ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ  ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ  ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ   ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ "ΠΟΡΦΥΡΟΓΕΝΝΗΤΟΣ"
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ   ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ   ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Φωνή Κυρίου |Διακονία | Εορτολόγιο | Πολυμέσα

Ιερομάρτυς 'Αγιος Πίος, Επίσκοπος Ρώμης

† Επισκόπου Φαναρίου Αγαθαγγέλου

Σελ.: 88, Σχ.: 15Χ24

Προλογικό

Όταν κάποιος μελετά την εκκλησιαστική ιστορία και συγκεκριμένα την ιστορία της Αρχαίας Εκκλησίας, που διαγράφεται στις Κατακόμβες και τους διωγμούς, εκτός από το θαύμα και την προσδοκία της παρουσίας του Χριστού, βιώνει τον πόνο για τα προβλήματα της Εκκλησίας και τις διώξεις των ανθρώπων του Θεού, τις δυσχέρειες, τις οξειδώσεις του χρόνου, τους εγωισμούς, το σχίσμα που έφερε τη διαίρεση με αποτέλεσμα να ζήσουμε και να πληρώσουμε το τίμημα μιας δυτικής θεολογίας και των παραμέτρων της, που αλλοίωσε τον χαρακτήρα, τη διδασκαλία, το ήθος και το φρόνημα της Εκκλησίας.

Κατά τους χρόνους της ιστορικής πορείας της Εκκλησίας μέσα στον κόσμο αναδείχθηκαν μορφές Αγίων που στόλισαν τη γη και τον ουρανό. Μορφές που για ιστορικούς και άλλους λόγους λησμονήθηκαν, διαθέτουν όμως την πλέον ισχυρή μαρτυρία της αγιότητος, του μαρτυρίου, της παραδόσεως και της συνειδήσεως της Εκκλησίας, και καταγράφηκαν σε λειτουργικά εορτολόγια, μαρτυρολόγια και κώδικες.

Μία από τις μορφές αυτές είναι του αγίου ιερομάρτυρος Πίου, Επισκόπου Ρώμης (140-155 μ.Χ.).

Ο άγιος Πίος, ως διάδοχος του αποστόλου Πέτρου, καθαίρεσε τα οχυρώματα της πλάνης, ανέτρεψε την ψευδή πίστη των εθνικών, πλήθυνε την παράταξη των Κατηχουμένων, αιχμαλώτισε στην υπακοή του Χριστού τα νοήματα των πολύθεων ειδωλολατρών και αγωνίστηκε για την αρχαία υγεία της ευσέβειας.

Εύχομαι η χάρη του Θεού, δια πρεσβειών του αγίου ιερομάρτυρος Πίου, να πλημμυρίζει τη ζωή των Χριστιανών με φως, χάρη, αλήθεια, ομορφιά, ανάπαυση, παρηγορία, χαρά, ειρήνη, και να τους ενισχύει στην έμπονη καθημερινή τους πορεία.

†Ο Φαναρίου Αγαθάγγελος
Γενικός Διευθυντής Αποστολικής Διακονίας της 'Εκκλησιας της Ελλάδος

 

Για ενημέρωση σχετικά με τα νέα, τις εκδηλώσεις, τις εκδόσεις και το έργο μας παρακαλούμε συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία. Για τους όρους προστασίας δεδομένων δείτε εδώ.