Νέες Εκδόσεις

 

«Η ΘΕΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ», Το Μυστήριο των Μυστηρίων –Πως και πότε πρέπει να κοινωνούμε– Το Αντίδωρο. Του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστοδούλου.

Κυκλοφορεί ήδη το βιβλίο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστοδούλου και καλλιτεχνικές φωτογραφίες του κ. Ιωάννη Στεργίου. Την επιμέλεια αυτής της εκδόσεως της Αποστολικής Διακονίας είχε ο Γενικός Διευθυντής Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος.
«Στο κατώφλι της τρίτης χιλιετίας η Εκκλησία συνεχίζει να βιώνει το γεγονός της λυτρώσεως και της σωτηρίας, όπως το βίωσε η Αρχαία Εκκλησία και το παρέδωσε ως ιερά παρακαταθήκη στην Εκκλησία του Χριστού για να συνεχίσει την αποστολή της μέσα στον κόσμο. Η απλή αυτή διαπίστωση αυξάνει την ευθύνη μας, ώστε να παραδώσουμε στις παρούσες αλλά και στις επόμενες γενεές ακέραιη και ανόθευτη την πίστη και την σωτηρία, με τρόπους που δεν αλλοιώνουν το μήνυμα του Ευαγγελίου.
Η έκδοση αυτή φιλοδοξεί να προσφέρει με απλό και επαγωγικό τρόπο, μια πληρέστερη ενημέρωση και διδαχή στον αναγνώστη που επιθυμεί να μάθει κάτι το σημαντικό πάνω στις θεολογικές και πρακτικές όψεις του θέματος της Θείας Ευχαριστίας, που συνιστά την πεμπτουσία της εκκλησιολογικής μας ύπαρξης. Και να συμβάλει στην επιστροφή όλων μας στις αληθινές μας εκκλησιαστικές ρίζες, να τονίσει την ανάγκη βίωσης των σωτηριολογικών διαστάσεων του μυστηρίου, να καταπολεμήσει την αλλοτριωτική απομάκρυνση των λαϊκών αδελφών από αυτό καθώς και τη μετατροπή της θ. Λειτουργίας σε ευκαιρία ανακυκλούμενης ατομικής ευλαβικής εκδήλωσης, χωρίς τη διάσταση της Κοινωνίας, της Σύναξης και της Εκκλησίας».

Σχήμα 19Χ23, σελίδες 75.
Τιμή 7 €.

 

 

«ΕΙΡΜΟΣ», Ετήσια Επιστημονική Επετηρίδα•
τεύχος 1ο, έτος 1ο, 2004.

Εκδόθηκε και κυκλοφορείται το 1ο τεύχος του συλλογικού τόμου «ΕΙΡΜΟΣ», ο οποίος «... επιδιώκει να αποτελεί το πρώτο βήμα για την έκφραση και διατύπωση του θεολογικού στοχασμού και λόγου των νέων επιστημόνων. Σε αυτό τον τόμο θα εκδίδεται και θα κυκλοφορεί το επιστημονικό έργο των νέων θεολόγων... Θα γράφεται από νέους θεολόγους επιστήμονες και θα απευθύνεται στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, όχι αποκλειστικά σε ειδικούς επιστήμονες. Οι εγκεκριμένες διατριβές και οι πρωτότυπες μελέτες θα αποτελούν κυρίως την πρώτη ύλη του τόμου».
Ο πρώτος τόμος περιλαμβάνει –κατά σειρά– τις εξής εργασίες:
1. Πρωτοπρ. Δημητρίου Ιω. Κωνσταντέλου, «Η ιστορική εκκλησιαστική σημασία των κανόνων της Πενθέκτης Οικουμενικής Συνόδου».
2. Πρωτοπρ. Θεμιστοκλή Χριστοδούλου, «Ευχολόγιον εις κεκοιμημένους».
3. Θανάση Ν. Παπαθανασίου, «Οι μεταμορφώσεις του 108ου Κανόνα της Συνόδου της Καρθαγένης και οι περιπέτειες της ελεύθερης αποδοχής του Χριστιανισμού».
4. Efthalia Rentetzi, Il Monastero di Hosios Lukas in Focide.
5. Κωνσταντίνου Δ. Γούλα, «Η "Κατά ειμαρμένης" διδασκαλία του αγίου Γρηγορίου Νύσσης».
6. Σωτηρίου Δεσπότη, «Η πορεία προς Εμμαούς».
7. Κωνσταντίνου Π. Παπαθανασίου, «Ο Ιησούς και οι Ιουδαίοι στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο».

Σχήμα 17Χ24, σελίδες 565.
Τιμή 20 €.

 

 

«ΣΤΗ ΡΩΜΗ ΤΟΥ ΝΕΡΩΝΑ», Αθηνάς Ντάσιου - Γιάννου.

Από τις εκδόσεις της Αποστολικής Διακονίας εκδόθηκε και κυκλοφορείται το παιδικό διήγημα της παιδαγωγού και μέλους της Ενώσεως Ελλήνων Λογοτεχνών κυρίας Αθηνάς Ντάσιου - Γιάννου με τίτλο: «Στη Ρώμη του Νέρωνα».
Βασισμένο στη ζωή των πρώτων χριστιανών στις κατακόμβες, στις πρώτες νύξεις και πληροφορίες για την πίστη στο Χριστό, στην επιθυμία για κατήχηση και βάπτιση, στην απόφαση της θυσίας για την πίστη στο Χριστό.

Σχήμα 14Χ21, σελίδες 120.
Τιμή 8 €.

 

 

«ΠΙΝΔΑΡΟΥ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ»

Έκδοση Κώδικα Vaticanus Graecus 1312 (με πρόλογο και εισαγωγή στην ελληνική και γαλλική γλώσσα).
Η λάμψη των αρχαίων γραμμάτων ουδέποτε έσβησε στο Βυζάντιο και η Ορθοδοξία για αιώνες αγωνιζόταν για την ανθρωπότητα του Ιησού και κατ' επέκτασιν για τη θεότητα του ανθρώπου. Χιλιάδες ελληνικά χειρόγραφα Ελλήνων φιλοσόφων αντιγράφησαν από μοναχούς. Από τότε που ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς και οι μεγάλοι Καππαδόκες Πατέρες, ο Μέγας Φώτιος, ο άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής, ο άγιος Γρηγόριος Νύσσης, ο όσιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, άνοιξαν το δρόμο για την πνευματική συμβίωση φιλοσοφικών εννοιών με τη χριστιανική κοσμοθεωρία, ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης ήταν έμμεσα συνεχώς παρόντες στη βυζαντινή θεολογία, και η ενασχόληση με τα φιλοσοφικά έργα των Αρχαίων Ελλήνων ακολούθησε το πνεύμα της αφομοίωσης εκείνης που χαρακτηρίζεται ως «μετακέντρισμα» της αγριελιάς, κατά την προς Ρωμαίους επιστολή του Αποστόλου Παύλου (11,24). Μέσα από αυτή την πραγματικότητα η Εκκλησία διέσωσε θησαυρούς της πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Η Αποστολική Διακονία, θέλοντας να συμβάλει στα θέματα της ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ, με την ευκαιρία της τελέσεως των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα το 2004, εξέδωσε, με την ευγενή άδεια της Βατικανής Βιβλιοθήκης, τον κώδικα Vaticanus Graecus 1312, στον οποίο έχει αντιγραφεί, το τελευταίο τρίτο του 12ου αιώνος, η συλλογή εγκωμιαστικών ύμνων, των ΕΠΙΝΙΚΩΝ του ΠΙΝΔΑΡΟΥ, για τους νικητές των Ολυμπιακών Αγώνων.


Διαστάσεις: 21,5Χ30, 225 σελίδες.
Τιμή: 30 € (πανόδετο βιβλίο σε πανόδετη θήκη).

 

 

«ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ», Κοινωνική και Θεολογική προσέγγιση. Του Κωνσταντίνου Ζορμπά, Δρ. Θεολογίας.

Στις εκδόσεις της Αποστολικής Διακονίας, τις αφιερωμένες στους Ολυμπιακούς Αγώνες, περιλαμβάνεται και η παρούσα, στην οποία γίνεται αναφορά τόσο στην ιστορία τους, όσο και στη σχέση τους με το ευρύτερο κοινωνικό γίγνεσθαι.

«Ο τίτλος του κείμενου είναι: " Το αλφαβητάρι των Ολυμπιακών Αγώνων. Κοινωνική και Θεολογική προσέγγιση". Πρόκειται σαφώς για ένα πολύπλοκο θέμα, αλλά όταν αρχίζει κανείς να διαβάζει το κείμενο, διαπιστώνει ότι οι λέξεις που χρησιμοποιούνται στο χώρο του αθλήματος χρησιμοποιούνται εξίσου και στο χώρο της Θεολογίας δηλώνοντας ασφαλώς μια άλλη πραγματικότητα».

Η έκδοση «στοχεύει στο να επικεντρώνει την προσοχή του αναγνώστη σε είκοσι τέσσαρες λέξεις κλειδιά, όσα και τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου, περιγράφοντας το αθλητικό -κοινωνικό- γεγονός παράλληλα με την ασκητική και θεολογική σκέψη της ορθοδόξου Εκκλησίας, που διαμορφώνει το δικό της ήθος και στην περίπτωση μας το "Ολυμπιακό ήθος"».

Σχήμα 17Χ21, σελίδες 52.
Τιμή 1,50 €.

 


Προς Έκδοσιν

 

«Ο ΓΛΥΚΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ», Σχόλια στον Ακάθιστον Ύμνο, καθώς και άλλα λογοτεχνικά και κατανυκτικά κείμενα εισαγωγής εις την ορθόδοξον λειτουργικήν πνευματικότητα. Tου Kαθηγ. Πανεπιστημίου Π.Β. Πάσχου.

Κυκλοφορείται, σε γ´ έκδοση, το βιβλίο του γνωστού λογοτέχνη και πολυγραφώτατου συγγραφέα Π.Β. Πάσχου, Καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ο Γλυκασμός των Αγγέλων». Το βιβλίο αποτελεί μέρος της τριλογίας «Ορθοδόξου Πνευματικότητος» μαζί με τα βιβλία του ιδίου: «Έρως Ορθοδοξίας» και «Η δρόσος του Πνεύματος».
«Τα κείμενα, που δημοσιεύονται σ' αυτό τον τόμο αναφέρονται: είτε στην Παναγία Μητέρα του Χριστού και Θεού μας, που όλα τα πιστά τέκνα της Εκκλησίας την αγαπούν και την αναγνωρίζουν ωσάν Μάνα στοργική και γλυκυτάτη, και τρέχουνε κοντά της σ' όποια δύσκολη στιγμή του βίου τους για να βρούνε μπάλσαμο και παρηγοριά στον πόνο τους• είτε στον αγαπημένο Νυμφίο της Εκκλησίας μας, το Χριστό, και τ' Άχραντα Πάθη του».

Σχήμα 14Χ21, σελίδες 224.
Τιμή 9 €.

 

«ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑΣ ΑΠΟΡΙΑΣ», του Ιωάννου Μ. Φουντούλη, Καθηγητού του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Εκδόθηκε και κυκλοφορείται από τις εκδόσεις της Αποστολικής Διακονίας ο Ε´ τόμος της Σειράς «Απαντήσεις εις λειτουργικάς απορίας» του Καθηγητού του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννου Μ. Φουντούλη.
Ο παρών τόμος «περιέχει την έκτη εκατοντάδα των απαντήσεων από την 501η ως την 600ή. Καλύπτουν δε αυτές μια ολόκληρη δεκαετία συνεργασίας με το Περιοδικό "Ο ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ", από το τεύχος 1/15 Απριλίου 1993 μέχρι το τεύχος του Ιανουαρίου 2003».
Το βιβλίο τούτο είναι ένας πολύτιμος οδηγός για τούς κληρικούς και μια ασφαλής πηγή για τους ασχολουμένους με τη θεία λατρεία της Εκκλησίας μας.

Σχήμα 14Χ21, σελίδες 400.
Τιμή 13€.


Προτάσεις

Επισκεφτείτε την ειδική έκδοση σε cd-rom του Ινστιτούτου Ερευνών Ανατολικού Αιγαίου με θέμα "Η Εθνική και Πολιτισμική Δράση των Μοναστηριών του ΒΑ Αιγαίου και της Κύπρου" εδώ.

 

 

Επισκεφτείτε το ενημερωμένο Εορτολόγιο της ιστοσελίδας μας για τους εορταζόμενους Αγίους του μηνός Ιουλίου με πλήρες αγιογραφικό υλικό εδώ.


New Publications

 

«THE DIVINE EUCHARIST», The Sacrament of Sacraments - How and when to receive Holy Communion - The Holy Bread. By His Beatitude the Archbishop of Athens and All Greece , Christodoulos.

Now in circulation is the book with texts by His Beatitude the Archbishop of Athens and All Greece Christodoulos and artistic photographs by Mr. John Stergiou. Supervision of this Apostoliki Diakonia issue has been undertaken by the General Director, His Eminence the Bishop of Fanarion, Agathangelos.
«Albeit on the threshold of the third millennium, the Church continues to experience the events of Redemption and Salvation in the same way as the Ancient Church and has delivered them as a divine trust to the Church of Christ , in order to continue its mission in the world. This simple realization augments our sense of responsibility that we in turn must deliver the faith and salvation to the present and future generations, intact and unadulterated, in ways that do not alter the message of the Gospel.
This publication aspires in a simple and inductive manner to better inform and to teach the reader who wishes to learn the important details on the theological and practical aspects related to the topic of the Divine E ucharist, which comprises the quintessence of our ecclesiastic existence. It also aspires to contribute to everyone's return to their true ecclesiastic roots, stressing the need to experience the redemptive dimensions of this sacrament; it also combats the estrangement of our secular brethren who have distanced themselves from this sacrament, thus converting the divine liturgy into an opportunity for a repetitious, personal exhibition of piety, devoid of the meaning of Communion, Congregation and Church. »

Dimensions : 19 x 23 , 75 pages.
Price: 7 €

 

 

«EIRMOS», Annual Scientific Yearbook•
Issue No.1, Year 1, 2004.

Published and in circulation is the 1st issue of the collective Volume “EIRMOS”, which “…..strives to comprise the first step in the expression and formulation of theological reflections and works of younger scientists. This volume will be publishing and circulating the scientific works of young theologians….. It will be written by young scientist theologians and will be directed to the broader reading public, and not exclusively to specialists. The raw material of the first volume will chiefly consist of approved dissertations and original studies..”

The first volume includes the following essays, in the following order :
1. Rev.Protopresbyter Demetrios J. Konstantelos, «The historical ecclesiastic significance of the 5th-6th Ecumenical Synod».
2. Rev.Protopresbyter Themistocles Christodoulou, «Benedictions for the deceased».
3. Thanasis N. Papathanasiou , «The transformations of the 108th Canon of the Carthagen Synod and the adventures of unhindered acceptance of Christianity».
4. Efthalia Rentetzi, Il Monastero di Hosios Lukas in Focide.
5. Constantine D. Goulas, «Saint Gregory of Nyssa’s teachings "Opposing Fate"».
6. Sotirios Despotis, «The course to Emmaus».
7. Constantine P. Papathanasiou, «Jesus and the Judeans in Saint John’s Gospel».

Dimensions 17 x 24, 565 pages.
Price 20 €.

 

 

«IN NERO’S ROME», Athena Dasiou-Giannou.

One of the Apostoliki Diakonia publications recently issued and in circulation is the children’s narrative titled “In Nero’s Rome” by Mrs. Athena Dasiou-Giannou, child educator and member of the Hellenic Literary Union,
It is based on the life of the first Christians of the catacombs, the first congregations, the first innuendos and facts pertaining to the faith in Christ, their desire for catechism and baptism and their willingness to be sacrificed for their faith in Christ.

Dimensions 14 x 21, 120 pages.
Pages 8 €.

 

 

«PINDAR'S OLYMPIC VICTORS»

An issue of the Codex Vaticanus Graecus 1312, with a foreword and introduction in Greek and French. Price : 30 €

The splendor of ancient literature never faded during the Byzantine period and for centuries, Orthodoxy struggled to uphold the humanity of Christ and subsequently the divinity of mankind. Thousands of Greek manuscripts were copied by monks. Ever since Clement of Aexandria and the great Cappadocian fathers – Fotios the Great, saint Maximus the Confesor, saint Gregory of Nyssa, saint John the Damascene – opened the way for a spiritual co-habitation of philosophical concepts and the Christian cosmic theory, Plato and Aristotle were directly ever-present in Byzantine theology, thus the preoccupation with the ancient Greeks' philosophical works resembled the spirit of assimilation that is characterized as a “grafting” of a wild olive tree, as mentioned in the Apostle Paul's Epistle to Romans (11,24). It was within this reality that the Church preserved many treasures of our cultural heritage. In its desire to contribute towards the themes of the CULTURAL OLYMPIAD on the occasion of the holding of the 2004 Olympics in Greece, the APOSTOLIKI DIAKONIA has published by kind permission of the Vatican Library, the Vaticanus Graecus Codex 1312, in which has been transcribed during the last third of the 12 th century the collection of laudatory hymns – the EPINIKA – composed by the ancient poet PINDARUS in honor of Olympics victors.

Dimensions: 21, 5 x 30, 225 pages
Price: 30 € (cloth binding, in a cloth cover)

 

«THE A-B-C OF THE OLYMPICS», A Social and Theological approach.
By Constantine Zorbas, Dr. of Theology,

.

Included in the Apostoliki Diakonia’s publications that are dedicated to the Olympics is this work, where reference is made both to the history of the Olympics, as well as to their involvement in the broader, social pictured.

The title of the text is «The A-B-C of the Olympics – A Social and Theological Approach». It is obviously a complex topic, but once the reader begins to concentrate on the text, he realizes that the terminology used in each sport is equally used in the area of Theology, thus distinctly making a reference to another reality.

This publication aspires to focus the reader’s attention on the twenty-four key words - one for each letter of the Greek alphabet - while outlining the athletic-social event in parallel to the ascetic and theological thought of the Orthodox Church which shaped its ethos and in this case, the «Olympic ethos»

Dimensions 17x 21, 52 pages
Price 1, 50 €

 


To be published:

 

«THE ANGELS’ DELECTATION» Commentary on the Standing Hymn, as well as other literary and solemn texts that are introductions to the orthodox liturgical spirituality, by Mr. P.B. Paschos, University Professor.

In circulation is the 3 rd edition of the book “The Angels’ Delectation” by the well-known scholar and profuse author P.B. Paschos, professor of the Athens University .

The book is a part of the trilogy “Orthodox Spirituality”, along with the two other books by the same author : “Orthodox Eros” and “The freshness of the Spirit”.

«The texts published in this volume refer either to the Most Holy Mother of Christ our Lord - whom all faithful children of the Church adore and acknowledge as a caring and sweet Mother and who look to Her at any difficult moment of their lives, to find balsam and consolation in their hour of hurt – or, to the beloved Bridegroom of the Church, Jesus Christ, and His Immaculate Passions».

Dimensions 14 x 21 , 224 pages.
Price 9 €.

 

 

«ANSWERS TO LITURGICAL QUERIES», by John M. Foundoulis, Professor of the University of Thessaloniki .

Published and now in circulation by the Apostoliki Diakonia publications is the 5 th volume of the series “ANSWERS TO LITURGICAL QUERIES” by the Professor of the Thessaloniki University , Mr. John M. Foundoulis.

The present volume “contains the sixth group of 100answers , from the 501 st to the 600 th. These answers cover an entire decade of collaboration with the magazine “THE PARISH PRIEST”, from Issue No. 1/15 th Apri 1993 up to the Issue of January 2003”.

This book is a valuable guide for clergymen and a safe source for all those involved in our Church’s divine worship.

Dimensions 14Χ 21, pages 400.
Price 13€.

 


Suggestions

Visit the special, cd-rom version by the Research Institute of Eastern Aegean, on the topic of "The National and Cultural Activities of the Monasteries of the North-Eastern Aegean and Cyprus ", here.

 

 

 

Visit the updated Book of Saints of our website here, for those Saints that are commemorated during the month of July, complete with hagiographical material, here.