ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ  ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ  ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ   ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ "ΠΟΡΦΥΡΟΓΕΝΝΗΤΟΣ"
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ   ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Φωνή Κυρίου | Διακονία | Εορτολόγιο | Πολυμέσα

 

Κείμενα

Η γλώσσα στην ποίησή μας

Οι Βυζαντινές ρίζες στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο

Μοναστικός Πολιτισμός

Η ορθόδοξη εικόνα ως τόπος και τρόπος πολλαπλών συναντήσεων

Χριστιανική Βοιωτία

Εικόνες και κώδικες του Ι. Χρυσοστόμου

Εικονοκλάστες και συντηρητικοί της Ορθοδοξίας

Βυζαντινοί περίπατοι στην Αθήνα

Η παρουσία του Χριστιανικού Ναού

Εκδηλώσεις

Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών

Εικόνες

Ιερά Μονή Οσίου Λουκά

VI. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

Μονή Παντοκράτορος Ταώ ( Νταού ) Πεντέλης

Μονή της οποίας η αρχική μορφή χρονολογείται τον 10ο αιώνα, ενώ ακολούθησε ανοικοδόμησή της περί τον 12ο αιώνα. Ονομάζεται Ταώ (ή Νταού) πιθανόν από τον Ίβηρα κτίτορά της από τον 13ο αιώνα (Ιβηρία- χώρα των Ταώνων). Ο κεντρικός τρούλος του στηρίζεται σε έξι πεσσούς, ενώ υπάρχουν και άλλοι τρεις μικρότεροι. Σώζεται το αρχικό μαρμάρινο τέμπλο, ενώ το γεγονός ότι υπάρχουν οκτώ Άγιες Τράπεζες οδηγεί στην υπόθεση ότι η μονή ανήκε στις λεγόμενες «μονές των ακοιμήτων », στις οποίες τελούταν όλο το εικοσιτετράωρο Ιερές Ακολουθίες. Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας περιήλθε στους Φράγκους κατακτητές. Κατά την Τουρκοκρατία λεηλατήθηκε από τους Τούτκους και έκλεισε για πάνω από έναν αιώνα. Το 1575 ανοικοδομήθηκε και πάλι, αλλά την Κυριακή του Πάσχα του 1680 τον κατέλαβαν πειρατές, οι οποίοι κατέσφαξαν όλους τους μοναχούς (179), κλείνοντας έτσι την μονή για 273 χρόνια. Ανασυστάθηκε το 1963 ως γυναικείο κοινοβιακό μοναστήρι. Σήμερα λειτουργούν στην μονή σχολή Βυζαντινής μουσικής, εργαστήρια υφαντικής αμφίων, αγιογραφίας και κηροπλαστικής.

 

Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αστερίου

Σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός του 11 ου αιώνα, ευρισκόμενος κοντά στην Μονή Καισαριανής. Έχει οκταγωνικό τρούλο και νάρθηκα. Παλαιότερα υπήρξε Σταυροπήγιο, για να καταλήξει ενοριακός ναός και Μετόχι της Μονής Πετράκη. Το 1957 παρανόμως ο το κτίσμα παραχωρήθηκε στην 1 η εφορία βυζαντινών αρχαιοτήτων. Σήμερα η Ιερά Αρχιεπισκοπή καταβάλει προσπάθειες για να αποδοθεί σ' αυτήν και με τις δέουσες εργασίες ανακαίνισης να γίνει και πάλι ησυχαστήριο.

 

Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Καισαριανής

Σύνθετος τετρακιόνιος σταυροειδής ναός του β΄ μισού του 11 ου αιώνα, με οκταγωνικό τρούλο, χωρίς νάρθηκα. Μεταγενέστερα προστέθηκε παρεκκλήσιο του Αγίου Αντωνίου, ενώ στα δυτικά προστέθηκε νάρθηκας με τρούλο. Η Τράπεζα και τα κελιά προστέθηκαν κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Στη νότια πλευρά του ναού κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας κτίσθηκε η εκκλησία του αγίου Μάρκου, ενώ τον 17ο αιώνα ανηγέρθη η εκκλησία των Ταξιαρχών. Στην μονή παρέμεινε ως μοναχός και ο μετέπειτα Οικουμενικός πατριάρχης ιερομάρτυρας Γρηγόριος ο Ε΄ (1765-1770). Από το 1682 έως το 1716 υπήρξε σταυροπηγιακή μονή. Στις μέρες μας αποτελεί αρχαιολογικό χώρο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Για ενημέρωση σχετικά με τα νέα, τις εκδηλώσεις, τις εκδόσεις και το έργο μας παρακαλούμε συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία. Για τους όρους προστασίας δεδομένων δείτε εδώ.