ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ  ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ  ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ   ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ "ΠΟΡΦΥΡΟΓΕΝΝΗΤΟΣ"
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ   ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Φωνή Κυρίου | Διακονία | Εορτολόγιο | Πολυμέσα

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΒΑΠΤΙΣΜΑΤΟΣ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

12 Μαρτίου

Αγίου Ααρών,
πρεσβυτέρου αδελφού του θεόπτου Μωϋσή

Ο 'Aγιος Ααρών είναι ο πρώτος αρχιερέας των Ισραηλιτών (Εξ.40, 10-11, Λευιτ., 8, 6-14) από την φυλή του Λευΐ, πρεσβύτερος αδελφός του προφήτου Μωϋσή, στον οποίο προσέφερε πολύτιμη συνδρομή κατά την απελευθέρωση του λαού του Ισραήλ από την δουλεία στην Αίγυπτο. Εύγλωττος και θαρραλέος, υποδέχθηκε υπό του Θεού ως συνεπίκουρος (Εξ. 4,14. 7,1) στον Προφήτη Μωϋσή, όταν αυτός εδίσταζε να αναλάβει το μέγα έργο, να εξαγάγει τον Ισραηλιτικό λαό από τη δουλεία, προφασιζόμενος μεταξύ των άλλων και τη βραδυγλωσσία (Εξοδ. 4,10). Πράγματι, ο Ααρών, όταν επληροφορήθηκε από τον Μωϋσή τη θεία εντολή, συγκέντρωσε τους πρεσβυτέρους των υιών του Ισραήλ και διεβίβασε τους λόγους, τους οποίους ελάλησε ο Κύριος προς τον Μωϋσή (Εξοδ. 4, 29-31). Αφού ο λαός επίστεψε στους λόγους του, ο Μωϋσής και ο Ααρών μετέβησαν στον Φαραώ και διεβίβασαν τη διαταγή του Θεού, να αποστείλει τον Εβραϊκό λαό να εορτάσει στην έρημο (Εξοδ. 5,1, 5-14). Ενώπιον μάλιστα του βασιλέως ο Ααρών μετέβαλε τη ράβδο του σε φίδι και κατόπιν την επανέφερε στην πρώτη κατάσταση (Εξοδ. 7, 8-10).

Ο Φαραὠ όμως όχι μόνο δεν υπάκουσε, αλλά κατέστησε ακόμη πιο βαριά τη δουλεία. Η καρδιά του εσκλήρυνε (Εξοδ. 7,14). Οι Εβραίοι άρχισαν τότε να γογγύζουν και να διαμαρτύρονται κατά των δύο ανδρών. Πάλι όμως ο Ααρών εμφανίσθηκε ενώπιον του Φαραώ ως πληρεξούσιος του Μωϋσή, και εζήτησε από αυτόν να αφήσει τον Ισραηλιτικό λαό να απέλθει από την Αίγυπτο. Όταν δε ο Φαραώ εζήτησε θαύματα από τους δύο απεσταλμένους του Θεού για να πεισθεί, ο Ααρών εξετέλεσε πάλι τα θαύματα αυτά. Επακολούθησαν οι επτά πληγές του Φαραώ, ο οποίος τελικά αναγκάσθηκε να αφήσει τους Εβραίους να φύγουν από την Αίγυπτο (Εξοδ. 7, 19-29. 8, 1-28. 9, 1-35).

Καθ' όλο το διάστημα της εξόδου του λαού από την αιγυπτιακή δουλεία και την περιπλάνηση στην έρημο, ο Ααρών ήταν πρόθυμος συνεργάτης του Μωϋσή στο δυσχερέστατο έργο της διοικήσεως του λαού, που υπέφερε μύριες στερήσεις και κακουχίες.

Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Επισκόπου Φαναρίου Αγαθαγγέλου, τ. Μαρτίου, σελ.131-134.