ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ  

Έκδοση του «Βασικού εγχειριδίου της Ορθοδόξου πίστεως», του π. Θωμά Χόπκο, από την Αποστολική Διακονία

Η Αποστολική Διακονία, στο πλαίσιο του πολυσχιδούς κατηχητικού και εκδοτικού έργου της, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να γνωστοποιήσει στο αναγνωστικό κοινό ότι εκδόθηκε το έργο του Ομότιμου Καθηγητή του Ορθοδόξου Σεμιναρίου του Αγ. Βλαδίμηρου π. Θωμά Χόπκο «Η Ορθόδοξη πίστη». Το έργο αποτελείται από δύο πολυσέλιδους τόμους: ο πρώτος πραγματεύεται το ορθόδοξο Δόγμα, μέσω σχολίων στο Σύμβολο της Πίστεως, και στην Λατρεία με ερμηνεία του λατρευτικού βίου της Εκκλησίας. Ο δεύτερος τόμος είναι αφιερωμένος στη βιβλική ερμηνεία, στα σημαντικότερα γεγονότα της ιστορίας του Χριστιανισμού, καθώς και στην ορθόδοξη πνευματικότητα.

Α΄ Τόμος : Δόγμα και Λατρεία Σελίδες: 408, Διαστάσεις: 14x24, Τιμή 10€

Β΄ Τόμος : Βίβλος και Πνευματικότητα Σελίδες: 336, Διαστάσεις: 14x24, Τιμή 10€

Απόσπασμα από το έργο «Βασικό εγχειρίδιο για την Ορθόδοξη πίστη-Δόγμα και λατρεία»
Παράδοση

Η εξέλιξη της ζωής των ανθρώπων του Θεού αποκαλείται Ιερά Παράδοση. Η Ιερά Παράδοση της Παλαιάς Διαθήκης εκφράστηκε στο αντίστοιχο βιβλίο της Βίβλου και στην εξέλιξη των Ισραηλιτών μέχρι τη γέννηση του Χριστού. Αυτή η παράδοση βρήκε το πλήρωμά της, ολοκληρώθηκε και ξεπεράστηκε στα χρόνια του Μεσσία και της Χριστιανικής Εκκλησίας.

Η καινοδιαθηκική ή χριστιανική Παράδοση ονομάζεται επίσης και αποστολική Παράδοση ή και Παράδοση της Εκκλησίας. Το καίριο κομμάτι αυτής της παράδοσης είναι τα καινοδιαθηκικά κείμενα της Βίβλου. Τα Ευαγγέλια και τα άλλα γραπτά μνημεία της αποστολικής Εκκλησίας απαρτίζουν την καρδιά της χριστιανικής παράδοσης και αποτελούν τη βασική έγγραφη πηγή και έμπνευση όλων όσα διαμορφώθηκαν σε χρόνια κατοπινά.

Αυτή η χριστιανική Παράδοση περνά από γενιά σε γενιά, μέσα στον χώρο και στον χρόνο. Εξάλλου, αυτό σημαίνει και η λέξη «παράδοση»: είναι αυτό που «παραδίδεται» από τον ένα στον άλλο. Ιερά Παράδοση συνεπώς, είναι αυτό που η μία γενιά παραδίδει στην άλλη, μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας, από τα χρόνια των αποστόλων του Χριστού μέχρι τις μέρες μας.

Παρότι περιλαμβάνει πολλά γραπτά μνημεία, η Ιερά Παράδοση δεν περιορίζεται σ' ότι έχει καταγραφεί. Δεν είναι απλά ένα φιλολογικό είδος. Αντίθετα, είναι το σύνολο της ζωής και της εμπειρίας ολόκληρης της Εκκλησίας, όπως μεταλαμπαδεύεται από τόπο σε τόπο και από γενιά σε γενιά. Παράδοση είναι το μεδούλι της ίδιας της Εκκλησίας και της ζωής της, όπως καθοδηγείται και εμπνέεται από το Άγιο Πνεύμα.

Αυτό ωστόσο, δεν σημαίνει πως καθετί μέσα στην Εκκλησία είναι ταυτόχρονα και μέρος της Ιεράς Παράδοσης. Διότι κάθετι που υπάρχει μέσα στην Εκκλησία δεν είναι απαραίτητα καμωμένο από την χάρη του Αγίου Πνεύματος, ούτε κατέχει απροϋπόθετα μερτικό στη Βασιλεία του Θεού. Κάποια πράγματα μέσα στην Εκκλησία έχουν χαρακτήρα πρόσκαιρο και περιστασιακό, είναι απλά ανθρώπινα έθιμα και παραδόσεις χωρίς αιώνια και αδιάπτωτη αξία. Τέτοιου είδους πράγματα δεν είναι καθεαυτά εφάμαρτα ή λανθασμένα. Αντιθέτως, ενδέχεται να είναι πολύ θετικά και πολύ βοηθητικά για τη ζωή της Εκκλησίας, αρκεί να μην νομίζεται άστοχα πως διαθέτουν ένα χαρακτήρα που στην πραγματικότητα δεν διαθέτουν. Είναι συνεπώς πολύ βασικό για την Εκκλησία να γίνεται διάκριση μεταξύ των παραδόσεων, που έχουν απλά χαρακτήρα «ενθαδικό», ανθρώπινο και παροδικό, και της αυθεντικής Ιεράς Παράδοσης που έχει την αναφορά της στην αιώνια Βασιλεία του Θεού.

Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίζουμε πως υπάρχουν πράγματα μέσα στην Εκκλησία που όχι απλώς δεν ανήκουν στην Ιερά Παράδοση, αλλά δεν μπορούν καν να συναριθμηθούν στις θετικές ανθρώπινες παραδόσεις. Αυτά τα πράγματα που είναι απλώς εφάμαρτα και λανθασμένα, έχουν εισαχθεί στην Εκκλησία από τον χώρο της φθοράς και της πτώσης. Η Εκκλησία στην ανθρώπινή της υπόσταση, ως ένα ενδοκοσμικό καθίδρυμα, δεν είναι απρόσβλητη από τις αμαρτίες των ανίερων μελών της. Αυτές οι παρεκκλίσεις και τα λάθη που διεισδύουν ύπουλα στη ζωή της Εκκλησίας υπόκεινται στην κρίση και την καταδίκη της αυθεντικής και αληθινής Ιεράς Παράδοσης που προέρχεται από τον Θεό.

Ανάμεσα στα στοιχεία που διαμορφώνουν την Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας, η Βίβλος έχει τον πρώτο λόγο. Έπεται η λειτουργική ζωή και η προσευχή της. Ακολουθούν οι δογματικές της αποφάσεις και οι Όροι των Συνόδων, που η Εκκλησία αποδέχεται ως κανονικές, και στη συνέχεια η Πατερική Γραμματεία, οι βίοι των Αγίων, οι Κανόνες και τέλος η εικονογραφική παράδοση μαζί με τα άλλα εμπνευσμένα είδη δημιουργικής καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως η μουσική και η αρχιτεκτονική.

Όλα τα στοιχεία της Ιεράς Παράδοσης συνδέονται οργανικά μεταξύ τους, στο κύλισμα του καθημερινού βίου της Εκκλησίας. Κανένα δεν αφίσταται του άλλου. Κανένα δεν μπορεί να διαχωριστεί και να απομονωθεί από τα άλλα ή από την καθολικότητα της ζωής της Εκκλησίας. Όλα ζωντανεύουν στο παρόν της βιωτής της Εκκλησίας, σε κάθε εποχή και γενιά, σε κάθε τόπο και χρόνο. Καθώς η Εκκλησία συνεχίζει να πορεύεται υπό την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος, η Ιερά Παράδοση θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται. Αυτή η πορεία θα συνεχιστεί μέχρι την τελική έλευση της Βασιλείας του Θεού στα Έσχατα.

Ο συγγραφέας του έργου

Ο ρωσικής καταγωγής πρωτοπρεσβύτερος Thomas Hopko γεννήθηκε το 1939 στο Endicott της Νέας Υόρκης. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Fordham το 1960 με ειδικότητα στις ρωσικές σπουδές, ενώ ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές θεολογικές σπουδές του στο Ορθόδοξο Θεολογικό Σεμινάριο του Αγίου Βλαδίμηρου το 1963 και στη φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Duquesne το 1968. Χειροτονήθηκε ιερέας το 1963 και διακόνησε σε πολλές ενορίες των πολιτειών της Νέας Υόρκης και του Οχάιο. Το 1968 ορίσθηκε καθηγητής Δογματικής Θεολογίας στο Σεμινάριο του Αγίου Βλαδίμηρου. Το 1982 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη θεολογία στο Πανεπιστήμιο του Fordham, ενώ την ίδια χρονιά ονομάσθηκε Κοσμήτωρ της Θεολογικής σχολής του παραπάνω Πανεπιστημίου, όπου δίδαξε μέχρι το 2002. Σημαντική υπήρξε η δραστηριότητά του στην Οικουμενική κίνηση και στον Διαχριστιανικό Διάλογο, καθώς υπήρξε μέλος της Επιτροπής «Πίστις και Τάξις» ( Faith and Order ) στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών και αντιπρόσωπος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αμερικής στις Διασκέψεις του Π. Σ. Ε. στην Ουψάλα και στην Ναϊρόμπι. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της Ορθόδοξης Θεολογικής Εταιρείας στην Αμερική (1992-1995).

 

Νέα αναθεωρημένη έκδοση του «Αρχιερατικού»

Στη σειρά των λειτουργικών βιβλίων της Αποστολικής Διακονίας εκδίδεται και κυκλοφορείται το αναθεωρημένο «Αρχιερατικόν», με ευθύνη της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Λειτουργικής Αναγεννήσεως. Το βιβλίο περιλαμβάνει τις Θείες Λειτουργίες του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, του Μεγάλου Βασιλείου, των Προηγιασμένων, τα ιερά μυστήρια της Ιερωσύνης και του Γάμου, πλείστες άλλες Ακολουθίες και περιστατικές Ευχές, ενώ κοσμείται από εξαιρετικά καλαίσθητες τετράχρωμες εικόνες, βινιέτες και αρχιγράμματα.

Σχ.24Χ32, Σελ. 200, Τιμή 80€

Δείτε τα υπό έκδοση βιβλία της Αποστολικής Διακονίας

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ  

Επίσκεψη του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αντιοχείας κ. Ιωάννου στο Ι. Προσκύνημα της Αγίας Βαρβάρας

Στο επίσημο πρόγραμμα της ειρηνικής επισκέψεως του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αντιοχείας κ. Ιωάννου μετά της τιμίας Συνοδείας Αυτού περιελήφθη η επίσημος υποδοχή του στο Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Βαρβάρας του ομωνύμου Δήμου της Αττικής και εν συνεχεία η υποδοχή και παράθεση δείπνου στο παραπλεύρως του Ιερού Προσκυνήματος ευρισκόμενο Θεολογικό Οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη, συνοδευόμενο από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και Συνοδικούς Αρχιερείς, στο Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Βαρβάρας και στο Θεολογικό Οικοτροφείο υπεδέχθη ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος.

Κατά τη διάρκεια του επισήμου δείπνου, στο Θεολογικό Οικοτροφείο, Μακαρ. Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης -απαντών στην προσφώνηση του Μακαρ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου- επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι τις δύο Εκκλησίες Αντιοχείας και Ελλάδος συνδέουν ανέκαθεν στενοί δεσμοί χριστιανικής αγάπης, αποτέλεσμα των οποίων είναι η φιλοξενία στην Ελλάδα πολλών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδαστών, από τα κράτη της πνευματικής δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Αντιοχείας, οι οποίοι φοιτούν στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης και σπουδάζουν κυρίως στις Θεολογικές και δευτερευόντως σε άλλες Σχολές των Πανεπιστημίων μας. Στους πτυχιούχους των Ελληνικών Πανεπιστημίων συγκαταλέγεται ο Μακαρ. Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης, πολλοί εν ενεργεία Ιεράρχες, λοιποί κληρικοί και στελέχη του Πατριαρχείου Αντιοχείας.

 

Έναρξη του προγράμματος εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας στο Ανατολικό Ποντιφικό Ινστιτούτο

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος συνεχίζει το πρόγραμμα εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας στο Ανατολικό Ποντιφικό Ινστιτούτο στη Ρώμη. Κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος (2014-2015) δημιουργήθηκαν τρία Επίπεδα Σπουδών λόγω του μεγάλου αριθμού φοιτητών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την Ελληνική Γλώσσα. Συγκεκριμένα οι φοιτητές ανέρχονται σε 120 (Α΄ Επίπεδο 55, Β΄ Επίπεδο 45, Γ΄ Επίπεδο 20). Στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε εξετάσεις Πιστοποίησης Γλώσσας που διενεργούνται από τον επίσημο φορέα του Υπουργείου Παιδείας, το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας. Πολύτιμος αρωγός της προσπάθειας αυτής είναι το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» που καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των εξόδων.
Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο της Αποστολικής Διακονίας που στηρίζει με υπευθυνότητα και συνέπεια τα Ελληνικά Γράμματα και τη διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού.

 
ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ  

 

Το έργο του Γραφείου Εξωτερικής Ιεραποστολής της Αποστολικής Διακονίας

Το Γραφείο Εξωτερικής Ιεραποστολής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι το επίσημο όργανο της Εκκλησίας, το οποίο συντονίζει όλες τις προσπάθειες που αποβλέπουν στην ενίσχυση της εξωτερικής ιεραποστολής και κατανέμει, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, τη βοήθεια που προσφέρεται από τους ευλαβείς πιστούς για την ανάπτυξη του ιεραποστολικού έργου στις κατά τόπους ιερές Μητροπόλεις της Αφρικής και της Ασίας. Οι συνεισφορές των πιστών διατίθενται μεταξύ άλλων για τη μισθοδοσία των ιθαγενών Κληρικών, την ανέγερση και τον εξοπλισμό Ναών και ιεραποστολικών εγκαταστάσεων, τη μετάφραση των ιερών Ακολουθιών σε τοπικές γλώσσες, την προετοιμασία κατηχητικών βοηθημάτων στην αγγλική γλώσσα, τη λειτουργία νοσηλευτικών μονάδων κ.ά.
Από το Γραφείο Εξωτερικής Ιεραποστολής του Οργανισμού, πέραν της υποστηρίξεως του ιεραποστολικού έργου των Ιερών Μητροπόλεων και Επισκοπών στην Αφρική και στην Ασία, για την αποστολή λειτουργικών και άλλων εκδόσεων, ιερατικών ειδών, υλικών εγκαινίων ναών και λειτουργικών σκευών και την προμήθεια αεροπορικών εισιτηρίων στους εξ Ελλάδος ιεραποστολικώς εργαζομένους, εστάλη κατά την τελευταία διετία (28.01.2013 έως και 17.7.2014) το συνολικό ποσό των 348.364,23 €.

 
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  

Αφιέρωμα:
Η προσφορά της Εκκλησίας κατά το '40 και την Κατοχή.

Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα στην επέτειο του «ΟΧΙ» και την Κατοχή.

 


NEW EDITIONS  

"Basic manual of the Orthodox faith" by Rev. Thomas Hopko issued by Apostoliki Diakonia

Apostoliki Diakonia, in the framework of its multifarious catechetical and publishing activities, is in the pleasant position to inform the reading public that the work of the Dean Emeritus of Saint Vladimir's Orthodox Theological Seminary, Rev. Thomas Hopko " Orthodox Faith" has been published. The work comprises two multi-paged volumes: the first volume deals with the orthodox Doctrine with comments on the Symbol of Faith and Worship with an interpretation of the devotional life of the Church. The second volume is dedicated to the interpretation of the Bible, the most important events in the history of Christianity and the Orthodox spirituality.

Volume A: Doctrine and Worship, Pages: 408, Dimensions: 14x24, Price € 10

Volume B : Bible and Spirituality, Pages: 336, Dimensions: 14x24, Price € 10

The author of the work

Father Thomas Hopko of Russian origin was born in 1939 in Endicott of New York. He graduated from Fordham University in 1960, having specialized in Russian studies, and completed his post-graduate theological studies at St. Vladimir's Orthodox Theological Seminary in 1963 and in philosophy at Duquesne University in 1968. He was ordained to priesthood in 1963 and served several parishes in the states of New York and Ohio. In 1968, he was appointed professor of Dogmatic Theology at St. Vladimir's Seminary. In 1982, he completed his PhD in theology at Fordham University and in the same year he was elected as Dean of the Theology School of the above university where he taught up to 2002. His activity in the Ecumenical Movement and Inter-Christianity Dialogue was significant as he was a member of the "Faith and Order" Commission of the World Council of Churches and a delegate of the Orthodox Church of America to the Assemblies of WCC in Uppsala and Nairobi. He was also President of the Orthodox Theological Society in America (1992- 1995).

New revised publication of " Archieratikon "

The revised " Archieratikon " is published in the series of the liturgical books of Apostoliki Diakonia with the responsibility of the Special Synodical Committee for Liturgical Rebirth. The book contains the Divine Liturgy of St. John the Chrysostom, Saint Basil the Great, the Pre-sanctified, the sacred mysteries of the Priesthood and Marriage, many other Services and circumstantial prayers and is adorned by exceptionally beautiful four-colour pictures, vignettes and drop caps.

Dimensions: 24Χ32, Pages 200, Price € 80

Browse the books of Apostoliki Diakonia to be published

 
 NEWS  

Visit of His Beatitude Patriarch of Antioch John to  the church  of Saint Barbara

The official program of  the peaceful visit of His Beatitude Patriarch of Antioch John, with His honest accompaniment included the official vsit to  the church  of Saint Barbara, of the Municipality of Attica, followed by a reception and dinner at the Theological boarding school which is Administrated by the Apostoliki Diakonia of the Church of Greece, and which is situated at the side Saint Barbara church.

His Beatitude the Patriarch of Antioch John, accompanied by The Archbishop of Athens and All Greece Ieronimos along with  Synodical Hierarchs, were welcome to the Church of Saint Barbara and the Theological boarding school, by the  Bishop of  Phanarion, Agathangelos.

During the gala dinner, at the Theological boarding school, The  Patriarch of Antioch  John blissfully answering  in his address,  the  Archbishop of Athens and All Greece, Ieronymos- noted, that the two churches of Antioch and Greece, have been always close  and  have traditionally been associated in many matters and that is resembled also by the host of many undergraduate and postgraduate students, from the States of the Patriarchate  of Antioch, studying in the University of Athens and Thessaloniki,  whoom  primarily interst is the study to the Theological School and secondary in  other faculties of the universities. 

Among the  graduates of Greek universities, includes the  Patriarch of Antioch  His Beatitude John, many in action Hierarchs,memebrs of the  clergy and other members of the Patriarchate of Antioch.

 

Commencement of the teaching program of the Greek language at Pontificio Istituto Orientale

Apostoliki Diakonia of the Church of Greece continues for a third consequent year the teaching programme of the Greek language at Pontificio Instituto Orientale in Rome. Three Levels of Studies were prepared for this academic year (2014-2015) due to the number of students who had expressed interest for the Greek Language. More specifically, the students are 120 (Level A: 55, Level B: 45, Level C: 20). At the end of the academic year, the students will be able to participate in Language Certification exams held by the official body of the Ministry of Education, the Center of Greek Language. An important supporting factor of this effort is "Stavros Niarchos " Foundation which covers a significant part of the expenses.

It is a significant project of Apostoliki Diakonia which supports with responsibility and consistency the Greek Letters and diffusion of the Greek Civilization. 

 
MISSION  

The work of the Office of the Overseas Mission of Apostoliki Diakonia

The Office of the Overseas Mission of Apostoliki Diakonia of the Church of Greece is the official body of the Church, which coordinates all the efforts aiming at supporting the Overseas Mission and distributes, based on objective criteria, the help offered by the devout faithful for the development of missionary work in the holy Metropoles in Africa and Asia. The contributions of the faithful are given, inter alia, for the payroll of the native Clergy, the erection and equipment of Churches and missionary facilities, the translation of holy Masses into local languages, the preparation of catechetical aids in the English language, the operation of infirmaries etc.

The Office of the Overseas Mission of the Organisation, apart from supporting the missionary work of the Holy Metropoles and Dioceses in Africa and Asia, the total amount of € 348,364.23 was sent in the last two years (28.01.2013 έως και 17.7.2014) for liturgical and other publications, clerical items, materials for the inauguration of churches and liturgical vessels, airplane tickets for the missionaries from Greece.

 
 SUGGESTIONS  

See the tribute to the anniversary of
"OXI" (NO) and the Occupation