ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ  ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ  ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ   ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ "ΠΟΡΦΥΡΟΓΕΝΝΗΤΟΣ"
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ   ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Φωνή Κυρίου | Διακονία | Εορτολόγιο | Πολυμέσα

 

πίσω


Εκδήλωση προς τιμή του Αρχ. Αλβανίας Αναστασίου

Εκδήλωση της 7ης Μαρτίου στο θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ

Παρουσίαση Μηνολογίου Βασιλείου Β' στο Βυζαντινό Μουσείο

Δελτίο τύπου για το Μηνολόγιο

Εκδήλωση Παρουσίασης Βιβλίου "Αναστασιμα-
τάριον" του Κων. Πρίγγου

Εκδήλωση για τα 70 χρόνια της Αποστολικής Διακονίας

Εκδήλωση Παρουσίασης Βιβλίου του Κων. Πρίγγου (Θεσσαλονίκη)

Εκδήλωση Παρουσίασης Βιβλίων της «Πεντατεύχου»

Εκδήλωση Παρουσίασης Βιβλίου «Χρυσοστομικό Συμπόσιο»

Φωτογραφίες από την ενθρόνηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β'

Εκδήλωση
«To 'Ονειρο των Αγγέλων»

Εκδήλωση
παρουσίασης δίτομου έργου "Η Θεραπευτική των πνευματικών νοσημάτων"

Εκδήλωση
παρουσίασης έργου "ΣΥΝΟΔΙΚΟΝ, της εν Eλλάδι Εκκλησίας"

Παρουσίαση βιβλίου "Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου Περί θανάτου"

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ AΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ
ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα

Ο πολιτισμός ενός λαού είναι απόρροια του βασικού νοήματος, που διέπει την αντίληψή του για τη ζωή και το θάνατο. Ο κεντρικός άξονας γύρω από τον οποίο δορυφορείται κάθε εκδήλωση της ζωής είναι αυτή ακριβώς η θεώρηση για τον άνθρωπο στη σχέση του με το θείο, τον εαυτό του, το συνάνθρωπό του και τη φύση.

Στη δική μας παράδοση, στο δικό μας τρόπο ζωής, ο πυρήνας νοηματοδότησης είναι η πίστη. Η Εκκλησία προσφέρει τη δική της ερμηνεία για τον κόσμο και συνάμα τον τρόπο μεταμορφώσεώς του. Στο παρόν και στο μέλλον. Εδώ και τώρα. «Νυν και αεί».

Η Εκκλησία, με τη χάρη της αγάπης, μεταμορφώνει όλες τις εκδηλώσεις και τα κομμάτια του ανθρώπου. Και αφού μεταμορφώνει τα πάντα, δεν μπορεί να αφήνει απ' έξω στη συνάντηση αυτή τον πολιτισμό και την τέχνη.

Το άνοιγμα της Αποστολικής Διακονίας σ' ένα φιλόδοξο πρόγραμ -μα για την πολιτιστική κληρονομιά, την προβολή των μνημείων και την ψηφιακή διαχείρισή του με ανάλογα ηλεκτρονικά εργαλεία στο διαδίκτυο σε άρρηκτη συνεργασία με τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και άλλους εταίρους στο εσωτερικό και το εξωτερικό ανήκει στη φυσική της ταυτότητα και καλείται γι' αυτό άμεσα να το υλοποιήσει. Μια παρόμοια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει το 1979 από την Αποστολική Διακονία και το Υπουργείο Πολιτισμού με θέμα την καταγραφή των φορητών κειμηλίων των Ναών και των Μονών των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος σταμάτησε ξαφνικά το 1981 και το υλικό αυτής της πολύτιμης εργασίας δεν διασώθηκε.

Η προσπάθεια οικοδόμησης συνεργασιών με άλλες Ορθόδοξες Τοπικές Εκκλησίες, Πανεπιστήμια, Μουσεία, Πολιτιστικούς Οργανι - σμους, με στόχο την προβολή και διδασκαλία της πολιτιστικής κληρο - νομιάς των λαών, συμβάλλει στην καλλιέργεια της ειρήνης και του δικαί -ου, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Τα πολιτιστικά αυτά προγράμματα ενισχύουν την κατάρτιση προγραμμάτων για την παιδεία, την κατήχηση, την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη οικολογικών πρωτοβουλιών, και προσφέρουν δυνατότητες εκπαίδευσης στελεχών και συνεργατών.

Συγκεκριμένες δράσεις

Για την επίτευξη των ως άνω σκοπών, η Αποστολική Διακονία μπορεί να σχεδιάζει και να πραγματοποιεί δράσεις όπως:

1. Η προμήθεια και αξιοποίηση προγραμμάτων υψηλής τεχνολο - γίας για την ψηφιακή διαχείριση των πολιτιστικών πληροφοριών.

2. Η δημιουργία τμήματος «ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ».

Στόχος της λειτουργίας του αποθετηρίου είναι η συστηματοποιημένη συλλογή και διαχείριση, η διατήρηση σε βάθος χρόνου, η ανάδειξη και η κατά το δυνατόν ελεύθερη διάθεση της ορθόδοξης πολιτιστικής κληρονομιάς, των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων, που δημιουργείται από τον ίδιο τον Οργανισμό σε άρρηκτη συνεργασία με τις Τοπικές Εκκλησίες και άλλους επιστημονικούς Φορείς μέσω του παγκόσμιου ιστού.

Στους βασικούς στόχους του Αποθετηρίου εντάσσεται και η μακροχρόνια διατήρηση των τεκμηρίων που κατατίθενται. Σκοπός της ψηφιακής διατήρησης είναι η διασφάλιση της ακεραιότητας του πολιτιστικού αποθέματος και της δυνατότητας των χρηστών να ανακτούν και να αναπαράγουν το ψηφιακό περιεχόμενο σε βάθος χρόνου, ανεξάρτητα από τις τεχνολογικές εξελίξεις.

3. Ο εμπλουτισμός της Europeana, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, για προβολή του αρχιτεκτονικού και κειμηλιακού εκκλησιαστικού πλούτου και πολιτισμού στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη και σε άλλες αντίστοιχες εθνικές και διεθνείς πρωτοβουλίες.

Η Europeana είναι η ψηφιακή βιβλιοθήκη για την επιστήμη και τον πολιτισμό της Ευρώπης, που συγκεντρώνει σε μια δικτυακή πύλη (www.europeana.eu) ένα σημαντικό μέρος της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, προσφέροντας ελεύθερη πρόσβαση για όλους σε μια συνεχώς αυξανόμενη συλλογή ψηφιοποιημένων θησαυρών. Η συλλογή του υλικού της Europeana πραγματοποιείται σε συνεργασία με βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχεία και συλλογές οπτικοακουστικού υλικού από 26 ευρωπαϊκές χώρες και περιλαμβάνει περισσότερα από 12 εκατομμύρια ψηφιοποιημένα έργα. Πρόκειται για σημαντικά πολιτιστικά, ιστορικά και επιστημονικά τεκμήρια από όλη την Ευρώπη, από περισσότερους από 1.500 Οργανισμούς, εύκολα και γρήγορα προσβάσιμα από κάθε ενδιαφερόμενο, μέσω ενός πολύγλωσσου δικτυακού τόπου.

4. Η εκπαίδευση εθελοντών, στελεχών και συνεργατών Ιερών Μητροπόλεων για την συμπαράσταση στο ως άνω έργο.

5. Η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, πληροφόρηση και παροχή τεχνογνωσίας και εμπειριών σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

6.  Εκδόσεις και δημοσιεύσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Στο σημείο αυτό θα μου επιτρέψετε να αναφέρω τρία ζωντανά παραδείγματα για το σημαντικό αυτό έργο της Αποστολικής Διακονίας.

Α) Το πρώτο είναι η έκδοση του επιτραπέζιου ημεροδείκτη του έτους 2014, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, με έργα του Γάλλου ζωγράφου Roger Tourte, ο οποίος, σε μια συλλογή ανυπολόγιστης καλλιτεχνικής, ιστορικής και εθνικής σημασίας, που διασώζεται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη απεικόνισε με το ασύγκριτο ταλέντο του και τον χρωματικό πλούτο του σε υδατογραφίες (gouache) τις ομορφιές και το φως των νησιών του Αιγαίου. Μέσα από τη χάρη της αρμονίας, των φωτοσκιάσεων και του αφάνταστου πλούτου χρωμάτων ο φιλέλληνας ζωγράφος, που έζησε 35 χρόνια στην Ελλάδα, ζωγραφίζει αρχαία μνημεία, ιστορικές εκκλησίες και ερημικά εξωκκλήσια και μοναστήρια.

Β) Το δεύτερο παράδειγμα είναι η έκδοση του πολυτελούς πολιτιστικού οδηγού «Πέρα απ' την Ακρόπολη-Μνημεία Πίστης και Πολιτισμού», στον οποίο προβάλλονται ναοί, μονές και προσκυνήματα της Αθήνας και της ευρύτερης περιοχής της Αττικής στην ελληνική, αγγλική και ρωσσική γλώσσα. Ο πρώτος οδηγός της σειράς, η οποία θα συνεχισθεί για όλες τις περιοχές της χώρας μας, διανέμεται ήδη δωρεάν σε διάφορες χώρες του εξωτερικού και διεθνείς εκθέσεις.

Γ) Το τρίτο παράδειγμα είναι η πολύ σημαντική έκδοση των κειμηλίων του εκκλησιαστικού μουσείου της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου που επιμελήθηκε η κα Νανώ Χατζηδάκη. Σ' αυτά τα παραδείγματα βλέπει κανείς πώς η θεωρία γίνεται πράξη.

7. 'Αλλες δράσεις οι οποίες προβλέπονται από επί μέρους προγράμματα και προτεραιότητες τις οποίες θέτουν φορείς χρηματοδοτήσεως, όπως το ΕΣΠΑ, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και οι οποίες σχετίζονται με πολιτιστικούς σκοπούς.

8. Την άμεση συνεργασία με την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικών Περιηγήσεων (Θρησκευτικού Τουρισμού), αφού το θέμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς συνδέεται με τον θρησκευτικό τουρισμό.

Τα οφέλη που απορρέουν από το έργο

  • Συγκεντρώνεται, προβάλλεται και διατηρείται στο διαδίκτυο ο πολιτιστικός μας πλούτος, ενώ εξασφαλίζεται πρόσβαση στο διαρκώς μεταβαλλόμενο πληροφοριακό ψηφιακό περιβάλλον.
  • Διαμορφώνεται ευρεία βάση για την παρουσίαση και τις δραστηριότητες της Αποστολικής Διακονίας και προβάλλεται η σύνδεση του Οργανισμού με τις Τοπικές Εκκλησίες και την κοινωνία.
  • Αυξάνονται το κύρος και η αναγνωρισιμότη τα του Οργανισμού, προβάλλοντας το πνευματικό - πολιτιστικό - επιστημονικό του κεφάλαιο (intellectual capital) δια της προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς των Τοπικών Εκκλησιών.
  • Ενισχύονται οι δείκτες επιστημονικής ποιότητας και αριστεία ς του Οργανισμού (αύξηση αναγνωρισιμό τητα ς, κύρους και εκτίμησης από το κοινό).
  • Οι εγγεγραμμένοι χρήστες έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες πληροφόρησης του αποθετηρίου και συμμετέχουν σε μία σωστά δομημένη και ταυτόχρονα σημαντική υπηρεσία διάθεσης, οργάνωσης και διατήρησης της εκκλησιαστικής πολιτιστικής πληροφορίας.
  • Εξοικειώνονται με καινοτό μες υπηρεσίες δημοσίευσης.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να σας αναφέρω, για να καταλάβουμε όλοι πόσο σημαντικό είναι αυτό το έργο που επιτελεί σήμερα η Αποστολική Διακονία, ως προέκταση του ιεραποστολικού έργου, ότι αν στην ιστοσελίδα της Europeana, εκεί που γράφει «αναζήτηση», γράψετε στα αγγλικά «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος», το αποτέλεσμα που θα εμφανισθεί είναι μηδενικό, αφού αναφέρονται μόνο τρείς Ναοί. Και μόνο αυτό δείχνει τη σημασία αυτής της προσπάθειας που αξίζει τον κόπο να συνεχισθεί.

Για ενημέρωση σχετικά με τα νέα, τις εκδηλώσεις, τις εκδόσεις και το έργο μας παρακαλούμε συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία. Για τους όρους προστασίας δεδομένων δείτε εδώ.