντε μελέτες που περιλαμβάνονται στον παρόντα τόμο «...παρατίθενται κατά χρονολογική σειρά, δηλώνοντας έτσι την ανέλιξη και τους κυματισμούς του θεολογικού μας προβληματισμού κατά τις τελευταίες δεκαετίες».
Στο τέλος του τόμου υπάρχει αλφαβητικό ευρετήριο, πίνακας των δημοσιευμάτων του Συγγραφέως και βιογραφικό του Σημείωμα.

Σχήμα 17Χ24, σελίδες 374.
Τιμή: 10

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ
(Βιβλία του Μακ. Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ Αναστασίου)

Η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου, εξασφάλισε για τους φίλους αναγνώστες της την κεντρική διάθεση τριών εμβριθών μελετημάτων του σε προνομιακές τιμές.

Παγκοσμιότητα και Ορθοδοξία

Συλλογή μελετημάτων θεολογικού- θρησκειολογικού προβληματισμού, δημοσιευμένα σε ειδικά περιοδικά ή αφιερωματικούς τόμους, τα οποία δεν ήταν προσιτά στο ελληνικό κοινό. Στις πολλές θεματικές ενότητες προβάλλεται η Οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας, η οποία αποτελεί τη μόνη διαχρονική απάντηση στα πολυδιάστατα προβλήματα της εποχής της παγκοσμιοποίησης.

Σελ. 288, Σχ. 15Χ23, Τιμή: 10€

 

 

Ισλάμ, Θρησκειολογική επισκόπηση

Η εμβριθής και διαχρονική μελέτη για το Ισλάμ, η οποία επί δεκαετίες διδάσκεται στους φοιτητές της Θεολογικής σχολής και έχει φτάσει αισίως τις 15 επανεκδόσεις. Η επιστημονική θεώρηση του Ισλάμ και η ήρεμη θέασή του συνέτειναν στην υπέρβαση των παλαιοτέρων αρνητικών στερεοτύπων.

Σελ. 508, Σχ. 16Χ23, Τιμή: 20€

 

 

Ίχνη από την αναζήτηση του υπερβατικού -
Συλλογή θρησκειολογικών μελετημάτων

Μελέτημα στο οποίο παρουσιάζονται όλοι οι μεγάλοι ιδρυτές θρησκειών και τα σύγχρονα θρησκευτικά συστήματα, μέσα από τα οποία εκφράσθηκε διαχρονικά η αναζήτηση των εννοιών του θείου και του αιωνίου στην ανθρωπότητα. Στο έργο παρατίθεται πλούσια βιβλιογραφία την οποία μπορεί να συμβουλευτεί ο αναγνώστης- ερευνητής.

Σελ. 496, Σχ. 16Χ23, Τιμή: 20€

 

 

Apostolic Diakonia of the Church of Greece


Œcumene - Faith - Culture

The Apostolic Diakonia of the Orthodox Church of Greece has the exceptional honour of inviting you to the presentation event of the four-volume work by His Beatitude Anastasios Archbishop of Tirana and Durres, Primate of Albania, to be held on Monday, February 24, 2014, at 18h00 in the Auditorium “Cotsen Hall” of the American School of Classical Studies (Gennadius Library - 9, Anapiron Polemou Str., Athens).

PROGRAMME

• Address by His Grace Bishop Agathanghelos of Phanarion, Director General of the Apostolic Diakonia

•  ŒCUMENE AND FAITH PRESENTATION OF THE FOLLOWING BOOKS:

Mission on the Footmarks of Christ - Unto the Uttermost Part of the Earth -In Africa - The Forgotten Command “Go Ye”

Prof. Marios Begzos, Dean of the Faculty of Theology, University of Athens
Prof. Michael Tritos, Dean of the Faculty of Theology, University of Thessaloniki
Mr Kostas Iordanidis, Journalist
Dr Nicholas Tsirevelos, Doctor of Theology

•  FAITH AND CULTURE (CULTURAL ACTIONS OF THE APOSTOLIC DIAKONIA):

Most Rev. Metropolitan Athenagoras of Ilion, Aharnai and Petroupolis
Prof. Ioannis Kazazis, Chairman of the Centre of the Greek Language, Faculty of Philosophy, University of Thessaloniki

ŒCUMENE - FAITH - CULTURE”, Reflections of His Beatitude Anastasios, Archbishop of Tirana and Durrës, Primate of Albania

• Concluding Remarks by His Beatitude Ieronymos,
Archbishop of Athens and All Greece

Coordination: Ms Maria Antoniadou, Chairwoman of the Board of the Association of Newscasters of the Daily Newspapers of Athens (Athens Journalists' Union, ESIEA)

(Simultaneous interpretation of the event into English and French) Livestreaming of the event on the site https:live.grnet.gr/ascsa/

RSVP by Thursday, February 20, 2014 tel. nos. 0030-210-7272311, 0030-210-7272348, fax no. 0030-210-7272310 e-mail address: apostoliki-diakonia@ath.forthnet.gr

 

“The Forgotten Command, “March," from dormancy to awakening."

Issued and is published by the Apostoliki Diakonia the new project of the Archbishop of Tirana, Durres and All Albania Mr. Anastasios, entitled: “The Forgotten Command, “March," from dormancy to awakening." This is a collection of various texts that contributed to the missionary awakening and revival of interest in the Orthodox missionary, after a long period of dormancy. The author emphasizes the forgotten mandate "March, therefore and make disciples of all nations " (Matt.28,19). The book embodies the more than half a century missionary path and missionary work, of His Beatitude in Albania .

Pages: 528, Dim: 16cm x 23cm, Price: 15 €

 

In Africa

Through this book the reader follows some leads of the missionary track in Africa of Anastasios, the Archbishop of Albania, as well as some of his studies on the African religiousness that are evidence of the respect and knowledge that he exercised in his effort to approach the African soul, offering the treasure of Orthodox truth, the crucified love and resurrection hope of Christ.
Archbishop Anastasios (Yannoulatos), associate professor of the University of Athens and Honorary Member of the Academy of Athens, with the apostolic passion that characterizes all his life, combining the gifts of the distinguished theologian and student of religious studies, the creative leader and, mainly, the man of love and self-sacrifice, walked on the African savanna and in the African jungles and his passage “was very fruitful” and continues to multiply even after his physical absence by “his African people that are near to his heart”.

Dimensions: 10Χ13,5, pages 479
Price: 10 €

 

Unto the ends of the earth

This collection of missionary theses of His Beatitude Archbishop of Albania is a publishing event, as this comprehensive effort provides the readers with the opportunity to ecclesiologically appreciate the dissemination of the truth of the Gospel all over the world through the writings of a hierarch who has devoted a big part of his life to this end, being a verification, as few others, of the New Testament "shall be My witnesses". The writer highlights the deeper theological importance of the mission which is deeply related to the nature of the Church itself: the Church must be missionary, to embrace the ones that are not its members preaching the word of the Gospel and fulfilling, thus, our Lord's command: "Go ye therefore and teach all nations" (Matthew 28:19).
The work is divided into two parts. The first one is devoted to the missionary work of the desert monks and the first Christians, as well as the glorious era of the Christianization of Eastern Europe thanks to the intensive and organized missions of the Byzantine Empire. The second part includes an extensive presentation of the Orthodox missions of modern times, until recently unknown to the wider public, in China, Japan as well as Alaska. The wealth of the presented information and the rich literature quoted by the writer make the work, apart from being clear and concise for the wider public, a necessary text book for every scientific researcher.

Dimensions: 15,5Χ22,5, pages 388.
Price: 10€

 

Holy Mission in the tracks of Christ

Published and now in circulation by the Apostoliki Diakonia is the book titled «Holy Mission in the tracks of Christ» (Theological studies and homilies), written by His Beatitude the Archbishop of Tirana and All Albania Anastasios - who, for almost two decades had also served as General Director of the Organization.
The studies and the homilies in this collection comprise a deposition of personal theological concerns and at times even a spiritual, mystic agony; a deposition that commences with a series of questions and eventually evolves, often into an aching, an imploring, an outburst, in the face of the inertia, the confusion and the indifference displayed by the various 'responsible authorities', as well as the non-responsible. These homilies had been prepared for a variety of audiences: the young, the theological, or for the broader, international ones. This fact had also determined the style, the intonation, and the varying "sounds". Most of the texts of this volume were published for the first time in a foreign language, and later in Greek. Some of them (chapters 2, 10, 13, 14) have been translated in Greek and published here for the first time. At the beginning of each text, there is a reference as to the reason for its composition, also a mention of the year it was first published, as well as its later re-publications.
Many of the ideas and proposals that were first expressed in these texts had once been regarded as strange, or had been doubted. The attempt to theologically tackle new problems usually demands daring, as well as an acceptance of a certain element of danger. Nowadays, they have mostly become accepted by the orthodox conscience, and are being stressed by official voices. They have furthermore contributed towards the significant decisions that have been made by many, over the past decades.
The Prologue-Epistle of His Holiness the Ecumenical Patriarch Bartholomew includes an exceptional praise for "...the principal role played by His Beatitude the Archbishop of Albania in the rebirth and the reactivation in our times of the missionary practice and ministry, this being a most necessary task, and an expression of the Church's debt towards those who are outside the Faith and towards all the God-created brethren, in all the continents of our planet."
The fifteen studies that are included in this volume "...have been placed in chronological order, thus displaying the unfolding and the fluctuations of our theological speculation during the past decades."
At the end of the volume there is an alphabetical index, a chart with the Author's publications and a note containing his biography.

374 Pages, dimensions 17X24
Price: 10

Central Distribution
(Books by Anastasios, Archbishop of Tirana and all Albania)

The Apostoliki Diakonia of the church Greece, with the blessings of His Beatitude, Archbishop Anastasios of Tirana, Durrës and All Albania Mr. Anastasios, provides to its all faithful readers, the central distribution of three of His most profound studies/books, in very appealing prices.

Universality and Orthodoxy

This book is a collection of His wide-spread studies of the most important theological and religious matters. The book includes for the first time a compact collection, of various studies of His Beatitude taken from various specialized magazines, devotional volumes and other sources, never before being approachable to the Greek public.

The book is constituted from a variety of thematic unities that helps the reader to understand that the Ecumenical Orthodoxy provide the diachronic answers to the multidimensional problems and skepticisms that pertains to our era.

Pages: 288, Dimensions: 15cm x 23cm
Price: 10€

Islam, a Religious Review

The profound and diachronic study regarding the Islam.This is the book that superimposes all the others, regarding Islam and its being the main study-book for the students of the School of Theology and it has been successfully reached the 14nth issue successively.

The scientific and penetrative study of the Islam, followed by a collectedly view manages to transgress the ever existing and sometime negative perception of its stereotypes.

Pages: 508, Dimensions: 16cm x 23cm
Price: 20€

Traces from the quest of the transcendent- an assemblage of religious research

A comprehensive research study in which, all the major founders of the biggest religions among with the various religious “systems," are presented with accuracy and selflessness. The book focuses to the continuous research of the understanding of the true substance of the divine, uncreated and eternal meaning throughout the humanity.

A rich bibliography from which every researcher or reader can be advised is included and thus the particular book provides a needful tools or vehicles to everyone.

Pages: 496, Dimensions: 16cm x 23cm
Price: 20€