ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
 

Ο Όμηρος ζει στη Βασιλεύουσα και αναζητά την αλήθεια
Πηνελόπης Μωραΐτου, εικονογράφηση Πέγκυ Φούρκα

Το νέο κατηχητικό βιβλίο της σειράς « Ελληνική Ιστορία και Χριστιανική Πίστη», αποτελεί ένα οδοιπορικό του κεντρικού ήρωα της σειράς, Ομήρου, στον μαγικό κόσμο του Βυζαντίου, με κεφάλαια αφιερωμένα στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη, τους φωστήρες της Ορθοδοξίας, τους Τρεις Ιεράρχες, τον Ιουστινιανό, τον Ιερό Φώτιο, τους αποστόλους των Σλάβων Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο, αλλά και το Σχίσμα των Εκκλησιών, την Φραγκοκρατία και την Άλωση της Πόλεως. Το έργο εξοικειώνει τους μικρούς μας φίλους και με τα σύμβολα του Βυζαντίου, όπως τον Τίμιο Σταυρό, το Δικέφαλο Αετό, τον ναό της Αγίας Σοφίας, αλλά και το Σύμβολο της πίστεως. Ένα παιδικό βιβλίο που βοηθάει τα παιδιά να γνωρίσουν την αλληλέγγυα και άρρηκτη σχέση Εκκλησίας και Πολιτείας στο Βυζάντιο και τη συνέχεια της ιστορικής πορείας του Ελληνισμού στο πέρασμα των αιώνων.

Σχ. 21Χ29, Σελ. 222, Τιμ. 10€.

 

 
 

Δοξολογία επί τῇ διακοσιοστῇ ἐπετείῳ τῆς ἐξεγέρσεως
τῶν Ἑλλήνων διά τήν ἐλευθερίαν τῆς Πατρίδος ἡμῶν

Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ

Η Δοξολογία για τον εορτασμό της συμπλήρωσης διακοσίων ετών από την εξέγερση των Ελλήνων αποτελεί πόνημα του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, το οποίο εγκρίθηκε από την αρμόδια Συνοδική Επιτροπή Θείας Λατρείας και Ποιμαντικού έργου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Διατίθεται σέ ψηφιακή μορφή : Τιμ. 3€.

 

 
 

Εκκλησιαστικό Δίκαιο υπό το φως της κανονικής παραδόσεως
Βλ. Ι. Φειδά, Ομότ. Καθηγ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Στη παρούσα μελέτη εξετάζεται η διαχρονική αλληλέγγυα συζυγία της Κανονικής παραδόσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τη σχετική Νομοθεσία της Πολιτείας, συζυγία η οποία εκφράσθηκε με την πλήρη εφαρμογή των ι. Κανόνων στη συνταγματικώς κατοχυρωμένη Καταστατική Νομοθεσία. Συγχρόνως, παρατίθεται και η Καταστατική Νομοθεσία τόσο του Αγίου Όρους, όσο και της Εκκλησίας της Κρήτης και της Δωδεκανήσου, ήτοι της εν Ελλάδι κανονικής δικαιοδοσίας του Οικουμενικού πατριαρχείου. Το θεματολόγιο της μελέτης διαμορφώθηκε στη βάση των συνταγματικώς κατοχυρωμένων αλληλέγγυων σχέσεων και των διακριτών ρόλων Εκλλησίας και Κράτους, διαιρείται δε σε πέντε μέρη των δύο κεφαλαίων έκαστο. Στο Α΄ μέρος εξετάζεται η σχέση των πηγών του Κανονικού Δικαίου, στο Β΄ τονίζονται η θέσπιση, το θεματολόγιο και ο σκοπός των ι. Κανόνων των Οικουμενικών και Τοπικών Συνόδων, στο Γ΄ η διοικητική οργάνωση της επίγειας Εκκλησίας, στο Δ΄ η απονομή της Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης και στο Ε΄ η διαχρονική παράδοση της βυζαντινής συναλληλίας για την αλληλέγγυα σχέση Εκκλησίας και Πολιτείας.

Σχ. 17Χ24, Σελ. 800, Τιμ. 40€.

 

 
 

Η ανθρώπινη ζωή μεταξύ επιστήμης και ηθικής -   
Ορθόδοξοι βιοηθικοί προβληματισμοί

Απόστολου Νικολαϊδη,   Καθηγ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Η επιστήμη της Βιοτεχνολογίας και Βιοϊατρικής θέτει καίρια ζητήματα ηθικής φύσεως που άπτονται της αξίας του ανθρωπίνου προσώπου. Στο παρόν επιστημονικό πόνημα χριστιανικής   Βιοηθικής υπογραμμίζεται η αρχή της Ορθόδοξης Θεολογίας ότι η ζωή είναι κτήμα και δωρεά του Θεού, γι’ αυτό οι επιστήμονες θα πρέπει να την προσεγγίζουν με την οφειλόμενη σεμνότητα, σεβασμό και ευθύνη.   Μία επικαιροποιημένη προσέγγιση ζητημάτων που απασχολούν τις σύγχρονες κοινωνίες, όπως οι διαφυλικές σχέσεις, η ταυτότητα των φύλων και τα δικαιώματα εμβρύων και παιδιών, υπό το πρίσμα της Ορθόδοξης ανθρωπολογίας. Ένα έργο που δίδει εύληπτες και εύλογες απαντήσεις στα ηθικά διλήμματα που προκύπτουν από την εφαρμογή των νέων αυτών επιστημονικών μεθόδων.

Σχ. 14Χ21 Σελ. 240, Τιμ. 9€.

 

 
ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΕΙΣ    
 

Ο πληγωμένος αετός
Στυλιανού Παπαδόπουλου (†)

Η αφηγηματική βιογραφία του θεηγόρου πνευματικού φωστήρα της Ορθοδοξίας, Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, συνταχθείσα από τον ενεργεία τότε πανεπιστημιακό Πατρολόγο Καθηγ. Στυλιανό Παπαδόπουλο. Το εν λόγω πόνημα επανεκδίδεται για δέκατη φορά, είκοσι οκτώ έτη από την πρώτη του έκδοση, παραμένοντας πάντοτε επίκαιρο για τον σύγχρονο χριστιανό, αφού προβάλλει την αληθή ευσέβεια, τον έρωτα για το θείο και το χάρισμα της αρχιερωσύνης. Ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος ως οικουμενικός διδάσκαλος παραμένει διαχρονικά το κλέος της Θεολογίας και ο μύστης της θείας ελλάμψεως.

Σχ.14Χ 21, Τιμ. 7€.

 
ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
 

Στο κατώφλι της Μεγάλης Τεσσαρακοστής
Σεβ. Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης Συμεών

Έργο αφιερωμένο στην ιερά περίοδο της Μ. Τεσσαρακοστής, η οποία αποσκοπεί στην πνευματική προετοιμασία της όλης Εκκλησίας και κάθε μέλους της ξεχωριστά για την περίοδο του Πάσχα.

Σχ. 11Χ17, Σελ. 208.

 

 
 

Ακολουθία της Μ. Τεσσαρακοστῆς
μετά της Θείας Λειτουργίας των προηγιασμένων δώρων

(έκδοση αναθεωρημένη)

Οι ακολουθίες της Μ. Τεσσαρακοστής και η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων μετά υμνολογικού παραρτήματος

 

Σχ. 17 Χ24, Σελ. 304.

 

 
 

 

Η πνευματική τελειότητα
στα νηπτικοασκητικά έργα νηπτικών Πατέρων συγγραφέων

Ομοτ. Καθηγητή Πανεπιστημίου Χρίστου Κρικώνη

Νηπτικοασκητικά πατερικά κείμενα για την εν Χριστώ πνευματική τελειότητα, που αποτελούν βιωματική αποτύπωση της πορείας του ανθρώπου προς την ηθική τελείωση με τη συνέργεια της θείας Χάριτος και επιβεβαιώνουν τη διαχρονικότητα της πατερικής σκέψεως.

Σχ. 11Χ17, Σελ. 182.

 

 
ΑΡΘΡΟ    
 

Θούριος (Θούρειος) Ύμνος, ήτοι Εγερτήριον Άσμα
Ρήγα Φερραίου

 
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
 

Δείτε το αφιέρωμα στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή