ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

 

Αι Συνοδικαί Εγκύκλιοι- τόμοι Η΄ (2001-2010) & Θ΄ (2011-2020)

Οι δύο τόμοι των Συνοδικών Εγκυκλίων των δύο τελευταίων δεκαετιών, αποτελούν σημαντικά ιστορικά τεκμήρια για όσους θέλουν να γνωρίζουν τις επίσημες θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα ανακύψαντα τα τελευταία χρόνια ζητήματα εκκλησιαστικής, κοινωνικής και ηθικής φύσεως.

 
Τόμ. Η΄: Σχ. 17Χ24, Τιμ.10€, Σελ. 560.
 
Τόμ. Θ΄: Σχ. 17Χ24, Τιμ. 10€, Σελ. 408.
 
     
 

Ασματικαί Ακολουθίαι των Αγίων Ενδόξων πέντε Νεομαρτύρων Εμμανουήλ, Γεωργίου, Μιχαήλ, Θεοδώρου και Γεωργίου των εκ Σαμοθράκης και εν Μάκρη της Θράκης αθλησάντων

Επανέκδοση των Ασματικών Ακολουθιών των καταγομένων εκ Σαμοθράκης πέντε ενδόξων Νεομαρτύρων, οι οποίοι μαρτύρησαν το 1835 στην Μάκρη της Αλεξανδρουπόλεως. Τα ι. Λείψανα αυτών φυλάσσονται στον Καθεδρικό Ναό της Χώρας της Σαμοθράκης.

Σχ. 17Χ24, Τιμ.5€, Σελ. 86.

 
     
 

Επετηρίδα 2022

Η Επετηρίδα του 2022 περιέχει το εορτολόγιο του έτους, σημειωματάριο, τηλεφωνική ατζέντα, τις περιόδους νηστείας και χρήσιμες εκκλησιαστικές πληροφορίες. Εφέτος είναι αφιερωμένη στις αλησμόνητες πατρίδες 1922-2022.

Σχ. 13, 5Χ8, 5, Τιμ. 1€.

 

Ημεροδείκτης τοίχου 2022

Ο Ημεροδείκτης τοίχου περιέχει εορτολόγιο του έτους 2022 και μηνύματα για την εορτή κάθε ημέρας ή θέματα που αφορούν τη χριστιανική ζωή. Κοσμείται με τετράχρωμη εικόνα της "Υπεραγίας Θεοτόκου, Βρεφοκρατούσης".

Σχ. 21Χ29, Τιμ. 4€.

 
     
 

 

Το Ψαλτήριον

Μία νέα και επιμελημένη έκδοση του Ψαλτηρίου σε μικρό σχήμα, κατά την μετάφραση των εβδομήκοντα των αστείρευτης πνευματικότητας 150 Ψαλμών του Δαυίδ και των εννέα ωδών.

 Σχ. 13Χ17, Σελ. 320, Τιμ. 10€.

 
     
 

Η Αποκάλυψις του Ιωάννου
Πρωτότυπο κείμενο με νεοελληνική μετάφραση
και πατερικό σχολιασμό 
Γεωργίου Β. Μαυρομάτη

Η έκτη επανέκδοση του κλασικού πλέον βιβλίου του Γ. Β. Μαυρομάτη, στο οποίο περιέχεται το πρωτότυπο κείμενο, νεοελληνική απόδοση, με ερμηνευτικές προσεγγίσεις και σχολιασμό των Πατέρων της Εκκλησίας. Η παρούσα έκδοση κοσμείται από έγχρωμες μινιατούρες και με Ευρετήριο που καθιστά ευχερέστερη την ανάγνωση και μελέτη του ιερού κειμένου.

Σχ. 17Χ24, Σελ. 436, Τιμ. 10€.

 
 

 

 
 

Κήπος αειθαλής    
Οι Άγιοι της Μεγάλης Ελλάδας στις   πόλεις-αποικίες της Εύβοιας
Μητροπολίτου Φαναρίου Αγαθαγγέλου,  
Γενικού Διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας  
της Εκκλησίας της Ελλάδος

Σκοπός της παρούσης εκδόσεως είναι να παρουσιάσουμε το πρωτοχριστιανικό, το βυζαντινό και ελληνορθόδοξο αγιολογικό παρελθόν προβάλλοντας μέσα από τα Συναξάρια τις μορφές των Αγίων που έζησαν, αναδείχθηκαν, έδρασαν, ασκήτεψαν, άθλησαν και μαρτύρησαν στις πόλεις-αποικίες της Εύβοιας της Μεγάλης Ελλάδος και της Σικελίας, το οποίο μέχρι σήμερα είναι παντελώς άγνωστο στο μεγαλύτερό του μέρος. Η έκδοση αυτή, για την πληρέστερη εικόνα του θέματος από τον αναγνώστη, εμπλουτίζεται με σύντομα ιστορικά στοιχεία κάθε αποικίας-πόλεως, που ίδρυσαν οι Ευβοείς, ως και με εικονογραφικό υλικό, το οποίο πάντοτε στηρίζει με έναν ιδιαίτερο φωτεινό τρόπο κάθε κείμενο. Αυτό το πνευματικά πλούσιο και μοναδικό παρελθόν των πατέρων και προγόνων μας όχι απλά αγγίζει, αλλά και σηματοδοτεί τον δικό μας αγώνα μέσα στην εσχατολογική πορεία της Εκκλησίας και της καθημερινότητας, το ιστορικό γίγνεσθαι της Πατρίδας μας και το «μοίρασμα» της Παράδοσής μας με τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο.

Σχ. 21x29, Σελ. 306, Τιμ. 20€.

 
     
 

1821-2021 Οι Νεομάρτυρες του Γένους
Μητροπολίτου Φαναρίου Αγαθαγγέλου, 
Γενικού Διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας
της Εκκλησίας της Ελλάδος

Συναξαριστικός εικονογραφημένος Τόμος με Συναξάρια όλων των Νεομαρτύρων, αφιέρωμα στην άλωση της Πόλης και τον τελευταίο αυτοκράτορα Κωνσταντίνο ΙΑ' Παλαιολόγο.
Ο αγώνας των Ελλήνων έγινε, όπως ομολογούσαν οι Αγωνιστές του 1821,  «για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία». Δεν πρόκειται συνεπώς μόνο περί μιας εθνικής επετείου, αλλά περί συζεύξεως, αλληλοπεριχωρήσεως, κοινής πορείας και αδιατάρακτης ενότητας Ελληνισμού και Ορθοδοξίας. Αυτή την αλήθεια εκφράζουν οι άγιοι Νεομάρτυρες που ήταν η ψυχή του αγώνα. Αυτοί σήμερα, με την πίστη τους, τη θυσία τους και το μαρτύριο τους, μας δίνουν τη δύναμη να αντέχουμε, να αγωνιζόμαστε, να ελπίζουμε. Έτσι, το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα εισοδικό στην πίστη και τη μαρτυρία του ζώντος Τριαδικού Θεού, την ιστορία της Πατρίδας μας και του Γένους των Ελλήνων.

Σχ. 25Χ27,5, Σελ. 442, Τιμ. 30 €.

 
     
ΣΥΝΑΞΑΡΙ
 

Συναξάρι της αγίας νεομάρτυρος Χρυσής, της εξ Αλμωπίας, † 13 Οκτωβρίου

 
     
ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
 
 
     
ΑΡΘΡΑ

 

 

Ο πειρασμός της εξατομίκευσης,

Αγαθαγγέλλου, Μητροπολίτου Φαναρίου, Γεν. Διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

Ένα αποτέλεσμα της αντιλήψεως μιας μη ευχαριστιακής θεολογίας, η οποία οδηγεί σε μια σειρά από αλλαγές με αρνητικές συνέπειες για τη λειτουργική εξέλιξη και την πνευματικότητα, είναι το φαινόμενο της εξατομίκευσης της Θείας Λειτουργίας, το γεγονός δηλαδή ότι η εμπειρία της λατρείας έχει παύσει να είναι μια από κοινού λειτουργική πράξη. Είναι τουλάχιστον στη συνείδηση αρκετών, μια συνάθροιση ατόμων που έρχονται στην Εκκλησία, παρίστανται στη λατρεία με σκοπό να ικανοποιήσουν μεμονωμένα τις ατομικές τους θρησκευτικές ανάγκες, και όχι για να συστήσουν και να αποτελέσουν την Εκκλησία (1). Οι Προτεστάντες συνέδεσαν το παρόν, την καθημερινότητά τους, με την πίστη. Ο Προτεσταντισμός ανέλαβε αυτόν ακριβώς τον ρόλο: να τοποθετήσει στο κέντρο της εκκλησιαστικής ζωής το υποκείμενο, το άτομο, σε όλες του τις κοσμικές εκδηλώσεις. Η ουσιαστική διαφορά βρίσκεται στην προτεραιότητα που δίνει ο Προτεσταντισμός σε ό,τι ονομάζεται πραγματική ζωή: η θρησκεία δεν νοείται, παρά μόνον στην αδιαμεσολάβητη σχέση της με τη ζωή - πρακτικά πρέπει να φαίνεται αυτό που πιστεύεις. Ήταν δηλαδή η απαραίτητη μεταστροφή, για να εδραιωθεί ο σύγχρονος κοσμος των ατομικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, ακόμη και των θρησκευτικών (2).

Σκοπός της υπάρξεως της Εκκλησίας είναι η σωτηρία δια της τελειώσεως μέσα από την αγάπη προς τον Θεό και τους αδελφούς μας. Το ιστορικό γεγονός της ενανθρωπήσεως του Θεού αποκαλύπτει κατ' αρχήν τον άχρονο τρόπο της θείας ζωής που είναι η αγάπη (3), η αγάπη όχι σαν ηθική ιδιότητα (ιδιότητα συμπεριφοράς), αλλά ως οντολογική πραγματικότητα που θα πει: υπαρκτική αλήθεια, αλήθεια ενότητας, κοινωνίας και σχέσης. Προσλαμβάνουμε τον κόσμο, υπό τα είδη του άρτου και του οίνου, ως Λόγο ένσαρκο του Θεού· αποδεχόμαστε τη ζωή, την «εν σαρκί» ζωή του κόσμου τούτου, όχι ως αυτονομημένη ατομική επιβίωση, αλλ' ως μυστήριο ενότητος σαρκός καί θεότητος. Κοινωνούμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού και μετέχουμε στη ζωή της Τριάδος, την όντως ζωή. Ο άνθρωπος γίνεται ο ιερουργός ευχαριστιακής ενότητας του κόσμου. Η ζωή της Ευχαριστίας μπορεί να προσλάβει ακόμη και τον θάνατο του ανθρώπου, να εγκεντρίσει τον θάνατο στη ζωή. Αυτή η πρόσληψη και ο εγκεντρισμός της αμαρτίας και του θανάτου στη ζωή της κοινωνίας με τον Θεό είναι ο καινούργιος τρόπος υπάρξεως που ενσαρκώνει η Εκκλησία, είναι το υπαρκτό γεγονός της εκκλησιαστικής ενότητας, όπως φανερώνεται κάθε φορά στην ευχαριστιακή σύναξη.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο...

     
 

Ύμνοι- Επιστολαί, Συμεών του Νέου Θεολόγου

Νικήτα μονάζοντος καί πρεσβυτέρου μονῆς τῶν Στουδίου τοῦ Στηθάτου εἰς τήν βίβλον τῶν θείων ὕμνων τοῦ ὁσίου πατρός ἡμῶν Συμεών

•   Τό λίαν ἀνατατικόν τε καί διηρμένον αὐτό τε τό ὑπέρ αἴσθησιν τῶν ἐγγεγραμμένων ἐνταῦθα καί τό ὕψος τῆς θεολογίας καί τό βάθος τῆς τούτων ἄντικρυς γνώσεως οὐ πᾶσιν, οἶμαι, καταληπτόν τε καί εὐεπίβατον ἐστι˙ ταῖς γάρ θείαις ἐμφάσεσι περιαυγαζόμενον τοῦ ἀπροσίτου φωτός, ὑπεράνω πάσης ἀνθρωπίνης συνέσεως ὄν, ἐκείνων ἄρα πρός τήν τῶν ἐγκειμένων κατάληψιν δέεται τῶν τά αἰσθητήρια τῆς ψυχῆς ἐρρωμένων τῇ εὐεξίᾳ τοῦ λόγου καί τόν νοῦν ἐς ὕψος ἐπτερωμένων τῇ τοῦ πνεύματος αὔρᾳ καί ὅλην ὅλως πρός οὐρανούς καί τά βάθη Θεοῦ ἐμβαθύνουσαν ἐχόντων σαφῶς τήν διάνοιαν. Ὅθεν μοι καί ἄγαν εὔκαιρον ἐπωφελές τε καί ἁρμόδιον ἔδοξε τό σέβας εἰκότως ἀφοσιοῦντι τῷ διδασκάλῳ προκατασφαλίσασθαι τούς ἐγκύπτειν ἐνταῦθα βουλομένους τῷ λόγῳ, ἵνα μή τῇ πρός τά βάθη τοῦ πνεύματος ἀπείρῳ ἐπιβολῇ καί τῇ περί τά θεῖα ἀνασκήτῳ ἕξει καί διανοίᾳ βλάβην τούτων τινές, ἀλλά μή ὠφέλειαν εἰς ἑαυτούς ἀναμάξοιντο, κακῶς δηλαδή καί ἀπείρως τά θεῖα καί ὑπέρ αἴσθησιν ἐκλαμβάνοντες.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο...

 

 
ΔΩΡΗΜΑ
 

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ

 
     
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
 

Δείτε στην ιστοσελίδα μας το 
Αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση