ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ  ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ  ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ   ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ "ΠΟΡΦΥΡΟΓΕΝΝΗΤΟΣ"
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ   ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Φωνή Κυρίου | Διακονία | Εορτολόγιο | Πολυμέσα

 

πίσω


Εκδήλωση προς τιμή του Αρχ. Αλβανίας Αναστασίου

Εκδήλωση της 7ης Μαρτίου στο θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ

Παρουσίαση Μηνολογίου Βασιλείου Β' στο Βυζαντινό Μουσείο

Δελτίο τύπου για το Μηνολόγιο

Εκδήλωση Παρουσίασης Βιβλίου "Αναστασιμα-
τάριον" του Κων. Πρίγγου

Εκδήλωση για τα 70 χρόνια της Αποστολικής Διακονίας

Εκδήλωση Παρουσίασης Βιβλίου του Κων. Πρίγγου (Θεσσαλονίκη)

Εκδήλωση Παρουσίασης Βιβλίων της «Πεντατεύχου»

Εκδήλωση Παρουσίασης Βιβλίου «Χρυσοστομικό Συμπόσιο»

Φωτογραφίες από την ενθρόνηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β'

Εκδήλωση
«To 'Ονειρο των Αγγέλων»

Εκδήλωση
παρουσίασης δίτομου έργου "Η Θεραπευτική των πνευματικών νοσημάτων"

Εκδήλωση
παρουσίασης έργου "ΣΥΝΟΔΙΚΟΝ, της εν Eλλάδι Εκκλησίας"

Παρουσίαση βιβλίου "Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου Περί θανάτου"

 

Εκδήλωση παρουσίασης της δίτομης ιστορικής μελέτης «Άγιος Νεκτάριος Κεφαλάς, Μητροπολίτης Πενταπόλεως» του Σεβ. Μητροπολίτη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυίας κ. Κλεόπα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παρουσίασης της δίτομης ιστορικής μελέτης «Άγιος Νεκτάριος Κεφαλάς, Μητροπολίτης Πενταπόλεως» του Σεβ. Μητροπολίτη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυίας κ. Κλεόπα, την οποία διοργάνωσαν η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος και η Ι. Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης στο κατάμεστο αμφιθέατρο Cotsen Hall της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών.

Την εκδήλωση άνοιξε ο βυζαντινός χορός «Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης », ερμηνεύοντας τροπάρια από την Ι. Ακολουθία του Αγίου Νεκταρίου, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου-Καθηγητού κ. Αχιλλέα Χαλδαιάκη.

Ακολούθησε προσφώνηση του Σεβ. Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, ο οποίος ευχαρίστησε τον οργανισμό της Αποστολικής Διακονίας και τον Γενικό Διευθυντή αυτής, τον Πανιερ. Μητροπολίτη Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο, για την οργάνωση της εκδήλωσης, καθώς και όλους όσοι εργάσθηκαν για την έκδοση του σπουδαίου και πρωτότυπου αυτού μελετήματος για τον «΄Αγιο του 20ου αιώνα». Μεταξύ άλλων, τόνισε την πρωτοτυπία της μελέτης, η οποία συνίσταται στην παράθεση νέου αρχειακού υλικού, χειρογράφων, ανέκδοτων κειμένων και μαρτυριών που ρίχνουν φως σε άγνωστες μέχρι σήμερα πτυχές του βίου του Αγίου.

Ακολούθως, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας και Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών κ. Χρυσόστομος εξήρε τη μελέτη, τονίζοντας ότι πέρα από τα ανεκτίμητα νέα στοιχεία που φέρει στο φως για τον εν Χριστώ βίο και την ποιμαντική διακονία του Αγίου, σπουδαία είναι και τα στοιχεία που παρατίθενται σχετικά τόσο με τον εν γένει εκκλησιαστικό βίο του 19ου αιώνα, κυρίως στα Πατριαρχεία Κων/πόλεως και Αλεξανδρείας, όσο και με την εκκλησιαστική εκπαίδευση που υιοθέτησε το νεοσύστατο Ελληνικό κράτος, με αφορμή τη διακονία του Αγίου Νεκταρίου στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή υπό την ιδιότητα του Σχολάρχη επί 14 συναπτά έτη. Η εν λόγω σχολή αποτέλεσε την ενσάρκωση του οράματος του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ι. Καποδίστρια, ο οποίος είχε θέσει ως μία από τις προτεραιότητες της εκπαιδευτικής πολιτικής του την άρτια εκκλησιαστική εκπαίδευση των υποφηφίων κληρικών της εποχής.

Ο Ελλογ. Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης κ. Συμεών Πασχαλίδης αναφέρθηκε στο ακάματο ερευνητικό πνεύμα του Σεβ. Μητροπολίτη Σουηδίας κ. Κλεόπα για τη συλλογή και την κριτική αξιολόγηση των πηγών που χρησιμοποίησε σχετικά με την εκπόνηση του ιστορικού μελετήματός του, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα κεφάλαια του βιβλίου που αναφέρονται στις σχέσεις του Αγίου με τους πατριάρχες Αλεξανδρείας και Κων/πόλεως, αλλά κυρίως στη δράση του στην Αίγινα για την ίδρυση της Ι. Μονής της Αγ. Τριάδος, τη σύσταση μοναστικής κοινότητας από 12 δόκιμες μοναχές, την ασθένεια και την κοίμηση του Αγίου, και, τέλος, την αγιοκατάταξή του το 1961 από τον Οικουμενικό πατριάρχη Αθηναγόρα.

Ο Πρόεδρος και Καθηγητής της Ριζαρείου Σχολής Ελλογ. κ. Χαραλαμπάκης ανέφερε ότι αποτέλεσε ευλογία για τη σχολή η μακρά θητεία του Αγίου σε αυτήν υπό την ιδιότητα του Σχολάρχη, ενώ αναφέρθηκε συνοπτικά πέρα από την πλούσια εκπαιδευτική δραστηριότητα του Αγίου Νεκταρίου και στο γλωσσολογικό ύφος, το οποίο χρησιμοποιούσε στα θεολογικά του συγγράμματα και αποτελεί από μόνο του ένα πεδίο έρευνας και μελέτης για τον κλάδο της Φιλολογίας.

Ακολούθησε η εισήγηση του συγγραφέως, Σεβ. Μητροπολίτη Σουηδίας κ. Κλεόπα, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Μόνον λόγους ευγνωμοσύνης τολμώ να προσφέρω απόψε, στην έναρξη των εορτασμών της 100ετηρίδος από της Κοιμήσεως του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Νεκταρίου του Κεφαλά, Μητροπολίτου Πενταπόλεως.

Ευχαριστώ τον εν Τριάδι προσκυνούμενο Θεό που με αξίωσε να ασχοληθώ συστηματικά με τον προστάτη μου άγιο, για μια 20ετία, και να ερευνήσω τα περισσότερα από τα αρχεία όπου φυλάσσεται πολύτιμο ιστορικό υλικό για τον οσιακό βίο του και την ποιμαντική, κηρυκτική και συγγραφική δράση του.

Ως ιεροσπουδαστής της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, ενθυμούμαι, με συγκίνηση, την έντονη ευλογητική παρουσία του Αγίου. Αργότερα, στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, μια εργασία στο μάθημα της ποιμαντικής απετέλεσε την αφορμή, για να ασχοληθώ συστηματικά με τη συλλογή ανέκδοτου υλικού που αφορούσε το πολυδιάστατο έργο του σύγχρονου μεγάλου πατρός της Εκκλησίας.

Εκφράζω την υιϊκή μου ευγνωμοσύνη προς την Α. Θ. Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ... τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο..., τις θερμές ευχαριστίες μου προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ,...τον Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο,...τον Ελλογ. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Συμεών Πασχαλίδη, τη συντονίστρια της εκδήλωσης και δημοσιογράφο κ. Αδαμαντία Μπούρτζινου, τον συμφοιτητή μου και νυν Πρωτοψάλτη και Καθηγητή κ. Αχιλλέα Χαλδαιάκη,... και προς όλους εσάς που μας τιμάτε με την παρουσία σας.

Άφησα στο τέλος των ευχαριστιών δύο λίαν αγαπητούς και σεβαστούς αδελφούς, χωρίς τη συμπαράσταση και συνδρομή των οποίων δεν θα ήμασταν απόψε εδώ. Ο Ελλογ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου του St. John's της Νέας Υόρκης κ. Χριστόφορος Τριπουλάς είναι ο μεταφραστής των 1.200 σελίδων της μελέτης μου για τον Άγιο Νεκτάριο, στην αγγλική γλώσσα...

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας, είναι ένας από τους μεγάλους ευεργέτες της αρχιερατικής μου διακονίας. Από τη στιγμή που η πρόνοια του Θεού και ο Παναγιώτατος μου ενεπιστεύθησαν τη διαποίμανση της ιστορικής επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου στη Σκανδιναυΐα, ο Άγιος Φαναρίου υπήρξε ο εμπνευστής και υποστηρικτής αρκετών εκ των πρωτοβουλιών που λάβαμε από κοινού, για τον πνευματικό καταρτισμό των αδελφών μας στο Βορρά....

Σας ευχαριστώ όλους που με τιμάτε με την παρουσία σας».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή δεκάλεπτου αρχειακού από την αγιοκατάταξη του Αγίου Νεκταρίου παρουσία του χριστεπωνύμου πληρώματος της Αίγινας το 1961.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Ερίτιμος Υφυπουργός Παιδείας κ. Σοφία Ζαχαράκη, εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, εκπρόσωπος του Οικουμενικού πατριαρχείου, ο Πανιερ. Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, εκπρόσωπος του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος, εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου Β΄, ο Σεβ. Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ωρεών και Αρχιγραμματέας της Ι. Συνόδου κ. Φιλόθεος, ο Αξιότ. Βουλευτής κ. Αμανατίδης, εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής, Καθηγητές, Ιερείς και φίλοι των Αγίων και των βιβλίων.

 

Για ενημέρωση σχετικά με τα νέα, τις εκδηλώσεις, τις εκδόσεις και το έργο μας παρακαλούμε συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία. Για τους όρους προστασίας δεδομένων δείτε εδώ.