ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
 
 
     
ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
 

 

Ο βίος και το μαρτύριο της Αγ. Βαρβάρας
Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Φαναρίου Αγαθαγγέλου

Ο βίος και το μαρτύριο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας όπως τον συνέγραψε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, Γεν. Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας, με πληροφορίες για το ναό της Αγ. Βαρβάρας στον ομώνυμο δήμο Αττικής και παράρτημα ιερών κειμηλίων του ναού.

Σχ. 20Χ24, Σελ. 104, Τιμ. 4€.

 
     
 

 

Η Αγία Βαρβάρα
Βίος - Μαρτύριο - Παρακλητικός Κανών
Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Φαναρίου Αγαθαγγέλου

Ο βίος και το Μαρτύριο της Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας όπως τον συνέγραψε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας, μαζί με τον Παρακλητικό Κανόνα που συνέθεσε ο μακαριστός Γέροντας - Μοναχός Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης.

Σχ. 12Χ17, Σελ. 40, Τιμ. 2€

 
     
 

 

Η άθληση και το μαρτύριο των αγίων Αγάθης, Βαρβάρας, Ευφημίας, Θέκλας, Ιουλιανής,Σοφίας και των θυγατέρων της
Συμεών του Μεταφραστού

Η άθληση και το μαρτύριο των παραπάνω Αγίων, οι Ασματικές Ακολουθίες τους και οι Παρακλητικοί Κανόνες των Αγίων Βαρβάρας και Ευφημίας. Εισαγωγή, Μετάφραση και Σχόλια του Γ. Παπαδημητρόπουλου

Σχ. 14Χ21, Σελ. 264, Τιμ. 4€.

 
 
 
 

 

Αγία Βαρβάρα- Όταν το φως νικά το σκότος
Αθηνάς Ντάσιου-Γιάννου

Ο βίος και το μαρτύριο της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Βαρβάρας για τους μικρούς μας φίλους, με το μοναδικό ύφος της Ζωής  Κανάβα. Η εικονογράφηση είναι του Γιαννούλη Λυμπερόπουλου.

Σελ. 56, Σχ. 22Χ28,Τιμ.:  6€

 
 
 
 

 

Η ζωή και τα θαύματα του Αγίου Νικολάου
Συμεών του Μεταφραστού
(Εισαγωγή- Μτφρ-Σχόλια Γ. Παπαδημητρόπουλου)

Ο συγγραφέας αποδίδει στη νεοελληνική γλώσσα το Βίο του αγίου Νικολάου, που έγραψε πριν από χίλια περίπου χρόνια ο περίφημος βυζαντινός αγιολόγος Συμεών ο Μεταφραστής και περιλαμβάνεται στον 116ο τόμο της Ελληνικής Πατρολογίας του Migne.

Σελ. 112, Σχ. 14Χ21, Τιμ.: 2€.

 
 
 
ΑΡΘΡΟ
 

Οι «ιστορικές περιπέτειες» των ιερών λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας

Μητροπολίτου Φαναρίου Αγαθαγγέλου,
Γεν. Διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

Ο αυτοκράτορας Λέων ο Σοφός (886-912) ανήγειρε στην Κωνσταντινούπολη, εντός των ανακτόρων, ναό προς τιμήν της Αγίας (1), στον οποίο ήσαν αποτεθειμένα τα ιερά λείψανά της. Είναι γνωστό ότι η θυγατέρα του αυτοκράτορος Αλεξίου Κομνηνού, ονόματι Βαρβάρα, σύζυγος του Ρώσου μεγάλου Δούκα του Κιέβου Σβιατοπόλκ Μιχαήλ, έφερε από την Κωνσταντινούπολη ιερά λείψανα της Αγίας, τα οποία και απετέθησαν στο ναό της Μονής Κιεβομιχαήλ, τον οποίο ανήγειρε ο Σβιατοπόλκ το 1108 (2).

Ένα τμήμα του ιερού λειψάνου της Αγίας έφθασε στη Βενετία την περίοδο της εξουσίας του δόγη Πέτρου Β΄ Orseolo (991-1009). Το έφερε στη Βενετία η Μαρία Αργυροπούλα, θεωρούμενη από τον Ιωάννη Διάκονο και τον Ανδρέα Δάνδολο θυγατέρα της αδελφής ή ακόμη και η ίδια αδελφή των αυτοκρατόρων Βασιλείου Β΄ και Κωνσταντίνου Η΄, αλλά κυρίως, όπως συμπεραίνεται από το επίθετο, ήταν μια από τις αδελφές του μελλοντικού αυτοκράτορος Ρωμανού Γ΄, που είχε νυμφευθεί τον υιό του δόγη, Ιωάννη. Ο γάμος τελέσθηκε στην Κωνσταντινούπολη "in capela imperiali " από τον Πατριάρχη και οι αυτοκράτορες υπήρξαν παράνυμφοι, κρατώντας τις νυφικές κορώνες. Ο Ιωάννης Orseolo που συνοδευόταν από τον αδελφό του Όθωνα, έλαβε τον τίτλο του πατρικίου και η σύζυγος κατάφερε να λάβει από τον ηγεμόνα το προνόμιο να μεταφέρει μαζί της στη Βενετία το λείψανο της Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας. Στη Βενετία τοποθετήθηκε "in capela ducali" (στο δουκικό παρεκκλήσιο), δηλαδή στον 'Αγιο Μάρκο (3).

Διαβάστε τη συνέχεια

 
     
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
 

Διαβάστε κείμενα από το αφιέρωμα στην Αγία Βαρβάρα

 
     
 

Δείτε πληροφορίες για το  Προσκύνημα