ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
 

 

Το ελληνικό υπόβαθρο του Χριστιανισμού,
Μητρ. Πισιδίας Μεθοδίου (Φούγια) (†)

Eπανέκδοση της κλασικής μελέτης για τα θεολογικά γράμματα επί του θέματος της σχέσεως Χριστιανισμού και Ελληνισμού, όπου αναλύεται η επίδραση που άσκησε η ελληνική παιδεία τόσο στους Πατέρες της Εκκλησίας, όσο και στην ορολογία που υιοθετήθηκε κατά τη διατύπωση των δογματικών αληθειών της Εκκλησίας κατά τις Οικουμενικές συνόδους.

Σχ. 14x21, Σελ. 320

 

 
     
ΥΠΟ ΕΚΔΟΣΗ
 

Σύναξις των Προκαθημένων των Αγιωτάτων Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών

Τα Πρακτικά της Συνάξεως των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, η οποία συγκλήθηκε στο Πατριαρχικό Σταυροπήγιο του Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Σαμπεζύ Γενεύης (21-27 Ιαν. 2016), ολίγους μήνες προ της συγκλήσεως της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης (Ιούνιος 2016), αποτελούν μία μοναδική ιστορική πηγή για την Ορθοδοξία και τη συνοδική λειτουργία της. Πρόκειται για το τελευταίο κείμενο το οποίο υπέγραψαν όλοι οι Προκαθήμενοι των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.

Σχ. 17x24, Σελ. 544

 
     
ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
 

Η Θεία Λειτουργία του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου
(με μετάφραση)
,
Μητρ . Κοζάνης Διονυσίου (†)  

Περιέχει το πρωτότυπο κείμενο και παράλληλη απόδοση στη νεοελληνική από τον μακαριστό Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Διονύσιο (†). Απαραίτητο βοήθημα για κάθε χριστιανό για τη βαθύτερη κατανόηση της Θείας Λειτουργίας.

 Σχ.: 10x14, Σελ.: 96

 
     
 

Χρυσοστομικό   συμπόσιο -
Η προσωπικότητα και η θεολογία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου  

Αφιερωματικός τόμος στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων επί τη συμπληρώσει 1600 ετών από την κοίμηση του Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Σαράντα μελετήματα Ιεραρχών, Πανεπ. Καθηγητών και Ερευνητών αναδεικνύουν την ποιμαντική του δράση και την θεολογική του σκέψη.

Σχ.: 17x24, Σελ.: 848

 
 

 

 
 

Η μετάνοια κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο,
Μητρ. Αυλώνος Χριστοδούλου (Μουστακα)

Η μετάνοια συγκαταλέγεται στα επτά μυστήρια της Εκκλησίας και έχει κεφαλαιώδη σημασία στο σωτηριολογικό σχέδιο του Θεού. Εγείρονται όμως σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την φύση και τον σκοπό του μυστηρίου αυτού. Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, δίδει απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά αναλύοντας έννοιες όπως αμαρτία, βάπτισμα, μετάνοια και εξομολόγηση.

Σχ.: 11 x 17, Σελ.: 120 

 
     
ΑΡΘΡΟ
 

Οι "Περί Ιερωσύνης" Λόγοι
του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου

Μετάφραση στη νεοελληνική  
Βασίλης Καραγιώργος

ΛΟΓΟΣ A'

α. Βασίλειος, ο φίλος του Χρυσοστόμου, ο οποίος υπερέβαλλε όλους τους άλλους.

Στη ζωή μου δημιούργησα πολλούς φίλους, γνήσιους και αληθινούς, οι οποίοι γνώριζαν και φύλατταν με ακρίβεια τους νόμους της φιλίας. Από τους πολλούς όμως αυτούς, ένας προσπαθούσε να τους υπερβή όλους στην επιδεικνυόμενη προς το πρόσωπό μου φιλία τόσο πολύ, όσο όλοι εκείνοι μαζί υπερέβαλλαν τους απλώς φίλα διακείμενους έναντί μου. Αυτός, λοιπόν, ήταν ένας από εκείνους, με τους οποίους διήγα από κοινού το μεγαλύτερο μέρος του βίου μου, δεδομένου μάλιστα ότι επιλέξαμε κοινούς πνευματικούς δρόμους και διδασκάλους. Μας χαρακτήριζε δε η ίδια προθυμία και εργατικότητα για τις σπουδές μας, αλλά και γενικότερα είχαμε κοινούς στόχους, οι οποίοι εκκινούσαν από την ίδια αφετηρία, όχι μόνο κατά τη διάρκεια των σπουδών μας, αλλά και μετά την περάτωσή τους, όταν προσπαθούσαμε να επιλέξουμε την καλύτερη οδό που θα έπρεπε να ακολουθήσουμε στη ζωή μας· και στην περίπτωση αυτή το φρόνημά μας συνέπιπτε.

β. Η ομόνοια Βασιλείου και Χρυσοστόμου, και συζητήσεις περί πάντων.

Πέραν τούτων, υπήρχαν και άλλα στοιχεία, τα οποία συντελούσαν στην αρραγή και ασφαλή διατήρηση της ήδη στενής φιλίας μας. Κανείς από τους δύο δηλαδή δεν φρονούσε υπεροπτικά για την πατρίδα του και την καταγωγή του, όσον δε αφορά στα υλικά αγαθά εγώ μεν δεν διέθετα υπερβολικά πλούτη, αλλά και εκείνος δεν βρισκόταν σε κατάσταση εσχάτης πενίας και έτσι το μέγεθος της περιουσίας του καθενός ήταν περίπου το ίδιο, όμοιο δηλαδή προς την ταυτότητα των εσωτερικών μας ανησυχιών. Είχαμε λοιπόν ισότιμη κοινωνική θέση και οι απόψεις μας συνέπιπταν.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου

 
   
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
 

Αφιέρωμα στον Ιερό Χρυσόστομο