ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
 

Εικόνες της Παναγίας και Ιερά Λείψανα Αγίων της καθ' ημάς Ανατολής στη Βενετία
Μητροπολίτου Φαναρίου Αγαθαγγέλου, ΔρΘ. -
Χρύσας Μαλτέζου, Ακαδημαϊκού -
Ενρίκο Μορίνι, καθηγ. Πανεπιστημίου

Η παρούσα πολυτελής έκδοση παρουσιάζει κατ’ αρχάς τη Βενετία ως «το μικρό Βυζάντιο», με το περίγραμμα των σχέσεων Βυζαντίου και Βενετίας μέχρι την Δ΄ Σταυροφορία και ιερά Λείψανα «αγνώστων» αγίων στη Χριστιανική Δύση. Το Β΄ μέρος επικεντρώνεται σε εικόνες της Παναγίας με δική τους ιστορία, όπως η εικόνα της Παναγίας Νικοποιού, της Παναγίας Κρυπτής, της Παναγίας Μεσοπαντίτισσας και η εικόνα της Παναγίας του Φλαγγινιανού Ελληνομουσείου. Το Γ΄ μέρος περιλαμβάνει μελέτη για τα λείψανα Αγίων στον Ναό του Αγίου Γεωργίου της Βενετίας - Nazione Greca και Cose Sacre, και εν συνεχεία τα Συναξάρια και τις «ιστορικές περιπέτειες» των ιερών λειψάνων 36 Αγίων, Μαρτύρων και Οσίων της Εκκλησίας μας.
Σκοπός της παρούσας εκδόσεως είναι να προβάλλει τις εικόνες της Παναγίας και τους βίους των Αγίων ως πρότυπα για τη σχέση και τη στάση του ανθρώπου απέναντι στον Θεό και να μας γνωρίσει την ιστορία και τον πολιτισμό, την επιστημονική - ιστορική θεώρηση της «μετακομιδής» των ιερών λειψάνων Αγίων της καθ’ ημάς Ανατολής στη Βενετία της Ιταλίας, κατά την περίοδο των βυζαντινών χρόνων και ιδιαίτερα μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Φράγκους, το έτος 1204 μ.Χ.

Σχ. 20X27, Σελ. 416. Τιμ. 22€.

 
     
 

1821-2021 Οι Νεομάρτυρες του Γένους
Μητροπολίτου Φαναρίου Αγαθαγγέλου, 
Γενικού Διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας
της Εκκλησίας της Ελλάδος

Συναξαριστικός εικονογραφημένος Τόμος με Συναξάρια όλων των Νεομαρτύρων, αφιέρωμα στην άλωση της Πόλης και τον τελευταίο αυτοκράτορα Κωνσταντίνο ΙΑ' Παλαιολόγο.

Ο αγώνας των Ελλήνων έγινε, όπως ομολογούσαν οι Αγωνιστές του 1821, «για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία». Δεν πρόκειται συνεπώς μόνο περί μιας εθνικής επετείου, αλλά περί συζεύξεως, αλληλοπεριχωρήσεως, κοινής πορείας και αδιατάρακτης ενότητας Ελληνισμού και Ορθοδοξίας. Αυτή την αλήθεια εκφράζουν οι άγιοι Νεομάρτυρες που ήταν η ψυχή του αγώνα. Αυτοί σήμερα, με την πίστη τους, τη θυσία τους και το μαρτύριο τους, μας δίνουν τη δύναμη να αντέχουμε, να αγωνιζόμαστε, να ελπίζουμε. Έτσι, το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα εισοδικό στην πίστη και τη μαρτυρία του ζώντος Τριαδικού Θεού, την ιστορία της Πατρίδας μας και του Γένους των Ελλήνων.

Σχ. 25Χ27,5, Σελ. 442, Τιμ. 30 €.

 
 

 

 
ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
 

Η ανθρώπινη ζωή μεταξύ επιστήμης και ηθικής - Ορθόδοξοι βιοηθικοί προβληματισμοί
Απόστολου Νικολαϊδη,
Καθηγ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Η επιστήμη της Βιοτεχνολογίας και Βιοϊατρικής θέτει καίρια ζητήματα ηθικής φύσεως που άπτονται της αξίας του ανθρωπίνου προσώπου. Στο παρόν επιστημονικό πόνημα χριστιανικής Βιοηθικής υπογραμμίζεται η αρχή της Ορθόδοξης Θεολογίας ότι η ζωή είναι κτήμα και δωρεά του Θεού, γι’ αυτό οι επιστήμονες θα πρέπει να την προσεγγίζουν με την οφειλόμενη σεμνότητα, σεβασμό και ευθύνη. Μία επικαιροποιημένη προσέγγιση ζητημάτων που απασχολούν τις σύγχρονες κοινωνίες, όπως οι διαφυλικές σχέσεις, η ταυτότητα των φύλων και τα δικαιώματα εμβρύων και παιδιών, υπό το πρίσμα της Ορθόδοξης ανθρωπολογίας. Ένα έργο που δίδει εύληπτες και εύλογες απαντήσεις στα ηθικά διλήμματα που προκύπτουν από την εφαρμογή των νέων αυτών επιστημονικών μεθόδων.

Σχ. 14Χ21 Σελ. 240, Τιμ. 9€.

 
 
 
 

Η Θεολογία του Ιουδαιοχριστιανισμού, 
Jean Daniélou

Ο ερευνητής εξετάζοντας την απόκρυφη γραμματεία του Κουμράν και του Nag Hammadi σε παραλληλία με την χριστιανική γραμματεία του Α΄ αιώνα και των αρχών του Β΄ αναδεικνύει το  κοινό υπόβαθρο σημιτικών καταβολών, το οποίο υιοθετήθηκε και από τους πρώτους χριστιανούς. Πρόκειται για μια μελέτη που βοηθάει τον αναγνώστη να εξοικειωθεί με το πνευματικό περιβάλλον της καινοδιαθηκικής εποχής  και να εξηγήσει κάποιες δυσερμήνευτες μέχρι σήμερα πτυχές της δογματικής (Μετάφραση στην ελληνική, Θεοφάνης Λ. Δρακόπουλος, ΔρΘ).

Σχ.: 15 x 22,5, Σελ.: 632, Τιμή: 20 €

 
     
 

Ο  ΄Αγγελος στην Πόλη,
Χαράλαμπου Κατσάρα

Εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο με Τέσσερα διηγήματα βυζαντινής εποχής, στα οποία αναβιώνεται η ορθόδοξη συνείδηση των πιστών σε καιρούς χαλεπούς για την αυτοκρατορία. Η Βασιλεύουσα, οι πόλεις της Μ. Ασίας , το Δεσποτάτο του Μυστρά και οι τελευταίες ώρες πριν την Άλωση της Πόλης είναι τα σκηνικά όπου εκτυλίσσονται οι ιστορίες.

Σχ. 17Χ25, Σελ. 74, Τιμ. 3€

 
 
 
 

Η συμβολή της Εκκλησίας στην Επανάσταση του 1821,  
Ζωής Κανάβα

Ειδική έκδοση, εμπλουτισμένη με έργα Ελλήνων και ξένων ζωγράφων, για τη μαθητιώσα νεολαία περί του ρόλου και της προσφοράς της Εκκλησίας στο υπόδουλο Γένος. Η συγγραφή των κειμένων ανετέθη υπό της Γενικής Διευθύνσεως στην κα Ζωή Κανάβα, διακεκριμμένη συγγραφέα παιδικών και νεανικών βιβλίων, η οποία παρουσιάζει τέσσερις εμβληματικές προσωπικότητες από τον χώρο της Εκκλησίας που θυσιάσθηκαν υπέρ πίστεως και πατρίδος. Πρόκειται για τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, τον Επίσκοπο Σαλώνων Ησαΐα, τον Οικουμενικό πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄ και τον Επίσκοπο Ρωγών Ιωσήφ. Κατόπιν εντολής της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, το έργο θα διατίθεται και από τις Ιερές Μητροπόλεις.

Σχ. 20Χ23, Σελ. 48, Τιμ. 2,1 €.

 
     
 

Ο Όμηρος ζει στη Βασιλεύουσα και αναζητά την αλήθεια
Πηνελόπης Μωραΐτου, εικονογράφηση Πέγκυ Φούρκα

Το νέο κατηχητικό βιβλίο της σειράς «Ελληνική Ιστορία και Χριστιανική Πίστη», αποτελεί ένα οδοιπορικό του κεντρικού ήρωα της σειράς, Ομήρου, στον μαγικό κόσμο του Βυζαντίου, με κεφάλαια αφιερωμένα στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη, τους φωστήρες της Ορθοδοξίας, τους Τρεις Ιεράρχες, τον Ιουστινιανό, τον Ιερό Φώτιο, τους αποστόλους των Σλάβων Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο, αλλά και το Σχίσμα των Εκκλησιών, την Φραγκοκρατία και την Άλωση της Πόλεως. Το έργο εξοικειώνει τους μικρούς μας φίλους και με τα σύμβολα του Βυζαντίου, όπως τον Τίμιο Σταυρό, το Δικέφαλο Αετό, τον ναό της Αγίας Σοφίας, αλλά και το Σύμβολο της πίστεως. Ένα παιδικό βιβλίο που βοηθάει τα παιδιά να γνωρίσουν την αλληλέγγυα και άρρηκτη σχέση Εκκλησίας και Πολιτείας στο Βυζάντιο και τη συνέχεια της ιστορικής πορείας του Ελληνισμού στο πέρασμα των αιώνων.

Σχ. 21Χ29, Σελ. 222, Τιμ. 10 €.

 
 

 

 
ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
   
 

 
ΑΡΘΡΟ
 

L’ICONA DELLA CHIESA

† Agatangelos, Metropolita di Fanarion,
Direttore Generale della Diakonia Apostolica della Chiesa di Grecia.

La gioia sofferente.

Ancora una volta ci concentriamo nella domenica dell’Ortodossia, con in cuore la gioia “paradossale” della santa e grande quaresima, su questa «gioia sofferente» della quale parlano i nostri Asceti e Padri.

Questo periodo ci è offerto dalla Chiesa perché possiamo guardare con più attenzione a Dio – nella nostra anima e nel nostro corpo – che non cessa di venire verso di noi, quel Dio che si è incarnato, soffre e risorge, per incontrarci nella nostra sofferenza e per introdurci fin da adesso nella Gioia del Suo Regno.

Ci viene offerto perché possiamo divenire «atleti nell’esilio personale e spirituale in cui abbiamo condotto la nostra esistenza», «uomini che si inebriano dello Spirito», secondo l’espressione di S. Macario.

Questo tempo benedetto ci è offerto, inoltre, per una «decimazione» della nostra vita, per un rinnovato cammino interiore. «Entra nel mio cuore, lì c’è Dio, lì gli angeli, lì la vita e il regno», scrive il Beato Filoteo, il Sinaita.

Ciò di cui dobbiamo renderci conto è che la Chiesa apre a noi la porta benedetta della Santa e Grande quaresima, che ha nella Pasqua la meta finale, esattamente perché possiamo superare l’unico e solo peccato, come in maniera caratteristica riporta S. Isacco il Siro: la nostra indifferenza nei confronti del Cristo risorto. «Tempo opportuno», dunque, «che ha creato il Signore».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο