ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
 

Εικόνες της Παναγίας και Ιερά Λείψανα Αγίων της καθ' ημάς Ανατολής στη Βενετία
Μητροπολίτου Φαναρίου Αγαθαγγέλου, ΔρΘ. -
Χρύσας Μαλτέζου, Ακαδημαϊκού -
Ενρίκο Μορίνι, καθηγ. Πανεπιστημίου

Η παρούσα πολυτελής έκδοση παρουσιάζει κατ’ αρχάς τη Βενετία ως «το μικρό Βυζάντιο», με το περίγραμμα των σχέσεων Βυζαντίου και Βενετίας μέχρι την Δ΄ Σταυροφορία και ιερά Λείψανα «αγνώστων» αγίων στη Χριστιανική Δύση. Το Β΄ μέρος επικεντρώνεται σε εικόνες της Παναγίας με δική τους ιστορία, όπως η εικόνα της Παναγίας Νικοποιού, της Παναγίας Κρυπτής, της Παναγίας Μεσοπαντίτισσας και η εικόνα της Παναγίας του Φλαγγινιανού Ελληνομουσείου. Το Γ΄ μέρος περιλαμβάνει μελέτη για τα λείψανα Αγίων στον Ναό του Αγίου Γεωργίου της Βενετίας - Nazione Greca και Cose Sacre, και εν συνεχεία τα Συναξάρια και τις «ιστορικές περιπέτειες» των ιερών λειψάνων 36 Αγίων, Μαρτύρων και Οσίων της Εκκλησίας μας.
Σκοπός της παρούσας εκδόσεως είναι να προβάλλει τις εικόνες της Παναγίας και τους βίους των Αγίων ως πρότυπα για τη σχέση και τη στάση του ανθρώπου απέναντι στον Θεό και να μας γνωρίσει την ιστορία και τον πολιτισμό, την επιστημονική - ιστορική θεώρηση της «μετακομιδής» των ιερών λειψάνων Αγίων της καθ’ ημάς Ανατολής στη Βενετία της Ιταλίας, κατά την περίοδο των βυζαντινών χρόνων και ιδιαίτερα μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Φράγκους, το έτος 1204 μ.Χ.

Σχ. 20X27, Σελ. 416. Τιμ. 22€.

 
     
 

Ψαλῷ τῷ Θεῷ μου- Θεολογικά σχόλια στους Ψαλμούς
Μητροπολίτου Αχελώου Ευθυμίου (†)

Η ερμηνεία του βιβλίου των Ψαλμών, στο οποίο η ελευθερία του πιστού ταυτίζεται με το θείο θέλημα και τη θεία χάρη,  με τον μεστό λόγο και την ορθόδοξη πνευματικότητα του αειμνήστου Μητροπολίτου Αχελώου, κυρού Ευθυμίου.  Πρόκειται για μελέτημα σχετικό με τη θεολογία της αληθινής προσευχής, η οποία δεν πρέπει να αποσκοπεί στην εκζήτηση της χάριτος του Θεού για την ικανοποίηση των προσωπικών μας θέλω, αλλά στη ταύτισή μας με τον ίδιο τον Θεό, τη Βασιλεία Του και τη Δικαιοσύνη Του.  

Σχ. 21X14, Σελ. 264. Τιμ. 8€.

 
     
 

Μικρή Φιλοκαλία-Πατερικά φιλοκαλικά κείμενα
Αρχιμ. Ευσεβίου Βίττη (†)

Επανέκδοση  με νέα στοιχειοθεσία της κλασικής πλέον συλλογής πατερικών φιλοκαλικών κειμένων των Αντωνίου του Μεγάλου, Ησαΐου του Αναχωρητή, Κασσιανού του Ρωμαίου, Ησυχίου του Πρεσβυτέρου και Νείλου του Ασκητή σε μετάφραση στην νεοελληνική.

Σχ. 21 X 14, Σελ. 336, Τιμ. 8€.

 
     
 

1821-2021 Οι Νεομάρτυρες του Γένους
Μητροπολίτου Φαναρίου Αγαθαγγέλου, 
Γενικού Διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας
της Εκκλησίας της Ελλάδος

Συναξαριστικός εικονογραφημένος Τόμος με Συναξάρια όλων των Νεομαρτύρων, αφιέρωμα στην άλωση της Πόλης και τον τελευταίο αυτοκράτορα Κωνσταντίνο ΙΑ' Παλαιολόγο.

Ο αγώνας των Ελλήνων έγινε, όπως ομολογούσαν οι Αγωνιστές του 1821, «για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία». Δεν πρόκειται συνεπώς μόνο περί μιας εθνικής επετείου, αλλά περί συζεύξεως, αλληλοπεριχωρήσεως, κοινής πορείας και αδιατάρακτης ενότητας Ελληνισμού και Ορθοδοξίας. Αυτή την αλήθεια εκφράζουν οι άγιοι Νεομάρτυρες που ήταν η ψυχή του αγώνα. Αυτοί σήμερα, με την πίστη τους, τη θυσία τους και το μαρτύριο τους, μας δίνουν τη δύναμη να αντέχουμε, να αγωνιζόμαστε, να ελπίζουμε. Έτσι, το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα εισοδικό στην πίστη και τη μαρτυρία του ζώντος Τριαδικού Θεού, την ιστορία της Πατρίδας μας και του Γένους των Ελλήνων.

Σχ. 25Χ27,5, Σελ. 442, Τιμ. 30 €.

 
 

 

 
ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
 

Η λησμονημένη εντολή, Πορευθέντες...
Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστασίου

Συλλογή κειμένων που συνέβαλαν στην ιεραποστολική αφύπνιση της Ορθοδοξίας. Ο συγγραφέας τονίζει την λησμονημένη εντολή «Πορευθέντες...», την οποία ενσαρκώνει με την ιεραποστολική του δράση, καλώντας τον Ορθόδοξο κόσμο, μέσα από πολλαπλές οπτικές, να επανεύρει την αποστολική του αυτοσυνειδησία.

Σχ. 15Χ22, Σελ. 528, Τιμ. 15€

 

 
     
 

Ο πληγωμένος αετός
Στυλιανού Παπαδόπουλου (†)

Η αφηγηματική βιογραφία του θεηγόρου πνευματικού φωστήρα της Ορθοδοξίας, Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, συνταχθείσα από τον ενεργεία τότε πανεπιστημιακό Πατρολόγο Καθηγ. Στυλιανό Παπαδόπουλο. Το εν λόγω πόνημα επανεκδίδεται για δέκατη φορά, είκοσι οκτώ έτη από την πρώτη του έκδοση, παραμένοντας πάντοτε επίκαιρο για τον σύγχρονο χριστιανό, αφού προβάλλει την αληθή ευσέβεια, τον έρωτα για το θείο και το χάρισμα της αρχιερωσύνης. Ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος ως οικουμενικός διδάσκαλος παραμένει διαχρονικά το κλέος της Θεολογίας και ο μύστης της θείας ελλάμψεως.

Σχ.14Χ 21, Τιμ. 7€.

 
     
 

Εξ αποκαλύψεως γνώσις του Θεού- Σχέσις Θεού και ανθρώπου- Πίστις και αθεΐα
Συμβολή εις την θεολογίαν της Παλαιάς Διαθήκης

Νικολάου Π. Μπρατσιώτου, Ομοτ. Καθηγ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Στο χρήσιμο αυτό θεολογικό μελέτημα ο έγκριτος παλαιοδιαθηκολόγος παρουσιάζει την εξ Αποκαλύψεως γνώση περί Θεού στην Παλαιά Διαθήκη, τη σωτηριολογική σημασία των αποκεκαλυμμένων θείων αληθειών για τον πιστό λαό του, αλλά και τον κίνδυνο αρνήσεώς τους που οδηγεί στην πολυθεΐα, την ειδωλολατρεία ή ακόμη και αυτήν την αθεΐα, που απειλούν τον μονοθεϊστή περιούσιο λαό του Θεού. Η παράθεση της εβραϊκής ορολογίας προσδίδει στο εν λόγω μελέτημα την απαραίτητη για τους θεολόγους επιστημονικότητα.

Σχ. 17Χ24, Σελ. 128, Τιμή: 5€.

 
 

 

 
 

Η Ορθόδοξη Πίστη
του π. Θωμά Χόπκο

Α΄ Τόμος
Δόγμα και Λατρεία,
Σελ.: 408, Σχ.: 14x24, Τιμ. 10€
Β΄ Τόμος
Βίβλος και Πνευματικότητα,
Σελ. 336, Σχ.: 14x24 , Τιμ.10€

Το έργο του Ομότιμου Καθηγητή του Ορθοδόξου Σεμιναρίου του Αγ. Βλαδίμηρου π. Θωμά Χόπκο «Η Ορθόδοξη πίστη» αποτελείται από δύο πολυσέλιδους τόμους: ο πρώτος πραγματεύεται το ορθόδοξο Δόγμα, μέσω σχολίων στο Σύμβολο της Πίστεως, και στην Λατρεία με ερμηνεία του λατρευτικού βίου της Εκκλησίας. Ο δεύτερος τόμος είναι αφιερωμένος στη βιβλική ερμηνεία, στα σημαντικότερα γεγονότα της ιστορίας του Χριστιανισμού, καθώς και στην ορθόδοξη πνευματικότητα.

 
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
 

Αφιερωμα στο Άγιο Πνεύμα

 
ΑΡΘΡΟ
 

 

Λόγος ΛΑ', Περί του αγίου Πνεύματος,
Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου

Μιλάει ο Γρηγόριος Θεολόγος,
εκδ. Αποστολική Διακονία, Αθήνα 1991, σελ. 88-101
Μτφρ.: Διονύσιος Κακαλέτρης

Ο ΛΑ' Λόγος είναι ο σπουδαιότερος από τους θεολογικούς Λόγους του αγ. Γρηγορίου. Εκφωνήθηκε στο ναό της αγ. Αναστασίας, στην Κωνσταντινούπολη, το 380, πιθανόν κατά το διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Νοεμβρίου. Είναι η πρώτη φορά που σε ειδική πραγματεία, αφιερωμένη στο άγιο Πνεύμα, ομολογείται και καταδεικνύεται η θεότητα και το ομοούσιο του αγ. Πνεύματος. Ο Γρηγόριος διακηρύσσει την ορθή πίστη της Εκκλησίας ότι «εκ φωτός του Πατρός, φως καταλαμβάνοντες τον Υιόν εν φωτί τω Πνεύματι» (§3). Καταρρίπτει, στη συνέχεια, τους συλλογισμούς των αιρετικών Πνευματομάχων με θεολογικά επιχειρήματα (§ 4-21) και τέλος, απαντώντας στο επιχείρημα ότι στην αγία Γοαφή δεν δηλώνεται ρητά η θεότητα του Πνεύματος, παραθέτει πλήθος χωρίων, όπου υποδεικνύεται η θεότητα του Πνεύματος (§ 29-30). Αλλά και το ίδιο το Πνεύμα τώρα, σύμφωνα με το Γρηγόριο, φανερώνει στους άξιους βαθύτερα και σαφέστερα ότι είναι Θεός, ένα από τα τρία πρόσωπα της μιας θεότητας (§ 26).

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο...