24.4.2006

Δ Ε Λ Τ Ι Ο     Τ Υ Π Ο Υ

 

XΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Το λεγόμενο «ΜΗΝΟΛΟΓΙΟΝ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Β'» (976-1025 μ.Χ.) θεωρείται το επιφανέστερο αριστούργημα ανάμεσα στα Ελληνικά εικονογραφημένα χειρόγραφα. Ανήκει στη συλλογή των Ελληνικών χειρογράφων της Αποστολικής Βατικανής Βιβλιοθήκης και σημειώνεται στο ευρετήριό της ως Vaticanus Graecus 1613, και εκδόθηκε σε πανομοιότυπη έκδοση απο την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, τη Βατικανή Βιβλιοθήκη και τον Ισπανικο εκδοτικό οίκο «ΤΕΣΤΙΜΟΝΙΟ». Η εκδοτική αυτή προσπάθεια και συνεργασία διήρκεσε 3 χρόνια.

Την Τρίτη 25 Απριλίου 2006, ώρα 13.30 μ.μ., ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλος, συνοδευόμενος από τον Θεοφ. Επίσκοπο Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο, Γενικό Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα επισκεφθεί, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον ΕΞΟΧΩΤΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΚΑΡΟΛΟ ΠΑΠΟΥΛΙΑ, για να του επιδώσει τιμητικά και συμβολικά το «Μηνολόγιον του αυτοκράτορος Βασιλείου Β΄», που αποτελεί κειμήλιο του Γένους μας και οικουμενική πολιτιστική κληρονομιά.

Στην παρουσία του «Μηνολογίου», που έγινε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών τον παρελθόντα Νοέμβριο, ο Μακαριώτατος, αναφερόμενος στον Εξοχ. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, είχε χαρακτηριστικά τονίσει: «Πριν κλείσω, επιτρέψτε μου να εκφράσω και δημόσια τις θερμές ευχαριστίες μου προς τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, που με το φρόνημά του τιμά την Ελλάδα, και με την νοερά παρουσία του ανάμεσά μας τιμά την ιστορία μας και τις προοπτικές μας», ενώ ο εκπρόσωπος του Πάπα Ρώμης Βενεδίκτου 16ου, Καρδινάλιος Jean Louis Tauran, μετέφερε τις προσωπικές ευχές και ευχαριστίες του Πάπα προς τον Εξοχώτατο κ. Πρόεδρο.