ΝΕΑ  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι σπουδαστές της Αποστολικής Διακονίας στη Ρώμη απαγγέλλουν Σικελιανό

Μια από τις σημαντικότερες δράσεις της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι η εκμάθηση της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, σε φοιτητές αλλά και σε απλούς πολίτες κάθε ηλικίας στο εξωτερικό και το εσωτερικό.

Εδώ και τέσσερα χρόνια, με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄, ο οποίος είναι ο πρόεδρος του Κεντρικού Δ. Σ. του Οργανισμού, εκατοντάδες λάτρεις της πατρίδας μας, διδάσκονται την δική μας γλώσσα και έρχονται κοντά στην παράδοση, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας στο Pontificio Istituto Orientale της Ρώμης, το οποίο αγκάλιασε με ιδιαίτερη θέρμη την προσπάθεια.

Ενδεικτικό της αποδοχής και της επιτυχίας του προγράμματος της Αποστολικής Διακονίας στην Ρώμη, είναι το γεγονός πως κατά την τρέχουσα ακαδημαϊκή περίοδο έχουν εγγραφεί 185 φοιτητές διαφόρων εθνικοτήτων κάτι το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία τέταρτου επιπέδου σπουδών, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των διδασκομένων, και την ένταξη του μαθήματος στον Οδηγό Σπουδών του Πανεπιστημίου.

Προκειμένου να επικοινωνήσει την δράση της αυτή στην ελληνική κοινή γνώμη, η Αποστολική Διακονία, δημιούργησε ένα τηλεοπτικό σποτ στο οποίο φοιτητές από διαφορετικά επίπεδα απαγγέλλουν στίχους από ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποίημα του μεγάλου μας δημιουργού Άγγελου Σικελιανού. Πρόκειται για το έργο «Ο όρκος των κοινοτήτων προς τη μάνα Ελλάδα» τα λόγια του οποίου συνδέουν με θαυμαστό τρόπο τον Ελληνισμό και την Πίστη του.

Στο βίντεο οι φοιτητές μας απαγγέλλουν τις πρώτες στροφές οι οποίες έχουν ως εξής:

Ώ εσύ στη γή επάνω η Πλατυτέρα
που αγκάλιασες τα έθνη και τους λαούς,
των λαών και των εθνών η θεία μητέρα
που ναό δεν έχεις κι έχεις μύριους ναούς!

Θεωρούμε πως η συνεργασία μας με τους φοιτητές μας στην δημιουργία του σπότ, είναι η καλύτερη απόδειξη της ολοκληρωμένης και συστηματικής προσπάθειας που καταβάλλουμε στην Ρώμη, αλλά και στην Αθήνα, όπου κάθε καλοκαίρι, επί 12 συνεχή χρόνια, φιλοξενούμε ομάδες Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών φοιτητών οι οποίοι εκτός από τα μαθήματα ελληνικών που παρακολουθούν στις εγκαταστάσεις του Θεολογικού Φοιτητικού Οικοτροφείου του Οργανισμού μας στην Αγία Βαρβάρα, έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον τρόπο ζωής μας, τις παραδόσεις μας αλλά και την ορθόδοξη πνευματικότητα.

Η παρούσα δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών των 80 ετών (1936-2016) από της ιδρύσεως της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σημαντικός αρωγός και συμπαραστάτης μας στην προσπάθεια αυτή είναι το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» το οποίο ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά.

Το τηλεοπτικό σποτ είναι διαθέσιμο στο επίσημο κανάλι της Αποστολικής Διακονίας στο You Tube στην διεύθυνση: https://youtu.be/pYfD5XA2_9o

ΕΚ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ
ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ