ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
 

Ναοί, Μονές και ευαγή Ιδρύματα της Βασιλίδος Κωνσταντινουπόλεως
Raymond Janin

Οι εκδόσεις της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων παρουσιάζουν στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό το μοναδικό και μεγαλειώδες έργο του Γάλλου Βυζαντινολόγου και Αρχαιολόγου Raymond Janin (1882-1972) μεταφρασμένο από την γαλλική. Πρόκειται για το πρώτο έργο στην παγκόσμια βιβλιογραφία που καταγράφει την ιστορία των ιερών Τόπων της Πόλης, η οποία συνδέθηκε με τη δόξα, τη χαρά, την πίστη και την ελπίδα του Γένους. Μέσα από τις σελίδες του έργου αναδεικνύεται η Βασιλίδα των πόλεων, η πόλη του Μεγάλου Κωνσταντίνου, η Παναγιοσκέπαστη Βασιλεύουσα ως ιερότητα και κάλλος πνευματικό. Το δίτομο έργο κοσμείται από μοναδικού κάλλους εικόνες, σχέδια και μινιατούρες.

Α΄ Τόμ.
Σχ. 21Χ29,
Σελ. 528,
Τιμ. 35€.

Β΄Τομ.
Σχ. 21Χ29,
Σελ. 512,
Τιμ. 35€.

 
     
 

Επετηρίδα 2023

Η Επετηρίδα του 2023 περιέχει το εορτολόγιο του έτους, σημειωματάριο, τηλεφωνική ατζέντα, τις περιόδους νηστείας και χρήσιμες εκκλησιαστικές πληροφορίες. Το φετινό εγκόλπιο είναι αφιερωμένο σε 12 νεοφανείς Αγίους του εικοστού αιώνα.

Σχ. 9Χ14, Τιμ. 2€.

Ημεροδείκτης 2023

Ο Ημεροδείκτης τοίχου περιέχει εορτολόγιο του έτους 2023 και μηνύματα για την εορτή κάθε ημέρας ή θέματα που αφορούν τη χριστιανική ζωή. Ο ημεροδείκτης κοσμείται με ωραιότατη φορητή εικόνα του Ιησού Χριστού, Παντοκράτορα, ευλογούντος δια της δεξιάς χειρός και κρατούντος Ιερόν Ευαγγέλιον.

Σχ. 21Χ29, Τιμ. 4€.

 
     
ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ
 

Η ζύμη του Ευαγγελίου
Μητροπολίτου Φαναρίου Αγαθαγγέλου,
Γεν. Διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας
της Εκκλησίας της Ελλάδος

Επανεκδόθηκε επηυξημένη και σε χαρτόδετο εξώφυλλο η συλλογή εμβριθών ομιλιών του συγγραφέως σε ευαγγελικές περικοπές και σε σημαντικές εορτές του ετους, ένα πόνημα το οποίο βοηθά τους πιστούς να βιώσουν την εν Χριστώ ευχαριστιακή εμπειρία και να κατανοήσουν βαθύτερα τη δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας μας. Η έκδοση αφιερώνεται στη μνήμη του μεγάλου βιβλικου Θεολόγου, Μητροπολίτου Γόρτυνος, κυρού Ιερεμίου (Φούντα).

Σχ. 14Χ21, Σελ. 418, Τιμ. 15€.

 
     
ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
 

Η Ορθόδοξη Πίστη
του π. Θωμά Χόπκο

Το έργο του Ομότιμου Καθηγητή του Ορθοδόξου Σεμιναρίου του Αγ. Βλαδίμηρου π. Θωμά Χόπκο «Η Ορθόδοξη πίστη» αποτελείται από δύο πολυσέλιδους τόμους: ο πρώτος πραγματεύεται το ορθόδοξο Δόγμα, μέσω σχολίων στο Σύμβολο της Πίστεως, και στην Λατρεία με ερμηνεία του λατρευτικού βίου της Εκκλησίας. Ο δεύτερος τόμος είναι αφιερωμένος στη βιβλική ερμηνεία, στα σημαντικότερα γεγονότα της ιστορίας του Χριστιανισμού, καθώς και στην ορθόδοξη πνευματικότητα.

Α΄ Τόμος
Δόγμα και Λατρεία
Σελίδες: 408,
Διαστάσεις: 14x24,
Τιμή 10€.

Β΄ Τόμος
Βίβλος και Πνευματικότητα Σελίδες: 336,
Διαστάσεις: 14x 24,
Τιμή 10€.

 
 

 

 
 

Σύσσωμοι Χριστού ή Περί σπουδής στην Ευχαριστία
Αγαθαγγέλου, Μητροπολίτου Φαναρίου,
Γενικού Διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

Ένα ευχαριστιολογικό πόνημα που έρχεται να απαντήσει στις προκλήσεις της εποχής μας και στις συζητήσεις που τίθενται και άπτονται της ίδιας της φύσεως του θεοσύστατου μυστηρίου της Θ. Ευχαριστίας. Ο συγγραφέας στιγματίζει τις θεολογικές παρεκκλίσεις του εκκοσμικευμένου πνεύματος της εποχής και της εξατομικευμένης σχέσης του σύγχρονου ανθρώπου με τον Θεό, υπογραμμίζοντας ότι η ουσία του Μυστηρίου έγκειται στην κοινωνία του πιστού με τους εν Χριστώ αδελφούς της κοινότητας και τον δια της Θ. Ευχαριστίας εγκεντρισμό σύνολης της Εκκλησίας στο σώμα του Χριστού. Ένα πλήρες και περιεκτικό σκιαγράφημα της πατερικής διδασκαλίας και της ορθοδόξου παραδόσεως περί της Θ. Ευχαριστίας, απάντηση στο εκκοσμικευμένο πνεύμα της εποχής.

Σελ.:80, Σχ.:14 x 24, Τιμ. 3 €

 
     
 

Άγιος Νεκτάριος Κεφαλάς, Μητροπολίτης Πενταπόλεως
Τόμοι Α΄& Β΄

Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας & Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπα

Το δίτομο έργο του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας & Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπα για τον βίο του Αγίου Νεκταρίου αποτελεί επισφράγισμα της αγάπης και του οφειλομένου σεβασμού του συγγραφέως προς τον αοίδιμο ιεράρχη, αλλά και μία εμβριθή μελέτη, μία πραγματική «εγκυκλοπαίδεια», στην οποία παρουσιάζονται άγνωστες μέχρι σήμερα πτυχές του βίου του Αγίου, η πολυδιάστατη διακονία του και η ακλόνητη πίστη του, ακόμη και κατά τις διώξεις τις οποίες υπέστη. Ο «Άγιος του 20ου αιώνα» με τον κατά Χριστόν βίο του κατέστη διαχρονικό πρότυπο ευσεβείας, αγιότητας και φιλανθρωπίας. Η δίγλωσση αυτή έκδοση (στην ελληνική και στην αγγλική), έγινε με την ευκαιρία συμπληρώσεως 100 ετών από την οσιακή κοίμησή του το 2020 και την προλογίζουν η Α. Θ. Π. Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Ελληνική έκδοση

Α΄ Τόμ. Σχ. 17Χ24, σελ. 576, Τιμ. 12€.

Β΄ Τόμ. Σχ. 17Χ24, Σελ. 544 Τιμ. 12€.

Αγγλική έκδοση

Α΄ Τόμ. Σχ. 17Χ24, Σελ. 560, Τιμ. 12€.

Β΄ Τόμ. Σχ. 17Χ24, Σελ. 688, Τιμ. 12€.

 

 

 
 
 
 

Το Δακτυλίδι του Αυτοκράτορα
Γαλατείας Γρηγοριάδου - Σουρέλη

Η Ε' αναθεωρημένη έκδοση του διαχρονικού παιδικού έργου της πολυβραβευμένης Γαλατείας Γρηγοριάδου - Σουρέλη. Ο ήρωας του έργου Κωνσταντίνος, απόγονος του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου ταξιδεύει στην Μολδοβλαχία στον θείο του Μιχαήλ Σούτσο, όπου θα συναντηθεί με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, τον αρχηγό της Ελληνικής Επανάστασης και ιδρυτή του Ιερού Λόχου. Οι μικροί φίλοι μας στο β΄ μέρος θα ταξιδέψουν στη Δυτική Μακεδονία και στην εξέγερση των κατοίκων κατά του Δυνάστη, ενώ στη συνέχεια ο Κωνσταντίνος θα βρεθεί στο Μεσολόγγι στο πλευρό του Λόρδου Μπάυρον και στην τελευταία μάχη κατά του Κιουταχή. Ένας ύμνος στην φιλοπατρία, τη γενναιότητα και τη δίψα για ελευθερία, αρχές που διαποτίζουν διαχρονικά το Γένος μας.

Σχ. 21Χ25, Σελ. 136, Τιμ.: 7€.

 
 
 
ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ
 

†Μνήμη της αγίας και καλλινίκου μεγαλομάρτυρος Μαρίνης

Μητροπολίτου Φαναρίου Αγαθαγγέλου,
Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Ιούλιος (υπό έκδοσιν)

 

Η Αγία Μεγαλομάρτυς Μαρίνα καταγόταν από την Αντιόχεια της Πισιδίας, ήταν θυγατέρα του ιερέως των ειδώλων Αιδεσίου και άθλησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορος Κλαυδίου Β' (268-270 μ.Χ.). Μετά τον θάνατο της μητέρας της, σε ηλικία δώδεκα ετών, παραδόθηκε από τον πατέρα της σε γυναίκα, η οποία κατοικούσε στην αγροτική περιοχή της Πισιδίας. Μετά από λίγο, η γυναίκα αυτή προσήλθε στον Χριστιανισμό και από την νεοφώτιστη πίστεψε στον Χριστό και η Μαρίνα, η οποία και έλαβε το θείο Βάπτισμα. Δεν πέρασαν παρά μόνο τρία έτη από το βάπτισμά της, κατά τα οποία διδάχθηκε δια του κηρύγματος στην Εκκλησία και μέσα από τις κατ’ οίκον κατηχήσεις, κατά το αποστολικό σύστημα, κατέστη τέλεια γνώστης των χριστιανικών δογμάτων και των εντολών του Ευαγγελίου. Τότε νόμισε ότι ήταν καιρός να αποκαλύψει στον πατέρα της την ένταξή της στο σώμα της Εκκλησίας και να προσπαθήσει να ελκύσει και αυτόν. Κατάπληκτος ο πατέρας της από την αποκάλυψη αυτή, αφού μάταια με υποσχέσεις και απειλές προσπάθησε να την μεταπείσει, αναχώρησε με κατάρες εναντίον της, αφού δήλωσε ότι η διαγωγή της την αποξένωσε εντελώς από αυτόν. Όταν πληροφορήθηκε τα συμβάντα αυτά ο ηγεμών Ολύμβριος, διέταξε την σύλληψη και φυλάκιση της Μαρίνας. Μετά παρέλευση ολίγων ημερών οδηγήθηκε ενώπιον του ηγεμόνος, ο οποίος θαμπώθηκε από την ομορφιά της, σκέφτηκε να την παντρευτεί και με υποσχέσεις και κολακείες προσπάθησε να την μεταπείσει, πλην όμως χωρίς αποτέλεσμα. Η Μαρίνα παρέμεινε ακλόνητη στην χριστιανική ομολογία της, απορρίπτοντας με περιφρόνηση τις υποσχέσεις και τις κολακείες του ηγεμόνα. Αυτό ερέθισε τον Ολύμβριο και διέταξε τον βασανισμό της. Έτσι, αφού μαστιγώθηκε σκληρά και καταξεσχίσθηκαν οι σάρκες της, ημιθανής κλείσθηκε και πάλι στην φυλακή. Την επομένη οδηγήθηκε εκ νέου ενώπιον του Ολυμβρίου, εμμένοντας όμως σταθερά στην ομολογία της κατακάηκε με αναμμένες λαμπάδες. Θαυμάζοντας το θάρρος και την εμμονή της στην πίστη, πολλοί από τους παριστάμενους ειδωλολάτρες ομολόγησαν τον Χριστό ως Αληθινό Θεό και αφού συνελήφθησαν, αποκεφαλίσθηκαν. Έξαλλος από θυμό ο ηγεμόνας, για να προλάβει ακόμη μεγαλύτερη διαρροή των ειδωλολατρών, διέταξε τον άμεσο αποκεφαλισμό της Μαρίνας, τον οποίο αυτή υπέμεινε καρτερικά και αγόγγυστα. Έτσι η Μεγαλομάρτυς εισήλθε στην χαρά του Νυμφίου Χριστού και έλαβε τον αμαράντινο στέφανο της δόξας.

 
 
 
ΑΡΘΡΟ
 

 

Εκκλησιές και ρημοκκλήσια της Αθήνας

Φώτη Κόντογλου, Κόντογλου -5 Μελετήματα για τον πεζογράφο
και τον καλλιτέχνη, εκδ. Ι. Μ. Χατζηφώτη, εκδ. των «Κριτικών Φύλλων»,
Αθήνα 1975, σελ. 57-60.

Η Αθήνα και πριν Χριστού και μετά Χριστόν είτανε θρησκευτική πολιτεία. Τον καιρό που ήρθε ο Παύλος εδώ πέρα από τη Βέροια, είδε πως η πολιτεία είτανε γεμάτη είδωλα, «κατείδωλος», και στο κήρυγμα που έκανε στον Ἀρειο Πάγο, είπε πως είχε τους Αθηναίους για πολύ θρήσκους: «άνδρες Αθηναίοι, κατά πάντα ως δεισιδαιμονεστέρους υμάς θεωρώ». Θρήσκοι σταθήκανε και στην καινούρια θρησκεία του Χρίστου, που σπάρθηκε από τον Παύλο, και τα πρώτα χρυσά στάχια που έβγαλε η Αθήνα είτανε ο άγιος Ιερόθεος, ο άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης και μία γυναίκα που τη λέγανε Δάμαρη. Ο άγιος Ιερόθεος είναι μυστηριώδης άγιος, κρυφός μυσταγωγός· ο άγιος Διονύσιος τον λέγει δάσκαλό του, και « ουχί μόνον μαθόντα, αλλά παθόντα τα θεία». Στην Αθήνα δεν υπήρχε εκκλησιά ούτε στόνομα του αγίου Ιεροθέου, ούτε στόνομα του αγίου Διονυσίου. Τα τελευταία χρόνια χτίσθηκε η μεγάλη εκκλησία του πολιούχου Αρεοπαγίτου και ζωγραφίσθηκε χάρη στον ακαταπόνητο Κώστα Κοτζιά, που είτανε τότε υπουργός. Του αγίου Ιεροθέου βρίσκεται μονάχα ένα γυναικείο μοναστηράκι κοντά στα Μέγαρα. Οι Αθηναίοι δεν γνωρίζουνε καν τόνομά του. Ἀλλος αρχαίος άγιος γεννημένος στην Αθήνα είναι ο άγιος Μάρκος ο Αθηναίος ο αναχωρητής, που πήγε και ασκήτεψε τον καιρό των διωγμών «εν τω όρει της Θράκης εις την έρημον την ούσαν, επέκεινα των Χετταίων». Αυτό το βουνό λεγότανε μεν της Θράκης, μα βρισκότανε στην Αφρική. Ο άγιος Μάρκος είναι ένας από τους πλέον φοβερούς αναχωρητές, γιατί ασκήτεψε στην πιο μακρυνή και στην πιο άσπλαχνη έρημο, ενενήντα χρονών ημέρες, χωρίς να δει άνθρωπο, και κοιμήθηκε εκατό δέκα χρονών. Κι' αυτόν δεν τον έχουνε ακουστά οι Αθηναίοι.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο