ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
 

Περί επιμελείας ψυχής- Ένδεκα Ομιλίαι
Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως

Κυκλοφορούνται σε επανέκδοση οι μνημειώδεις για την ορθόδοξη ποιμαντική του 20ου αιώνα ένδεκα ομιλίες του αγίου σχετικά με τη φύση της ψυχής, τους τρόπους επιμελείας της και τη βιωματική σχέση που αναπτύσσει με τον Τριαδικό Θεό στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας.

Σχ. 12Χ19, Σελ. 128, Τιμ. 6€

 
 
 
 

 

Ασματική Ακολουθία της Ιεράς Συνάξεως πάντων των Ευβοέων εις Μεγάλην Ελλάδα Αγίων Μαρτύρων, Ιεραρχών και Ασκητών

Ασματική Ακολουθία Αγίων που έζησαν, αναδείχθηκαν, έδρασαν, ασκήτεψαν, άθλησαν και μαρτύρησαν στις αποικίες της Εύβοιας της Μεγάλης Ελλάδας και της Σικελίας, συμψαλλομένη κατά την Κυριακή προ της ιεράς μνήμης της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής.

Σχ. 17Χ24, Σελ. 56, Τιμ. 4€.

 
 
 
 

Τεχνητή νοημοσύνη και άνθρωπος - Ορθόδοξη θεολογική προσέγγιση
Αρχιμ . Αριστάρχου Γκρέκα

Στο Α' μέρος της παρούσας μελέτης αναλύεται ο όρος της Τεχνητής Νοημοσύνης, η χρήση της και οι εφαρμογές της, ενώ στο Β' μέρος ερευνάται η θεολογική προσέγγιση της Τεχνητής Νοημοσύνης εν σχέσει με τον άνθρωπο. Πέρα από τη διερεύνηση της σχέσης ψυχής και σώματος του ανθρώπου, παρουσιάζεται η εκκλησιαστική γραμματεία και θεολογία, στην οποία αναπτύσσεται η σημασία του « θεωμένου» ανθρώπου ως του «Καινού ανθρώπου» δια του Ιησού Χριστού.

Σχ. 14Χ21, Σελ. 320, Τιμ. 12€.

 
 
 
ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
 


Ακολουθία Μεγάλης Τεσσαρακοστής μετά της θείας Λειτουργίας των Προηγιασμένων

(Αναθεωρημένη έκδοση)

Οι ακολουθίες της Μ. Τεσσαρακοστής και η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων μετά υμνολογικού παραρτήματος.

Σχ.: 17x24, Σελ. 312, Τιμή: 10 €.

 
 
 
 


Οι ΚΔ΄ Οίκοι του Ακαθίστου Ύμνου

Οι ΚΔ΄ Οίκοι του Ακαθίστου Ύμνου κυκλοφορούνται στην καλαίσθητη αυτή έκδοση, ως πολύτιμο βοήθημα στους Ιερείς μας αλλά και σε κάθε ευσεβή χριστιανό.

Σχ.: 20x28, Σελ.: 36, Τιμή: 10€.

 
 
 
 

 

Ο Μέγας Κανών

Ο Μέγας Κανών αποτελεί ένα εγερτήριο σάλπισμα που αποβλέπει στο να οδηγήσει τον άνθρωπο μέσα από τη συντριβή και τη μετάνοια κοντά στον Θεό. Η παρούσα μετάφραση προέρχεται από το έργο του Σεβ. Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης κ. Συμεών (Κούτσα) «Αδαμιαίος Θρήνος-Ο Μέγας Κανών Ανδρέου του Κρήτης».

Σχ.: 10x14, Σελ.: 192, Τιμή: 5 €.

 
 
 
 

 

Αδαμιαίος Θρήνος- Ο Μέγας Κανών αγ. Ανδρέου του Κρήτης
Μητρ . Ν. Σμύρνης Συμεών

Βιβλίο αφιερωμένο στον Μεγάλο Κανόνα του Αγίου Ανδρέου Κρήτης με κατατοπιστική εισαγωγή, μετάφραση στη νεοελληνική και θεολογικά σχόλια σε κάθε τροπάριο.

Σχ.:14x21, Σελ.: 280, Τιμή: 10 €.

 
 
 
 

 

Στο κατώφλι της Μεγάλης Τεσσαρακοστής
Μητροπολίτου Ν. Σμύρνης Συμεών

Έργο αφιερωμένο στην ιερά περίοδο της Μ. Τεσσαρακοστής που αποσκοπεί στην πνευματική προετοιμασία της όλης Εκκλησίας και κάθε μέλους της ξεχωριστά.

Σχ. 11Χ17, Σελ. 208, Τιμ. 6€.

 

 
 
 
 

« Χαῖρε Νύμφη Ἀνύμφευτε»
Ο Ακάθιστος ΄Υμνος στην Ορθόδοξη πίστη και ευσέβεια

Καθηγ . Ανδρεου Θεοδώρου

Ο Ακάθιστος Ύμνος αποτελεί ένα σπάνιο κομμάτι της εκκλησιαστικής μας ποιήσεως. Είναι Ύμνος όχι μόνο θεομητορικός (εξύμνηση των μεγαλείων της Παρθένου), αλλά και χριστολογικός (καθώς εξιστορεί τα γεγονότα της ενανθρωπήσεως του Λόγου).

Σχ. 14Χ21, Σελ. 392, Τιμ. 11€.

 
 
 
 

Η Ακολουθία του Ακαθίστου ΄Υμνου

Η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου (2 CD) από το διαπρεπή μουσικοδιδάσκαλο και ερμηνευτή της ψαλτικής τέχνης Σπυρ. Περιστέρη.

Τιμή: 3€.

 
 
 
 

Ύμνοι Μεγάλης Τεσσαρακοστής

Περιέχει ύμνους της Θεοτόκου, του μεγάλου απόδειπνου και του κατανυκτικού εσπερινού. Ψάλλει η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία υπό τη διεύθυνση του Λυκούργου Αγγελόπουλου.

Τιμή: 3€.

 
     
ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
 
 
     
ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟΝ
 

† Δ΄ Κυριακή των Νηστειών -Μνήμη του οσίου πατρός ημών Ιωάννου, συγγραφέως της Κλίμακος

Μητροπολίτου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου,
Συναξαριστης της Ορθοδόξου Εκκλησίας – Μάρτιος,
Αθήνα 2005, εκδ. Αποστολική Διακονία, σελ. 285

Ο ΄Οσιος Ιωάννης της Κλίμακος εγεννήθηκε περί τό ἔτος 525 μ.Χ. και ήταν υιός ευσεβούς και εύπορης οικογένειας. Έλαβε πλούσια μόρφωση, γι᾿ αυτό και τον αποκαλούσαν «σχολαστικό», αλλά σε ηλικία δεκαέξι ετών, αφού εγκατέλειψε τον κόσμο, παραδόθηκε στην πνευματική καθοδήγηση του Γέροντος Μαρτυρίου, στο όρος Σινά, όπου έμεινε μέχρι το θάνατό του.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε μοναχικές κοινότητες στη Σκήτη και Ταβέννιση της Αιγύπτου, αργότερα δε εγκαταστάθηκε σε κελλί της ερήμου του Σινά, που απείχε δύο ώρες από τη μονή της Αγίας Αικατερίνης.

Ο βιογράφος του Οσίου Ιωάννου, Δανιήλ ο Ραϊθηνός, μας δίνει μερικές πληροφορίες για το βίο του, κυρίως όμως μας παρουσιάζει το πώς αναδείχθηκε δεύτερος Μωϋσής καθοδηγώντας τους νέους Ισραηλίτες από τη γη της δουλείας στη γη της επαγγελίας. Με τη λίγη τροφή ενίκησε το κέρας του τύφου της οιήσεως και της κενοδοξίας, πάθη πολύ λεπτά και δυσδιάκριτα για τους ανθρώπους που εμπλέκονται στις κοσμικές ενασχολήσεις. Με την ησυχία, νοερά και σωματική, έσβησε τη φλόγα της καμίνου της σαρκικής επιθυμίας. Με τη Χάρη του Θεού και το δικό του αγώνα ελευθερώθηκε από τη δουλεία στα είδωλα. Ανέστησε την ψυχή του από το θάνατο που την απειλούσε. Με την απονέκρωση της προσπάθειας και με την αίσθηση των άυλων και ουρανίων έκοψε τα δεσμά της λύπης. Ο ΄Οσιος Ιωάννης έγινε ο κατ᾿ εξοχήν άνθρωπος, ο υπό του Θεού πλασμένος και υπό του Αγίου Πνεύματος εν Χριστώ Ιησού ανακαινισμένος. Και με όσα έγραψε δεν μετέφερε σε μας μόνο τις ανθρώπινες γνώσεις αλλά την ίδια του την ύπαρξη, γι᾿ αυτό ο λόγος του είναι αφοπλιστικός και θεραπευτικός.

Μετά από σαράντα χρόνια άσκηση στην έρημο, σε προχωρημένη πλέον ηλικία, εξελέγη ηγούμενος της μονής Σινά, ενώ προς το τέλος του βίου του αποσύρθηκε πάλι στην έρημο, όπου εκοιμήθηκε οσίως με ειρήνη σε ηλικία εβδομήντα ετών, κατά το έτος 600 μ.Χ.

Ο Όσιος Ιωάννης έγραψε δύο περίφημα συγγράμματα· την «Κλίμακα» και το «Λόγο προς τον ποιμένα». Η «Κλίμακα» είναι συνέχεια των ησυχαστικών κειμένων της Εκκλησίας. Ο ΄Οσιος Ιωάννης παρουσιάζει τα στάδια της τελειώσεως σε τριάντα κεφάλαια. Την ιδέα της κλίμακος εμπνεύσθηκε από το όραμα του Ιακώβ, τον δε αριθμό τριάντα από την ηλικία της ωριμότητας κατά την οποία ο Ιησούς Χριστός άρχισε τη δημόσια δράση Του.

Κατ᾿ αρχάς περιγράφει το πρώτο στάδιο της μοναχικής ζωής, που συνίσταται στην αναχώρηση από τον κόσμο και από καθετί που υπενθυμίζει τον κόσμο, την ξενιτεία. Έπειτα έρχεται περιγραφή του αγώνος του ασκητού μεταξύ των αρετών και κακιών, οι οποίες περιγράφονται ανάμεικτες· λύπη, υπακοή, μετάνοια, μνήμη θανάτου, κατά Θεόν πένθος, αοργησία, μνησικακία, καταλαλιά, σιωπή. Τα τελευταία κεφάλαια ομιλούν για την εν αγάπῃ τελείωση, την ησυχία και την εσωτερική προσευχή.

 
     
ΑΡΘΡΟ  
 

Ο πνευματικός αγώνας κατά την Κλίμακα του Αγίου Ιωάννου του Σιναΐτου

Καθηγ. Σπυρίδωνος Δημ. Κοντογιάννη

Πρόλογος

Ἡ μετά χεῖρας μελέτη μέ τόν τίτλο «Ὁ πνευματικός ἀγώνας κατά τήν Κλίμακα τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Σιναΐτου», ἀποτελεῖ ἀνεπτυγμένη μορφή ὁμότιτλης συνεπτυγμένης Ἀνακοινώσεώς μας στό Ι΄ Θεολογικό Συνέδριο τοῦ Μεταπτυχιακοῦ Φοιτητικοῦ Θεολογικοῦ Συνδέσμουτοῦ Τμήματος Θεολογίας τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Ἐθνικοῦ καί Καποδιστριακοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν, τό ὁποῖο πραγματοποιήθηκε ἀπό 25-29 Ἰουνίου 2004 στή Χίο, ὑπό τήν αἰγίδα τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρῶν καί Οἰνουσῶν κ.Διονυσίου .

Ὁ γενικός τίτλος τοῦ Συνεδρίου ἦτο «Ἡ ἔννοια τοῦ ἀγῶνα: Θεολογικές καί Φιλοσοφικές προσεγγίσεις», εἶχε δέ συνδιοργανωτές τή «Νομαρχιακή Αὐτοδιοίκηση καί Ν.Ε.Π. Χίου», καί τό «Ὁμήρειο Πνευματικό Κέντρο» τοῦ Δήμου Χίου, ἐνῶ πρόθυμοι χορηγοί αὐτοῦ ἦσαν ἡ «Ἱερά Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος», τό «Ὑπουργεῖο Ἐθνικῆς Παιδείας καί Θρησκευμάτων», ὁ «Δῆμος Χίου»καί οἱ κ.κ. Γεώργιος Ἁλμυρούδης, ἐπιχειρηματίας, καί Νικόλαος Φράγκος,ἐφοπλιστής, ἀμφότεροι ἔγκριτα μέλη τῆς κοινωνίας τῆς Χίου καί γνωστοί γιά τίς πρός τό νησί τους εὐεργεσίες «Μεγάλοι Εὐεργέτες».

Οἱ ἐργασίες τοῦ Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν στίς Αἴθουσες τοῦ «Ὁμηρείου Πνευματικοῦ Κέντρου» τοῦ Δήμου Χίου, ἔγιναν δέ 23 Εἰσηγήσεις-Ἀνακοινώσεις.

Εισαγωγή

Ἡ Κλίμακα τοῦ Ὁσίου Ἰωάννου τοῦ Σίναΐτου (1) ἀποτελεῖ τό πολυτιμότερο βιβλίο μεταξύ τῶν ἀσκητικῶν βιβλίων καί τό πολυτιμότερο προϊόν τῆς ὁσιοτόκου καί ἁγιοτόκου Ἐρήμου καί κρίνεται ὡς ὑπερέχον βιβλίο (2) γιατί τό περιεχόμενό της ἀποτελεῖ καταγραφή ὅσων νοῦς καθαρός καί καρδιά φλεγόμενη ἀπό ἀγάπη πρός τόν Νυμφίο της Ἰησοῦ Χριστό καί φωτιζόμενη ἀπό τό φῶς αὐτῆς τῆς θείας ἀγάπης, καί μαρτύριο τῆς εὐσεβείας, ὑπογραμμός καί γνώμονας καί κανόνας γιά τήν ζωή ὅλων τῶν ἀνθρώπων. Γιά τούς λόγους αὐτούς μάλιστα πολλοί Πατέρες τῆς Ἐκκλησίας καί ἄλλοι ἐκ τοῦ ἱεροῦ καταλόγου καί ἐκκλησιαστικοί συγγραφεῖς ὑπομνημάτισαν ἤ ἑρμήνευσαν τό ἔξοχο αὐτό βιβλίο, τῆς ὄντως μεγάλης καί κατά Θεόν φωτισμένης διάνοιας, τοῦ Ὁσίου Πατρός ἡμῶν Ἰωάννου τοῦ Σιναΐτου, μέ τελευταία μετάφραση καί ὑπομνηματισμό ἀπό τόν μακαριστό Ἡγούμενο τῆς Ἱερᾶς Κτητορικῆς Μονῆς τοῦ Παρακλήτου ἀρχιμ. Ἰγνάτιο Πουλοπάτη (+ 6-12-1978) (3).

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

 
 
 
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ