ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ  ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ  ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ   ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ "ΠΟΡΦΥΡΟΓΕΝΝΗΤΟΣ"
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ   ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Φωνή Κυρίου | Διακονία | Εορτολόγιο | Πολυμέσα

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΔΟΓΜΑΤΙΚΗ

ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

ΒΙΒΛΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΧΝΗ

ΠΑΤΡΟΛΟΓΙΑ

ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Κριτική στο έργο «Δύο «εκλεκτές αδελφές» εκκλησίες και οι δύο διαφορετικοί «πρώτοι» τους» 1

Αρχιμ. Δανιήλ Ε. Σάπικας

Στην δύσκολη εποχή που ζούμε, των πνευματικών αγώνων, ο χρόνος σταματάει να τρέχει στα ρολόγια, τα πέτρινα φρούρια της άγνοιας εξαφανίζονται, οι πόρτες των κάστρων της ψυχής ανοίγουν και οι πνευματικοί θησαυροί παρουσιάζονται σ' όλους, αυτούς που πειρατές δεν μπορούν να κλέψουν και βρίσκονται στο κέντρο του Παραδείσου.

Αν είναι (και είναι όντως αλήθεια) πως αυτός ο εσωτερικός φωτισμός, που είναι γεμάτος από πνευματικούς κραδασμούς, από το κέντρο του, προς την άκρη σκορπίζεται και παίρνει αγγελική υπόσταση και μορφή, από μια αρμονία του προσώπου, λόγω της εσωτερικής του κατάστασης, τότε ανευρίσκεται η πνευματική ισορροπία μας.

Αυτή η εσωτερική φλογερή ισορροπία, προετοιμάζει και γεννάει, ανά δύο, τρία ζευγάρια, από ιδανικά: «την πίστη με την εγκράτεια» τον «πνευματικό βίο και την εντιμότητα» και το « εσωτερικό κάλλος και την θέωση» σαν εσωτερικά χαρίσματα και ταλέντα κάθε τυχερού θνητού, που του δόθηκαν αυτά τα θεϊκά δώρα.

Και τέτοιο θεϊκό κάλλος, που στηρίζεται στα υψηλά ιδανικά, φανερώνει την ψυχοσωματική αναγέννηση, που έχει στόχο και σκοπό, ο εμπνευστής των αγαθών πονημάτων της θεολογικής επιστήμης, κ. Παναγιώτης Μπούμης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας.

Αυτή η παλαιά και σίγουρη πραγματικότητα, της θεολογικής βίωσης, που εξασφαλίζει, με αρμονία, θέματα πνευματικής υγείας και φιλοσοφίας από την απασχόληση με πρόσκαιρα και εφήμερα, και την κάνει να χαίρεται σε πρωτόγνωρα σημεία του απόβροχου κόσμου.

Ο Θεός γνωρίζει πριν από πόσα χρόνια η Πρόνοια Του που κατευθύνει την φύση, έφτιαχνε με πολλή τέχνη, στα μυστικά της εργαστήρια, τέτοια καλούπια ανθρώπων, που δίνουν σ' όλους τους συνανθρώπους τους, επίγνωση και δύναμη, από την θέση του ανθρώπου της γνώσεως της θεολογίας, με διαφωτιστική γνώση, για όλες της ψυχικές και σωματικές ανάγκες, μέσα από την πνευματική άθληση.

Αυτό το στάδιο της καθημερινής ζωής, που στεφανώνει με στεφάνια τους αθλητές των πνευματικών αγώνων, των «Καλών Αγώνων» που αγκαλιάστηκαν, μάτωσαν, νικήθηκαν ή νίκησαν, σαν άνθρωποι αυτής της γης.

Με αυτή την θετική ενέργεια του εκλεκτού διδασκάλου κ. Παναγιώτη Μπούμη, εμείς οι αναγνώστες του περισπούδαστου αυτού έργου, αισθανθήκαμε πόσο περήφανοι πρέπει να είμαστε σαν Έλληνες, που τα ιδεώδη της ορθόδοξης θεολογίας ζουν στις ψυχές μας.

Αφού και τα κείμενα είναι ποιήματα (και όχι μόνο οι στίχοι) αναφέρω το ποιο κάτω γνωμικό, αναφέροντας το λόγο του ποιητή Σίλερ, επιστήθιου φίλου του μεγάλου Γερμανού ποιητή, φιλοσόφου Ιωάννη Γκαίτε:

«Ποιος είναι ποιο μεγάλος από τον ποιητή;

-Κανένας.

Ο φιλόσοφος;

-«Για μένα άνθρωπος, μα όχι δημιουργός».

Ο μουσικός;

«Είναι αδελφός».

Ο θεός; «Αυτός και είναι Δημιουργός…».


1. Παναγιώτη Μπούμη, ομότιμου καθηγητού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Δύο «εκλεκτές αδελφές» εκκλησίες και οι δύο διαφορετικοί «πρώτοι» τους, Εκδ. Επτάλοφος, Αθήνα 2017.

Για ενημέρωση σχετικά με τα νέα, τις εκδηλώσεις, τις εκδόσεις και το έργο μας παρακαλούμε συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία. Για τους όρους προστασίας δεδομένων δείτε εδώ.