ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
 

Επίσημοι Δοξολογίαι Μεγάλων Εορτών, Επετείων και Τελετών

( νέα στοιχειοθεσία)

Στην Δ΄ έκδοση των Δοξολογιών ελήφθησαν υπ’ όψιν τα λειτουργικά βιβλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας, οι υπό της Ι. Συνόδου εγκεκριμένες ιερές ακολουθίες, καθώς και οι πολύτιμες υποδείξεις διακεκριμένων Λειτουργιολόγων και δη του μακαριστού ιερέως Κωνσταντίνου Παπαγιάννη.

Σχ. 17Χ24, Σελ. 56, Τιμ. 10 €.

 
     
 

Le Livre noir - The Black Book (στην αγγλική και γαλλική γλώσσα)
Μαύρη Βίβλος Διωγμῶν καί Μαρτυρίων τοῦ ἐν Τουρκίᾳ Ἑλληνισμοῦ (1914-1918 )*

Ἡ «Μαύρη Βίβλος» εἶναι μία ἀναλυτική καταγραφή ὅσων ὑπέστησαν οἱ Ἕλληνες τῆς Ἀνατολικῆς Θράκης καί τῆς καθ’ ἡμᾶς Ἀνατολῆς τήν περίοδο 1914-1918. Ἀποτελεῖ μία ἀπό τίς σημαντικότερες πρωτογενεῖς πηγές γιά τή Γενοκτονία τῶν Ἑλλήνων τῆς Ὀθωμανικῆς Αὐτοκρατορίας. Εἶναι ἕνα συγκλονιστικό ντοκουμέντο, μιά ἀνεκτίμητη ἱστορική πηγή πού καταγράφει γεγονότα καί διασώζει τήν ἀλήθεια. Ἀποδεικνύει ποῦ ὁδηγεῖ ὁ ἐθνικισμός, ὁ πόλεμος καί τό θρησκευτικό μίσος. Δέν εἶναι ἕνα βιβλίο πού στρέφεται κατά τῆς Τουρκίας καί τῶν Τούρκων. Εἶναι ἕνα βιβλίο πού δείχνει πῶς οἱ κρατικοί μηχανισμοί μετατρέπουν τόν χθεσινό πρᾶο καί φιλήσυχο γείτονα, τόν φίλο, τόν συμμέτοχο στή χαρά καί τή λύπη, ἐκεῖνον πού σέβεται τήν πίστη τοῦ ἄλλου, σ’ ἕναν παρατηρητή τῆς ἐξόντωσης τῶν γειτόνων του ἤ, ἀκόμα χειρότερα, στόν φυσικό αὐτουργό αὐτῆς τῆς ἐξόντωσης. Εἶναι ἕνα βιβλίο πού μπορεῖ νά συμβάλει καθοριστικά στήν κατανόηση τοῦ παρελθόντος, ὑπό τήν προϋπόθεση ὅτι θά διαβαστεῖ χωρίς ἐθνικιστικές προκαταλήψεις. Ἡ «Μαύρη Βίβλος» εἶναι μιά αἰώνια, πανανθρώπινη κραυγή ἐναντίον τοῦ ἐθνικισμοῦ, τοῦ μίσους, τῆς προκατάληψης καί τοῦ θρησκευτικοῦ φανατισμοῦ.

Ἡ Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων μαζί μέ τήν Ἀποστολική Διακονία τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος προχώρησαν στή μετάφραση καί τήν ἔκδοση τῆς «Μαύρης Βίβλου» στήν ἀγγλική καί τή γαλλική γλώσσα ὡς μιά ἐλάχιστη συνεισφορά στή μνήμη τῶν Ἑλλήνων τῆς Ἀνατολικῆς Θράκης καί τῆς καθ’ ἡμᾶς Ἀνατολῆς, ἀλλά καί στήν ἀναγκαία διεθνῆ συζήτηση, καθώς συμπληρώνονται 100 ἔτη ἀπό τό 1922.

* Ο τόμος εμπλουτίζεται με πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό στο οποίο αποτυπώνεται όλη η αλήθεια για το ολοκαύτωμα του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Σχ. 25x27, Σελ. 400, Τιμ. 25 €.

 
     
ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
 

Αθηναγόρας- Clément.
Ένας Πατριάρχης και ένας Καθηγητής

μεταξύ των εθνικισμών και της παγκοσμιοποίησης

Andrea Riccardi
μετάφραση: Δημήτρης Κεραμιδάς

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας είναι ο κεντρικός πρωταγωνιστής της ανά χείρας μεταφρασμένης μελέτης του Ιταλού ιστορικού Andrea Riccardi « Αθηναγόρας-Clément,  ένας Πατριάρχης και ένας καθηγητής μεταξύ των εθνικισμών και της παγκοσμιοποίησης». Οι συνομιλίες στο Φανάρι το καλοκαίρι του 1968 με τον έτερο πρωταγωνιστή του βιβλίου, τον Γάλλο θεολόγο Olivier Clément (1921-2009), από τις οποίες προέκυψε το  Dialogues avec le patriarche Athenagoras (1969), προσφέρουν στον Riccardi την αφορμή να αναλύσει την κοινωνική, διαχριστιανική και πολιτισμική ατμόσφαιρα της εποχής στην οποία διεξήχθησαν.

Σχ. 14Χ24, σελ. 352, Τιμή : 10 €.

 
     
 

Δέος και ικεσία με τους αγίους της Ευβοίας  
Μητροπολίτου Φαναρίου Αγαθαγγέλου, 
Γενικού Διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

Το νέο πόνημα αγιολογίας του εκ Χαλκίδος καταγομένου συγγραφέως είναι αφιερωμένο στους εν Ευβοία διαλάψαντες αγίους, οι οποίοι με τον εν Χριστώ βίο τους ενσάρκωσαν το ορθόδοξο ήθος και έγιναν διαχρονικά πρότυπα για τους ανά τον κόσμο πιστούς. Η έκδοση περιλαμβάνει τους βίους των αγίων σε εύληπτο και λυρικό ύφος, τα τροπάρια των Ευβοέων αγίων, καλαίσθητες τετράχρωμες εικόνες αυτών, πίνακα των εορτών, καθώς και πλούσια βιβλιογραφία. Το έργο προλογίζουν οι Σεβ. Μητροπολίτες Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ και Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, οι οποίοι υπογραμμίζουν τη θεολογική και την ποιμαντική του σημασία για τους πιστούς και τη ζωή της Εκκλησίας γενικότερα. Διαβάστε τους βίους των Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, Αγ. Νεκταρίου, Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη,  Οσίου Δανιήλ Κατουνακιώτη, Οσίου Ιακώβου του Νέου Ασκητή.

Σχ. 17Χ24, Σελ. 274. Τιμ: 12 €.

 
     
 

Η ανθρώπινη ζωή μεταξύ επιστήμης και ηθικής - 
Ορθόδοξοι βιοηθικοί προβληματισμοί

Απόστολου Νικολαϊδη, Καθηγ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Η επιστήμη της Βιοτεχνολογίας και Βιοϊατρικής θέτει καίρια ζητήματα ηθικής φύσεως που άπτονται της αξίας του ανθρωπίνου προσώπου. Στο παρόν επιστημονικό πόνημα χριστιανικής  Βιοηθικής υπογραμμίζεται η αρχή της Ορθόδοξης Θεολογίας ότι η ζωή είναι κτήμα και δωρεά του Θεού, γι’ αυτό οι επιστήμονες θα πρέπει να την προσεγγίζουν με την οφειλόμενη σεμνότητα, σεβασμό και ευθύνη.  Μία επικαιροποιημένη προσέγγιση ζητημάτων που απασχολούν τις σύγχρονες κοινωνίες, όπως οι διαφυλικές σχέσεις, η ταυτότητα των φύλων και τα δικαιώματα εμβρύων και παιδιών, υπό το πρίσμα της Ορθόδοξης ανθρωπολογίας. Ένα έργο που δίδει εύληπτες και εύλογες απαντήσεις στα ηθικά διλήμματα που προκύπτουν από την εφαρμογή των νέων αυτών επιστημονικών μεθόδων.

Σχ. 14Χ21 Σελ. 240, Τιμ. 9 €.

 
     
 

Κύριλλος και Μεθόδιος -
Οι Έλληνες Μακεδόνες Ιεραπόστολοι από τη Θεσσαλονίκη

Δημήτρη Φερούση

Η Γ΄ επαυξημένη και αναθεωρημένη έκδοση του κλασικού πλέον έργου, αφιερωμένου στους δύο αδελφούς αγίους και ιεραποστόλους του σλαβικού κόσμου. Οι άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος δια της χάριτος του αγίου Πνεύματος και με τη βοήθεια των μαθητών τους όχι μόνο διέδωσαν το Ευαγγέλιο στα σλαβικά έθνη, αλλά επιπλέον δημιούργησαν το πλούσιο πολιτιστικό τους υπόβαθρο. Ένα σύντομο, περιεκτικό και ταυτόχρονα διαφωτιστικό έργο για το βίο των αγίων Ιεραποστόλων που απεύθυνεται στο ευρύ αναγνωστικό κοινό.

Σχ. 14Χ21, Σελ.168, Τιμ.5 €.

 
     
ΑΡΘΡΟ
 

Ο ιερός Φώτιος και το Σχίσμα,
Ανδρέα Θεοδώρου

Η προσωπικότητα και η θεολογία του Μεγάλου Φωτίου,
Επίσημοι Λόγοι Εκφωνηθέντες επί τη Ιερά  
Μνήμη του κατά τα έτη 1970- 2010
,
εκδ. Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος,  
Αθήνα 2011, σελ. 25-32

H 6η Φεβρουάριου είναι η ημερομηνία, την οποίαν η Ορθόδοξος Καθολική Εκκλησία ημών ώρισεν εις μνήμην Φωτίου του Μεγάλου. Δι' ο και ημείς σήμερον, αγαλλομένω ποδί και σκιρτώση καρδία, προσήλθομεν εις τον Ιερόν τούτον Ναόν, ίνα, εν ιεροπρεπεί και κατανυκτικώ και ησυχίω μοναστικώ περιβάλλοντι, τιμήσωμεν τον εορταζόμενον ’Αγιον όστις, διαγράψας τροχιάν αιγλήεσσαν και λαμπροφόρον εν τω πνευματικώ στερεώματι της Εκκλησίας, κατέστη αστήρ παμφαής και πολύφωτος αποστίλβων την θεσπεσίαν μαρμαρυγήν και το αείξωον πνευματικόν κάλλος της Ορθοδοξίας, καταλάμπων δε τοις εαυτού μεγαλείοις, εν οις εθαυμάστωσεν αυτόν ο Κύριος, άπαν το οικουμενικόν πλήρωμα της γε ραρας και σεπτής ημών Μητρός Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Η ιερά μνήμη του Φωτίου συνεδέθη προς στιγμάς εξόχως κρίσιμους και χαλεπάς δια τε την Ανατολικήν Ορθόδοξον Εκκλησίαν και το Ελληνικόν Έθνος ημών. Συνεδέθη η μνήμη αυτού προς το θλιβερόν Σχίσμα των Εκκλησιών, ή μάλλον προς την απόσχισιν της εν τη Δύσει Παπικής Εκκλησίας εκ του ενιαίου κορμού της μιας, αγίας, καθολικής και αποστολικής του Χριστού Εκκλησίας, επισυμβάσαν υπερμεσούσης της Θ' μ. Χ. εκατονταετίας. Το πελώριον ηθικόν ανάστημα του Φωτίου, εφ' ου ως επί πέτρας ακλινούς, προσκρούσαντα διελύθησαν εις αφρούς τα μανιώδη κύματα του παπικού επεκτατισμού, και όπερ τοσούτον σθεναρώς εταπείνωσε την εν τη Δύσει «επηρμένην οφρύν» του παπικού δεσποτισμού και της αλαζονείας, επέσυρεν, ως ήτο φυσικόν, εν μεν τω Βυζαντίω τας πολυειδείς κατ' αυτού συκοφαντικάς δυσφημήσεις των εκκλησιαστικών και πολιτικών αντιπάλων αυτού, εν δε τη Δύσει την άκρατον μήνιν των υποτελών του παπισμού, οίτινες προσεπάθησαν ποικιλοτρόπως να αμαυρώσουν την φήμην του και να παραστήσουν αυτόν ως τον πρώτον και κύριον υπαίτιον του επισυμβάντος εκκλησιαστικού Σχίσματος. Και η μεν Ορθόδοξος Ανατολή, παραμερίσασα τας κατά του Φωτίου παντοειδείς επιθέσεις των αντιπάλων του, εδικαίωσε τούτον πανηγυρικώς και εν Συνόδοις Εκκλησιαστικαίς και άλλως, ιδούσα εν τω προσώπω αυτού Φώτιον τον Μέγαν, τον σθεναρόν και συνετόν αμύντορα των πατρίων και της Ορθοδοξίας, τον άκαμπτον υπερασπιστήν της πίστεως και της ανεξαρτησίας αυτής, ον κατεχώρισεν εις τας τάξεις των Αγίων της και κατέταξεν εις την ευγενή χορείαν των λαμπρών αθλητών και προμάχων της πίστεως. Η δε επιστήμη της Ιστορίας, ιδία εν ταις ημέραις ημών και μάλιστα εν τω προσώπω διαπρεπών ρωμαιοκαθολικών ιστορικών επιστημόνων και θεολόγων, μετά από μακράς και ενδελεχείς έρευνας και σπουδάς, αποκαθήρε την μνήμην του ιερού άνδρός, απαλλάξασα τούτον της μομφής επί κυρία υπαιτιότητι εν τω δημιουργηθέντι εκκλησιαστικώ Σχίσματι.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

 
     
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
 

Δείτε το αφιέρωμα στον Μέγα Φώτιο