ΙΕΡΑ ΕΙΚΟΝA ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΤΙΧΒΙΝ

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Τιμάμε την Υπέρμαχο Στρατηγό του Γένους,
τη Μάνα Παναγιά όλου του κόσμου»

Ο ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΟΣ ΤΟΥ ΤΙΧΒΙΝ

Την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019, ώρα 7η απογευματινή, τελέσθηκε, μέσα σε κλίμα κατάνυξης και ανατολής της άνοιξης, στο Ιερό Προσκύνημα Αγίας Βαρβάρας του ομωνύμου Δήμου Αττικής η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου ενώπιον της ιεράς Εικόνος της Παναγίας του Τιχβίν της Ρωσίας προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, Γεν. Διευθυντού του Οργανισμού της Αποστολικής Διακονίας. Τους Οίκους των Χαιρετισμών απέδωσαν ο Θεοφιλέστατος, οι Ιερείς του Προσκυνήματος και οι Κληρικοί υπότροφοι της Αποστολικής Διακονίας στην ελληνική, αγγλική, αραβική, ρωσική και σερβική γλώσσα, ενώ έψαλλε θαυμάσια ο 25μελής Βυζαντινός Χορός Ψαλτριών Γυναικών υπό τη διεύθυνση της Χοράρχου κας Νεκταρίας Καραντζή.

Στο λιτό και θεολογικό μήνυμά του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου ομίλησε επί του στίχου « Φωτοδόχον λαμπάδα τοις εν σκότει φανείσαν, ορώμεν την Αγίαν Παρθένον ». Και ανέφερε: «Ο στίχος αυτός από την Στάση των Δ΄ Χαιρετισμών εμπερικλείει συνοπτικά όλο το κεφάλαιο της Θεολογίας για το Πρόσωπο του Χριστού και της Παναγίας. Βλέπουμε την Παναγία να μεταδίδει ως λαμπάδα το φως σε αυτούς που βρίσκονται στο σκοτάδι. Και γιατί αυτό; Πώς η Παναγία έχει αυτή τη χάρη και τη δύναμη; Την έχει, διότι εκυοφόρησε στην γαστέρα της και έφερε στον κόσμο τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, τον Υιό και Λόγο του Θεού, το δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος. Και ο Χριστός είναι το Φως, η Αλήθεια και η Ζωή.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σήμερα που ζούν χωρίς να το θέλουν σε τόπους σκοτεινούς που βασιλεύει ο θάνατος, η αδικία, η βία, ο πόλεμος, η πείνα, οι ασθένειες, κάθε είδους μαρτύριο και δοκιμασία. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ζουν στο σκοτάδι της αμαρτίας. Που αγαπούν το σκοτάδι παρά το φως. Το σχήμα του κόσμου παράγει, ο άνθρωπος εύκολα οικειώνεται το κακό και όλοι μας θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να ζήσουμε το νέο σκοτάδι της γης από έκτης ώρας έως ένάτης. Γι' αυτό, αδελφοί μου, «δεύτε λάβετε Φως» και ικετεύσατε ταπεινά μαζί με τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά: «Υπεραγία Θεοτόκε, φώτισόν μου το σκότος». Λάβετε Φως από το πρόσωπο της Παναγίας, λάβετε Φως από το ανέσπερο Φως του Χριστού και μεταλαμπαδεύσατε αυτό στο σπιτικό σας, στην οικογένειά σας, στο περιβάλλον σας, στην εργασία σας, στον κόσμο ολόκληρο. Φωτίσατε, ως Ορθόδοξοι άνθρωποι, τα σκοτάδια των ανθρώπων. Γίνετε και σείς μια λαμπάδα που θα φλέγεται αλλά δεν θα κατακαίγεται, για να φωτίσουμε τη ζωή των παιδιών μας, των νέων ανθρώπων. Αυτό δεν είναι μία συμβολική ή εθιμική πράξη. Είναι οντολογική και δυναμική πράξη. Πράξη που μας δίνει τη δύναμη να αντιστεκόμαστε στην παρακμή, πράξη που μας κάνει αληθινούς, αυθεντικούς, δίκαιους, ειρηνικούς, χαρούμενους, φωτισμένους, πολιτισμένους ανθρώπους».

Μετά το τέλος του Ακαθίστου Ύμνου πλήθος λαού έψαλλε την Γ΄ Στάση των Εγκωμίων εις την Θεοτόκον και τα Μεγαλυνάρια του Παρακλητικού Κανόνος και η ιερά εικόνα της Παναγίας μεταφέρθηκε στο «θρονί» της, ένα περίτεχνο προσκυνητάρι που κατασκευάσθηκε και με τη συνδρομή Ελλήνων του Καναδά. Το όμορφο καντήλι της Παναγίας με ανάγλυφες κεφαλές Χερουβείμ και Σεραφείμ και τρείς καντηλήθρες άναψαν με φως από την ακοίμητη κανδήλα του ιερού βήματος συμβολικά, μετά από προτροπή του Θεοφιλεστάτου, ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας κ. Γεώργιος Καπλάνης ο Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσως κ. Χαράλαμπος Σημαντώνης, και ο Θεοφιλέστατος. Την εικόνα έρραναν με άνθη νέοι και νέες με παραδοσιακές στολές από τον Σύλλογο Ποντίων «ο Φάρος», τον Σύλλογο Ηπειρωτών «Ηπειρωτάν» και τον Σύλλογο Κρητών, ενώ ο Θεοφιλέστατος έρρανε με μύρο όλο το εκκλησίασμα. Οι πιστοί κρατούσαν όλοι ένα κεράκι αναμμένο και έψαλλαν μαζί με τον Βυζαντινό Χορό, αφού τους είχε διανεμηθεί φυλλάδιο με τους ύμνους.

Παρέστησαν στη λειτουργική σύναξη ο κ. Χαράλαμπος Σημαντώνης, Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, και τα μέλη της Ενώσεως με τις οικογένειές τους: κος Βασίλειος Τερζής, Αντιπρόεδρος, κα Έλενα Τερζή, κος Γεώργιος Αλεξανδράτος, Γεν. Γραμματεύς, κα Αλεξάνδρα Γκανά με τον σύζυγό της κ. Νικόλαο Δαμηλάτη, κος Γεώργιος Γλαράς, κος Γεώργιος Οικονόμου, κα Διονυσία Οικονόμου, κος Νικόλαος Κορδονούρης, κος Γεώργιος Βοζίκης, Εκτελεστικός Διευθυντής ΕΕΝΜΑ, κα Μαρία Βοζίκη, κος Ανδρέας Συρίγος, Επίτιμος Αρχηγός Λιμενικού Σώματος, κα Συρίγου Αλεξάνδρα, Εκπρόσωποι της Ρωσικής Πρεσβείας, ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας κος Γεώργιος Καπλάνης, με τους Αντιδημάρχους, η κα Μαρία Καπλάνη, διάφοροι εκπρόσωποι Αρχών της περιοχής, ο κος Γεώργιος Βασιλείου, στέλεχος του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου, ο κος Άρης Μυλωνάς, Προϊστάμενος Ευρωπαϊκών-Πολιτιστικών Προγραμμάτων της Α.Δ. και ο κος Μιχαήλ Χατζημιχαήλ, Συνεργάτης της Α.Δ.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας οι φίλοι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στο χώρο του Φοιτητικού Οικοτροφείου, όπου είχαν την ευκαιρία να δούν και να συζητήσουν με τους φοιτητές.