ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
 

Το Σύμβολον της Πίστεως-Φύση και ιδιότητες της Εκκλησίας
Βλασίου Ι. Φειδά, Ομότ. Καθηγητού Πανεπιστημίου Αθηνών

Μία εμβριθής επιστημονική μελέτη για τo Σύμβολον πίστεως Νικαίας- Κωνσταντινουπόλως, το κοινό Οικουμενικό Σύμβολο πίστεως για όλες τις Εκκλησίες ή Ομολογίες της χριστιανικής Οικουμένης, αφού, παρά τις διαφορετικές θεολογικές προσεγγίσεις ή ερμηνείες του, εκφράζει την αυθεντική αποστολική παράδοση και επιβεβαιώνει την άρρηκτη σχέση της Πατερικής θεολογίας με τους δογματικούς Όρους των επτά κοινών Οικουμενικών Συνόδων της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Σχ. 17Χ24, Σελ. 344, Τιμ. 15€.

 
     
 

Αναζητώντας την αλήθεια
Επισκόπου Σωτηρίου Τράμπα (†), Μητροπολίτου Πισιδίας

Το παρόν βιβλίο έχει στόχο να απαντήσει σε απορίες και πνευματικής φύσεως προβληματισμούς που αντιμετωπίζει ο πιστός στην καθημερινή του ζωή. Να απαντήσει στις πνευματικές αναζητήσεις του σύγχρονου ανθρώπου που ψάχνει για το βαθύτερο νόημα και σκοπό της ζωής του. Να απαντήσει σε ερωτήματα εκπαιδευτικών που το έργο τους περνάει μέσα από την καθημερινή τους επαφή με παιδιά σε εκπαιδευτικά ιδρύματα. Να λύσει απορίες γονέων που επιθυμούν ένα σωστό παιδαγωγικό ρόλο μέσα στην οικογένεια και τέλος να γίνει ένα «βοήθημα» στους πνευματικούς κύκλους προσφέροντας σε όσους το επιθυμούν μία στοιχειώδη θεολογική κατάρτιση και καθοδήγηση για βαθύτερη κατανόηση του μηνύματος του Ευαγγελίου. Έτσι, ώστε να διασφαλίζεται η εναρμόνιση της Ορθόδοξης Πίστης με την συνεπή χριστιανική ζωή του πιστού.

Σχ. 15x23, Σελ. 496, Τιμ.15€.

 

 
     
 

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος
Η ζωή του - Η δράση του - Οι συγγραφές του - Η σκέψη του - Η προσφορά του - Η μεγαλοσύνη του
Στυλιανού Γ.Παπαδόπουλου, Ομοτ. Καθηγητού Πανεπιστημίου Αθηνών

Νέα επιμελημένη επανέκδοση του έργου του διακεκριμένου Πατρολόγου Καθηγητού, μακαριστού Στυλιανού Παπαδόπουλου, στο οποίο αναδεικνύεται η προσωπικότητα, η θεολογία και το πλούσιο ποιμαντικό έργο του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου. Ως Πατέρας της Εκκλησίας μας και οικουμενικός διδάσκαλος κατέστη διαχρονικός πνευματικός καθοδηγητής, ο οποίος συνεχίζει να ακτινοβολεί και να μας προσκαλεί στο συμπόσιο της εν Χριστώ πίστεως. Η παρούσα έκδοση φιλοδοξεί στην ευρύτερη προβολή του ορθοδόξου βιωματικού φρονήματος του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου στο χριστεπώνυμο πλήρωμα.

Σχ. 17x24, Σελ. 544, Τιμ. 18€

Δείτε απόσπασμα του έργου

 
     
ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
 

 

Ακολουθία Μεγάλης Τεσσαρακοστής μετά της θείας Λειτουργίας των Προηγιασμένων
(Αναθεωρημένη έκδοση)

Οι ακολουθίες της Μ. Τεσσαρακοστής και η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων μετά υμνολογικού παραρτήματος.

Σχ.: 17x24, Σελ. 312, Τιμή: 10 €.

 
     
 

Η λησμονημένη εντολή: Πορευθέντες
† Αναστασίου, Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας

Συλλογή κειμένων που συνέβαλαν στην ιεραποστολική αφύπνιση της Ορθοδοξίας. Ο συγγραφέας τονίζει την λησμονημένη εντολή « Πορευθέντες...», την οποία ενσαρκώνει με την ιεραποστολική του δράση, καλώντας τον Ορθόδοξο κόσμο, μέσα από πολλαπλές οπτικές, να επανεύρει την αποστολική του αυτοσυνειδησία.

Σχ. 15Χ22, Σελ. 528, Τιμ. 15€.

 
     
 

Ιεραποστολή στα ίχνη του Χριστού

† Αναστασίου, Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας

Ομιλίες, μελέτες και άρθρα για την ερμηνεία και τις προοπτικές πολυσήμαντων εννοιών της Ορθοδοξίας, όπως Ιεραποστολή, Ανάσταση και Ορθόδοξη πνευματικότητα. Ο λόγος του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου μας καλεί να βγούμε από την περιχαρακωμένη αυλή του ατομικού ή ομαδικού μας «εγώ» και να ακολουθήσουμε με συνέπεια τον Χριστό.

Σχ. 15Χ22, Σελ. 376, Τιμ. 12 €.

 
 
 
 
 
 

Οι ΚΔ΄ Οίκοι του Ακαθίστου Ύμνου

Οι ΚΔ΄ Οίκοι του Ακαθίστου Ύμνου κυκλοφορούνται στην καλαίσθητη αυτή έκδοση, ως πολύτιμο βοήθημα στους Ιερείς μας αλλά και σε κάθε ευσεβή χριστιανό.

Σχ.: 20x28, Σελ.: 36, Τιμή: 10€.

 

Ο Μέγας Κανών

Ο Μέγας Κανών αποτελεί ένα εγερτήριο σάλπισμα που αποβλέπει στο να οδηγήσει τον άνθρωπο μέσα από τη συντριβή και τη μετάνοια κοντά στον Θεό. Η παρούσα μετάφραση προέρχεται από το έργο του Σεβ. Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης κ. Συμεών (Κούτσα) «Αδαμιαίος Θρήνος-Ο Μέγας Κανών Ανδρέου του Κρήτης».

Σχ.: 10x14, Σελ.: 192, Τιμή: 5 €.

 
     
 

 

Αδαμιαίος Θρήνος- Ο Μέγας Κανών αγ. Ανδρέου του Κρήτης 
Μητρ . Ν. Σμύρνης Συμεών

Βιβλίο αφιερωμένο στον Μεγάλο Κανόνα του Αγίου Ανδρέου Κρήτης με κατατοπιστική εισαγωγή, μετάφραση στη νεοελληνική και θεολογικά σχόλια σε κάθε τροπάριο.

Σχ.:14x21, Σελ.: 280, Τιμή: 10 €.

 
     
 

Στο κατώφλι της Μεγάλης Τεσσαρακοστής 
Μητροπολίτου Ν. Σμύρνης Συμεών

Έργο αφιερωμένο στην ιερά περίοδο της Μ. Τεσσαρακοστής που αποσκοπεί στην πνευματική προετοιμασία της όλης Εκκλησίας και κάθε μέλους της ξεχωριστά.

Σχ. 11x17, Σελ. 208, Τιμ. 6€.

 

 

« Χαῖρε Νύμφη Ἀνύμφευτε» 
Ο Ακάθιστος ΄Υμνος στην Ορθόδοξη πίστη και ευσέβεια
Καθηγ . Ανδρεου Θεοδώρου

Ο Ακάθιστος Ύμνος αποτελεί ένα σπάνιο κομμάτι της εκκλησιαστικής μας ποιήσεως. Είναι Ύμνος όχι μόνο θεομητορικός (εξύμνηση των μεγαλείων της Παρθένου), αλλά και χριστολογικός (καθώς εξιστορεί τα γεγονότα της ενανθρωπήσεως του Λόγου).

Σχ. 14x21, Σελ. 392, Τιμ. 11€.

 
     
ΑΓΙΟΛΟΓΙΟΝ
 

4 Μαρτίου

† Μνήμη του οσίου πατρός ημών Γερασίμου του Ιορδανίτου.

Μητροπολίτου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας- Μάρτιος, Αθήνα 2005, εκδ. Αποστολική Διακονία, σελ. 35-38

Ο ΄Οσιος Γεράσιμος ο Ιορδανίτης εγεννήθηκε στη Λυκία τον 5ο αιώνα μ.Χ., από ευσεβείς και ταπεινούς γονείς και εκ βρέφους αφιερώθηκε στον Θεό. Σε νεαρή ηλικία ασπάσθηκε την αίρεση των Μονοφυσιτών παρασυρόμενος από τους οπαδούς του αιρετικού ψευδοπατριάρχου Θεοδοσίου, φανατικού μονοφυσίτου Αιγυπτίου μοναχού, ο οποίος κατά την απουσία του Πατριάρχου Ιουβεναλίου (422-458 μ.Χ.), βοηθούμενος και υπό της βασιλίσσης Ευδοκίας, κατόρθωσε να καταλάβει τον πατριαρχικό θρόνο των Ιεροσολύμων και να προβεῖ σε ανεκδιήγητες σκληρότητες επί είκοσι μήνες (451-453 μ.Χ.). Ακόμη και αυτός ο πανίερος ναός της Αναστάσεως έγινε θέατρο απερίγραπτων σκηνών και επί πλέον ταραχή εξαπλώθηκε ανα την Παλαιστίνη.

Οι Μονοφυσίτες δεν παραδέχονται ότι στο Πρόσωπο του Χριστού έχουν ενωθεί θεία και ανθρώπινη φύση «ατρέπτως, ασυγχύτως, αχωρίστως και αδιαιρέτως», αλλά ισχυρίζονται, ότι θεία φύση του Χριστού απερρόφησε την ανθρώπινη φύση Του και επομένως ο Χριστός έχει μόνο μία φύση. Γρήγορα όμως ο ΄Οσιος Γεράσιμος εκατάλαβε το λάθος του, επειδή ήταν άνθρωπος με καλή προαίρεση και ταπεινό φρόνημα. Είχε την καλή συνήθεια να επισκέπτεται και να συμβουλεύεται για πνευματικά θέματα αγιασμένους ανθρώπους. Από ένα λόγιο ασκητή, που ονομαζόταν Ευθύμιος, και ασκήτευε στην έρημο του Ρουβά, εδιδάχθηκε την αλήθεια για τις δύο φύσεις του Χριστού, κατάλαβε το λάθος του και επέστρεψε και πάλι στην Εκκλησία.

Στη συνέχεια εκάρη, το έτος 451 μ.Χ., μοναχός στην έρημο του Ιορδάνου, όπου ασκήθηκε στην ησυχία. Αργότερα, όταν συγκεντρώθηκαν γύρω του πολλοί μοναχοί, οι οποίοι εζητούσαν τη φωτισμένη καθοδήγησή του, ίδρυσε κοινοβιακή μονή κοντά στην πόλη Βαϊθαγλά. Ο ΄Οσιος Γεράσιμος ήταν αυστηρός, αλλά μόνο στον εαυτό του. Στους άλλους ήταν ευπροσήγορος και επιεικής. ΄Ετρωγε λίγο, όσο εχρειαζόταν για να συντηρείται στη ζωή, και εκοιμόταν, επίσης, πολύ λίγο. Μάλιστα εδίδασκε ότι όποιος θέλει να ζήσει περισσότερο πρέπει να κοιμάται λιγότερο, διότι ο πολύς ύπνος κάνει το σώμα τρυφηλό και άρα ανίσχυρο στους κόπους και ευάλωτο στις ασθένειες. Η διδασκαλία του Οσίου Γερασίμου για τον ύπνο είναι ουσιαστικά λόγος για την άσκηση. Με τον περιορισμό του ύπνου και με την εγκράτεια συνηθίζει σάρκα (το σαρκικό φρόνημα) να υποτάσσεται στο πνεύμα. Με την άσκηση και την αδιάλειπτη προσευχή, ιδίως με τη μονολόγιστη ευχή, το «Κύριε, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με», ο νους συγκεντρώνεται στο χώρο της καρδιάς, που είναι φυσική του θέση και αποκτά αδιάλειπτη μνήμη του Θεού.

Τόσο πολύ απέκτησε την οικείωση προς τον Θεό ο ΄Οσιος Γεράσιμος και προστάτεψε το «κατ’ εικόνα και καθ᾿ ομοίωσιν» των Αγίων, ώστε εδάμασε και τα άγρια θηρία και έκανε πολλά θαύματα. Απέκτησε μάλιστα υπηρέτη και έναν όνο, για να μεταφέρει νερό, καθώς το νερό απείχε μακριά από αυτόν. Κάποτε ένα λιοντάρι, έχοντας πληγωμένο από ένα ξύλο το μάτι του, κατέβηκε από το βουνό και κατέφυγε στον ΄Οσιο. Εκείνος, αφού το έκανε καλά, του όρισε να οδηγεί πλέον το ίδιο τον όνο κατά τη βοσκή του και τη μεταφορά του νερού. Κάποια φορά, και ενώ το λιοντάρι κοιμόταν, έμποροι που περνούσαν πήραν τον όνο. Και επειδή ο ΄Οσιος υποπτεύθηκε ότι το λιοντάρι έφαγε τον όνο, το καταδίκασε εκείνο τώρα να μεταφέρει το νερό. ΄Ωσπου μιά μέρα, όταν ξαναπέρασαν οι έμποροι από το ίδιο σημείο, το λιοντάρι αναγνώρισε τον κλεμμένο όνο και τον επέστρεψε σώο στον ΄Οσιο. Εκείνος τότε το απάλλαξε από το έργο αυτό και το άφησε να γυρίσει στο βουνό. Και όταν ο ΄Οσιος εκοιμήθηκε με ειρήνη, το λιοντάρι ήρθε και απέθανε επάνω στον τάφο του.

΄Οταν στις 19 Ιανουαρίου του έτους 473 μ.Χ. εκοιμήθηκε ο ΄Οσιος Ευθύμιος ο Μέγας, ο ΄Οσιος Γεράσιμος είδε σε όραμα, κατά τη στιγμή που προσευχόταν στη Λαύρα, το τέλος του Οσίου. Αυτό αναφέρεται στη διήγηση του Αγίου Κυριακού του Αναχωρητού, ο οποίος συνόδευσε τον ΄Οσιο Γεράσιμο στην κηδεία του μεγάλου Αγίου της Εκκλησίας. Δύο χρόνια μετά το τέλος του Οσίου Ευθυμίου, το έτος 475 μ.Χ., επί Πατριάρχου Ιεροσολύμων Αναστασίου Α ΄(458-478 μ.Χ.), ο ΄Οσιος Γεράσιμος εκοιμήθηκε με ειρήνη. Τη διαδοχή της Λαύρας ανέθεσε στους συνασκητές αυτού Στέφανο και Βασίλειο.

 
     
ΑΡΘΡΟ

Ιεραποστολή της καρδιάς...

Αφιερώνεται στον μακαριστό π. Κωνσταντίνο Στρατηγόπουλο

Πηγή: Πάντα τα Έθνη. Τριμηνιαίο ιεραποστολικό περιοδικό της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας, 8 Μαρτίου 2009, σε μια έκτακτη δίωρη εκπομπή, ο ραδιοφωνικός Σταθμός τους Εκκλησίας της Ελλάδος, με τη φροντίδα του Διευθυντή κ. Αλέξανδρου Κατσιάρα, μετέδωσε μία συζήτηση σχετικά με την εξωτερική Ιεραποστολή. Τη συζήτηση συντόνισε ο πατέρας Αλέξανδρος Καρυώτογλου, Θεολόγος, και έλαβαν μέρος ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος, ο μακαριστός πατέρας Κωνσταντίνος Στρατηγόπουλος και ο κ. Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, Θεολόγος.

Α. Κ.:  -Φίλες και φίλοι, καλημέρα σας. Σήμερα είναι Κυριακή της Ορθοδοξίας και ξεκινάμε στην Εκκλησία την Εβδομάδα Εξωτερικής Ιεραποστολής. Με μεγάλη χαρά συγκεντρωθήκαμε σήμερα, τέσσερεις άνθρωποι και θα θέλαμε να κουβεντιάσουμε αυτό το μεγάλο κεφάλαιο της Εκκλησίας μας, που είναι η Ιεραποστολή. Και έχω την αίσθηση ότι οι συνδαιτυμόνες εδώ είναι σχετικοί με την Ιεραποστολή και θα συμβάλουν πάρα πολύ σ’ ένα διάλογο ουσίας και με εντιμότητα και με το χέρι στην καρδιά θα μπορούσαμε να πούμε ορισμένα πράγματα. Τους καλωσορίζω, καλωσοριζόμαστε όλοι στην εκπομπή, κι εγώ θα ήθελα να τους βάλω στα βαθιά νερά κατ’ ευθείαν. Ξέρετε, πριν από 5 χρόνια, ήμουν στο Σίδνεϋ και δίδασκα στη Θεολογική Σχολή εκεί. Και την τελευταία ημέρα που θα έφευγα, την τελευταία Κυριακή, στην ενορία που κήρυττα, τόλμησα αποχαιρετώντας το εκκλησίασμα, να εκφράσω και ένα παράπονο, ότι στα 3 χρόνια που ήμουν εκεί δεν είδα ούτε έναν ιθαγενή, αμπορίτζιναλ τους λένε, σε ορθόδοξο ναό. Και έκανα την ευχή, μελλοντικά, να υπάρξει μια τέτοια περίπτωση. Όταν τελείωσε η λειτουργία, ήρθε ο ιερέας, ο οποίος ήταν αυστραλογεννημένος εξ Ελλήνων καταγόμενος, για να μου πει ότι δεν έπρεπε να το πείτε αυτό, κ. Καρυώτογλου, διότι δεν μπορούμε να ασχολούμαστε με ξένους ανθρώπους, αλλά υπηρετούμε το ελληνικό στοιχείο εδώ. Κι έπεσα από τα σύννεφα! Και αναρωτήθηκα για μια ακόμη φορά· «Τι είναι, τελικά, η ιεραποστολή;». Ακούω.

Διαβάστε τη συνέχεια

     
ΑΦΙΕΡΩΜΑ