ΕΚΔΗΛΩΣΗ  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με ενθουσιασμό συμμετείχε το βιβλιόφιλο ακροατήριο, που κατέκλυσε το αμφιθέατρο Gotsen Hall της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, στην παρουσίαση των τεσσάρων νέων τίτλων των Εκδόσεων της Αποστολικης Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με θεματικό τίτλο «Πνευματική τετρακτύς». Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Άρτης κ. Ιγνάτιος, ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλατζής, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Παιδείας. Παρέστησαν επίσης οι Σεβ. Μητροπολίτες: Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ, ως εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Κονίτσης κ. Ανδρέας, Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Γλυφάδας κ. Παύλος, Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας, Σισανίου κ. Παύλος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Θηβών κ. Γεώργιος, Παροναξίας κ. Καλλίνικος, Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, Φωκίδος κ. Θεόκτιστος, Ιλίου κ. Αθηναγόρας, Ζακύνθου κ. Διονύσιος, Λαγκαδά κ. Ιωάννης, Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, Μαρωνείας κ. Παντελεήμων, Αργολίδος κ. Νεκτάριος, Γρεβενών κ. Δαυίδ, Νέας Κρήνης κ. Ιουστίνος, Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, Κορωνείας κ. Παντελεήμων, ο Αρχιεπίσκοπος των εν Αθήναις Ρωμαιοκαθολικών κ. Σεβαστιανός, οι Θεοφ. Επίσκοποι Μεθώνης κ. Κλήμης, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, Επιδαύρου κ. Καλλίνικος, οι Πρωτοσύγκελλοι Αρχιμανδρίτες: κ. Συμεών Βολιώτης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, κ. Επιφάνιος Αρβανίτης της Ι. Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και κ. Νικόδημος Ευσταθίου Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος και ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Αδαμάντιος Αυγουστίδης. Σημαντική και συγκινητική ταυτόχρονα ήταν η συμμετοχή πιστών από την Χαλκίδα που θέλησαν να τιμήσουν με την παρουσία τους τον Ποιμενάρχη της Ι. Μητροπόλεώς τους.

Την εκδήλωση άνοιξε η βυζαντινή χορωδία των «Μαϊστόρων της Ψαλτικής Τέχνης», υπό τη διεύθυνση του χοράρχη κ. Αχιλλέα Χαλδαιάκη, Επικ. Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην προσφώνησή του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου, κ. Αγαθάγγελος, Γεν. Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας τόνισε την αλληλουχία και την εσωτερική ενότητα των νέων τίτλων της Α.Δ., οι οποίοι παρά τις διαφορετικές θεματολογίες τους όλοι από κοινού αναφέρονται στην πνευματική ζωή των πιστών. Αφού ευχαρίστησε τόσο τους συντελεστές της βραδιάς, όσο και τους Αρχιερείς που τίμησαν με την παρουσία τους το εν γένει έργο της Αποστολικής Διακονίας, κατέκλυσε το λόγο του ευχαριστώντας τον εξοχώτατο κ. Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Παιδείας για την μέγιστη τιμή της εκπροσωπήσεώς τους στην εκδήλωση, γεγονός που επιβεβαιώνει τη σχέση συνεργασίας μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας. Ο Θεοφιλέστατος έκλεισε την ομιλία του με τα παρακάτω λόγια: «Κάποτε ως Υπουργείο μάς είχατε βοηθήσει στο Πρόγραμμα Διδασκαλίας της Νέας Ελληνικής Γλώσσης σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστημιακά Ινστιτούτα της Ρώμης και γι' αυτό σας είμαι ευγνώμων. Σήμερα που θα δείτε το τηλεοπτικό σποτ που ετοιμάσαμε για την ελληνική τηλεόραση θα αισθανθείτε ως έλληνας πολίτης και Γ. Γ. Θρησκευμάτων υπερηφάνεια και δίκαιη καύχηση. Στο χέρι μας είναι να αναδείξουμε την ελληνορθόδοξη κληρονομιά μας και τον πολιτισμό μας χωρίς φοβίες και σκοπιμότητες. Ελπίζω απόψε να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης στην Αποστολική Διακονία».

Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των τεσσάρων νέων τίτλων των εκδόσεων, τις οποίες συντόνισε η κ. Αδαμαντία Μπούρτζινου, Δημοσιογράφος του Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος παρουσίασε το έργο του Jean Dani é lou «Οι άγγελοι και η αποστολή τους», τονίζοντας τη θεολογική σπουδαιότητα της εν λόγω μελέτης, αλλά και την εν γένει σημαντική συνεισφορά του περίφημου ελληνιστή πατρολόγου στη μελέτη της πατερικής θεολογίας των τεσσάρων πρώτων κυρίως αιώνων του βίου της Εκκλησίας μας.

Ακολούθως, ο κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου, Διευθυντής του περιοδικού «Θεολογία», παρουσίασε το έργο «Ο όσιος Ιωάννης ο Ρώσος» του Σεβ. Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, τονίζοντας μεταξύ άλλων τη σπουδαιότητα που έχει για την κάθε τοπική Εκκλησία ο άγιος- προστάτης αυτής, μία έννοια η οποία απουσιάζει παντελώς από την Προτεσταντική παράδοση.

Ο κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, Διευθυντής του Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος, παρουσίασε το έργο «Ορθόδοξη πίστη και ζωή» του Σεβ. Μητροπολίτου Πισιδίας κ. Σωτηρίου, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα της ορθόδοξης πνευματικότητας και της ενεργού συμμετοχής των πιστών στη ζωή της Εκκλησίας, αλλά και τις προκλήσεις της σύγχρονης πραγματικότητας.

Στη συνέχεια, ο π. Βασίλειος Καλλιακμάνης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, παρουσίασε το έργο «Θεέ μου Θεέ μου... Ψυχική εξάντληση και αποξένωση του κληρικού», του Σεβ. Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, υπογραμμίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κληρικός και τις προκλήσεις στις οποίες πρέπει να απαντήσει προκειμένου να καταστεί αληθώς εν Χριστώ πνευματικός ποιμήν για το πλήρωμά του. Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή του ντοκυμαντέρ «Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος, ο πολύαθλος και πρωταθλητής της υπομονής», παραγωγή της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Εκ της Αποστολικής Διακονίας