ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ
 

Tελετή λήξης των Σχολών Κατήχησης
και Εκμάθησης της Νοηματικής γλώσσας

Με την παρουσία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, εκπροσώπου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και Γεν. Διευθυντού του Οργανισμού της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε στον Ι. Ναό της Αγίας Βαρβάρας του ομωνύμου δήμου Αττικής, η τελετή λήξης των Σχολών Κατήχησης και Εκμάθησης της Νοηματικής γλώσσας για το έτος 2018.

Η τελετή άρχισε με προσφώνηση του υπευθύνου του Γραφείου Κατηχήσεως και Νεότητος κ. Ιωάννη Βιδάλη, ο οποίος ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο Γεν. Διευθυντή του Οργανισμού, καθώς καί τους πατέρες - Διευθυντές της Αποστολικής Διακονίας για την αμέριστη βοήθεια και συμπαράστασή τους στο έργο της Κατήχησης, τους συνεργάτες του Οργανισμού, τους διδάσκοντες των Σχολών, τις σπουδάστριες και τους σπουδαστές. Στη συνέχεια, η χορωδία της σχολής Κατήχησης, υπό τη διεύθυνση του καθηγητού βυζαντινής μουσικής και ψάλτου κ. Ηλία Φραγκάκη, έψαλε ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια. Ακολούθως, οι τελειόφοιτοι του Σεμιναρίου της Νοηματικής Γλώσσας απέδωσαν στην ελληνική νοηματική κείμενα από την Αγία Γραφή και την υμνολογία της Εκκλησίας μας. Ακολούθησε η ομιλία των εκπροσώπων των αποφοίτων Σπουδαστών, κ. Φωτεινής Ζάβαλη και κ. Παναγιώτας Μερεκούλια, οι οποίες εξήραν το επιτελούμενο έργο των Φροντιστηρίων, την εγκυκλοπαιδική παιδεία που έλαβαν αλλά και τα πνευματικά οφέλη που αποκόμισαν, ευχαρίστησαν δε όλους όσοι συνέβαλαν στην οργάνωση και ολοκλήρωσή του. Ακολούθησε η ομιλία του εκπροσώπου των καθηγητών, π. Νικολάου Πουλάδα, ο οποίος τόνισε ότι η Κατήχηση θα πρέπει να στραφεί στην εσωτερική ιεραποστολή και στην επιστροφή των νέων στην λειτουργική ζωή της Εκκλησίας. Υπογράμμισε ότι οι Κατηχητές επιτελούν σημαντικότατο διακόνημα για την Εκκλησία και παρακίνησε τους νέους αποφοίτους της σχολής να μεταδώσουν τα διαμάντια της πίστεως στις νεώτερες γενεές.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του εκπροσώπου των διδασκάλων της νοηματικής κ. Αντωνίου Καμπακάκη, ο οποίος δια ερωτήσεων που υπέβαλε σε σπουδαστές του σεμιναρίου, ανέδειξε την σημασία της εκμάθησης της νοηματικής γλώσσας και τον ζήλο των συμμετεχόντων σε αυτά για την καλύτερη και αμεσώτερη επικοινωνία με άτομα που στερούνται το θείο δώρο της ακοής.

Τέλος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου στον χαιρετισμό που απηύθυνε, τόνισε το ευμετάβλητο της κοινωνίας της κρίσεως και την ανάγκη η Εκκλησία να αναλάβει ουσιαστικό ρόλο στην αποκατάσταση της κοινωνίας των πιστών με τον Θεό καί με τον συνάνθρωπο. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι δραστηριότητες της Αποστολικής Διακονίας στους τομείς της Κατήχησης, της Ιεραποστολής και της εκμάθησης της Νοηματικής γλώσσας. Επισήμανε δε ότι η σύγχρονη κοινωνία έχει ανάγκη από την ορθόδοξη πίστη, την εκκλησιαστική παράδοση και τη μετοχή στον λειτουργικό βίο της Εκκλησίας προκειμένου να υπερκεράσει τις αντιξοότητες της εποχής μας και να βρει μία πυξίδα εν μέσω των πνευματικών συγχύσεων που επικρατούν ανά τον κόσμο, ενώ μεταβίβασε τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπίσκοπου προς όλους τους τελειοφοίτους για μία αγλαόκαρπο προσφορά στον χώρο της Εκκλησίας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή βεβαιώσεων σπουδών και αναμνηστικών δώρων στους αποφοίτους των σχολών και με κέρασμα που δόθηκε στους χώρους του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Προσκυνήματος.