ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ  ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ  ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ   ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ "ΠΟΡΦΥΡΟΓΕΝΝΗΤΟΣ"
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ   ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Φωνή Κυρίου | Διακονία | Εορτολόγιο | Πολυμέσα

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΒΑΠΤΙΣΜΑΤΟΣ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

18 Απριλίου

Αγίου Ιερομάρτυρος Κυρίλλου ΣΤ΄, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως

Ο Αγιος Ιερομάρτυς Κυρίλλος ο ΣΤ΄, ο επιλεγόμενος Σεραπετζόγλου, καταγόταν από την Ανδριανούπολη και διδάχθηκε τα εγκύκλια γράμματα στη σχολή της γενέτειράς του. Υπηρέτησε ως αρχιδιάκονος στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Το 1803 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Ικονίου και μετετέθη στην Ανδριανούπολη το 1810. Στις 4 Μαρτίου 1813 εξελέγη Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Ήταν αυτός που συνέστησε την εκκλησιαστική μουσική σχολή υπό τους τρεις διδασκάλους της νέας μεθόδου, το 1815. Υπήρξε φίλος των γραμμάτων και εκήρυττε συνεχώς το θείο λόγο. Στις 13 Δεκεμβρίου του 1818 επαύθηκε από τον πατριαρχικό θρόνο και ανεχώρησε για την πατρίδα του την Ανδριανούπολη, όπου υπέστη μαζί με άλλους είκοσι επτά κληρικούς και προύχοντες τον δια αγχόνης θάνατο, το 1821, ως ενεχόμενος, σύμφωνα με το φιρμάνι που διέτασσε τον απαγχονισμό, στο κίνημα που προετοίμαζε την ελευθερία του Ρωμαϊκού έθνους.

Η απόφαση για τον απαγχονισμό του Αγίου Κυρίλλου έχει ως εξής: «Επειδή εξηκριβώθη ότι ο εν Κωνσταντινουπόλει Πατριάρχης των Ρωμαίων, ο απολυθείς και εις Ανδριανούπολιν εξορισθείς Κυρίλλος, ο προκάτοχος του φονευθέντος Πατριάρχου, ενέχεται εις το κίνημα το παρασκευαζόμενον μεταξύ του Ρωμαϊκού Έθνους και πρέπει να εξαφανισθεί και ούτος από προσώπου γης, προς παραδειγματισμόν, εξέδωκα το μυστικό τούτο φιρμανίο και διατάσσω τον απαγχονισμό του Κυρίλλου. Να τον συλλάβης αμέσως και να τον κρεμάσης με την περιβολή του εντός της Ανδριανουπόλεως». (Καμαριανάκη Ευ. Εθναπόστολοι, Ιερομάρτυρες και Εθνομάρτυρες Κληρικοί της Θράκης, Αθήναι 1971, σελ. 230).

Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Επισκόπου Φαναρίου Αγαθαγγέλου, τ. Απριλίου, σελ. 205-207.

 

 

Για ενημέρωση σχετικά με τα νέα, τις εκδηλώσεις, τις εκδόσεις και το έργο μας παρακαλούμε συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία. Για τους όρους προστασίας δεδομένων δείτε εδώ.