Πολιτιστικές – Ευρωπαϊκές δραστηριότητες

Στα πλαίσια της πολιτιστικής συνεργασίας της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Ποντιφικό Συμβούλιο για την ενότητα των Χριστιανών διοργανώνεται τα τελευταία δέκα (10) χρόνια το «Πρόγραμμα Εκμάθησης της νεοελληνικής γλώσσας και γνωριμίας με την Ορθόδοξη παράδοση και τον ελληνικό πολιτισμό». Κατά τα περασμένα έτη τη δραστηριότητα αυτή παρακολούθησαν εκατόν ογδόντα (180) περίπου φοιτητές από εξήντα (60) διαφορετικές χώρες του κόσμου.

Η Αποστολική Διακονία, θέλοντας να επεκτείνει τη συνεργασία της με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, κατόπιν σχετικής προτάσεως, ανέλαβε την ευθύνη της διδασκαλίας της νεοελληνικής γλώσσας στο Ανατολικό Ποντιφικό Ινστιτούτο της Ρώμης κατά το εαρινό εξάμηνο (Φεβρουάριος-Ιούνιος) του παρόντος ακαδημαϊκού έτους.

Όπως σημειώνει στην επιστολή του προς τον Οσιολογιώτατο π. James McCann, Πρύτανη του Ανατολικού Ποντιφικού Ινστιτούτου της Ρώμης, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, «Η ιστορία του κόσμου είναι πάντοτε ανοιχτή στα χέρια του Τριαδικού Θεού και ο Παράκλητος συγκροτεί τον θεσμό της Εκκλησίας. [...]. Η συνεργασία μαζί Σας, η υλοποίηση του πολιτιστικού αυτού προγράμματος και η ζώσα επαφή με τους φοιτητές στην πόλη των Μαρτύρων για μας πρωτίστως είναι άσκηση στην αγάπη...».

Τα μαθήματα ξεκίνησαν την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013 και συμμετέχουν εξήντα πέντε (65) φοιτητές από διάφορα Πανεπιστήμια της Ρώμης. Την ευθύνη της διδασκαλίας του μαθήματος η Αποστολική Διακονία την έχει αναθέσει στον υπάλληλο του Γραφείου Εκδόσεών της και φιλόλογο κ. Χρήστο Παλασκώνη, ο οποίος είναι εξειδικευμένος στη διδασκαλία της Νεοελληνικής ως ξένης γλώσσας.

Η πρώτη συνάντηση ξεκίνησε ενθουσιωδώς με την παρουσίαση του π. Edward Farrugia, τέως Πρύτανη του Ινστιτούτου, ο οποίος μετέφερε τις ειλικρινείς ευχές όλων των καθηγητών, καθώς και των υπευθύνων του Ποντιφικού Συμβουλίου για την πρωτοβουλία της Αποστολικής Διακονίας και την επιτυχία του όλου εγχειρήματος.