ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ  ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ  ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ   ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ "ΠΟΡΦΥΡΟΓΕΝΝΗΤΟΣ"
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ   ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Φωνή Κυρίου | Διακονία | Εορτολόγιο | Πολυμέσα

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΔΟΓΜΑΤΙΚΗ

ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

ΒΙΒΛΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΧΝΗ

ΠΑΤΡΟΛΟΓΙΑ

ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ "ΠΟΡΦΥΡΟΓΕΝΝΗΤΟΣ"

Η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη της Αποστολικής Διακονίας «Πορφυρογέννητος» αποτελεί ένα φιλόδοξο εγχείρημα που έχει ως βασικό στόχο την ανάρτιση επιστημονικών άρθρων στα οποία προβάλλεται ο πλούτος της ορθόδοξης παράδοσης και ο σημαίνων ρόλος της για την ανά τους αιώνες διαμόρφωση της ελληνικής πολιτιστικής ιδιοσυστασίας. Η επιλογή των κειμένων γίνεται με αμιγώς επιστημονικά κριτήρια, προκειμένου να διευκολυνθούν οι χρήστες που επιθυμούν να αποκτήσουν άμεση πρόσβαση σε δυσεύρετα, αλλά εμπεριστατωμένα εξ ορθοδόξου απόψεως κείμενα.

Η Βιβλιοθήκη διακρίνεται σε θεματολογικές ενότητες βάσει του περιεχομένου των άρθρων, ενώ η ειδική ενότητα των αφιερωμάτων προσφέρει άμεση πρόσβαση σε κείμενα επίκαιρα για τον εόρτιο κύκλο της Εκκλησίας.

Το όνομα της βιβλιοθήκης «Πορφυρογέννητος» επιλέχθηκε προς τιμήν του βυζαντινού αυτοκράτορα των γραμμάτων Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου (913-959), γιου του Λέοντα ΣΤ΄ του Σοφού. Ο σφετερισμός του θρόνου του από τον Ρωμανό Λεκαπηνό και ο παραμερισμός του, εξανάγκασε τον Κωνσταντίνο Πορφυρογέννητο να εγκλειστεί επί μία εικοσιπενταετία σε μονή (920-945), διάστημα κατά το οποίο ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη μελέτη. Από το πλούσιο συγγραφικό του έργο ξεχωρίζουν οι πραγματείες «Ιστορική διήγησις του Βίου του Βασιλείου Α'», βιογραφία του παππού του αυτοκράτορα Βασιλείου Α', «Προς τον ίδιον υιόν», με συμβουλές προς τον γιο του και μετέπειτα αυτοκράτορα Ρωμανό Β', «Περί Βασιλείου Τάξεως», όπου εκθέτει το πολύπλοκο πρωτόκολλο που ακολουθούσε η βυζαντινή αυλή και το «Περί Θεμάτων», σχετικό με τη διοικητική διαίρεση της αυτοκρατορίας. Έγραψε, επίσης, στίχους, ποιήματα, λόγους και επιστολές. Το έντονο ενδιαφέρον του για την παιδεία εκφράσθηκε με την αναδιοργάνωση του Πανδιδακτηρίου της Μαγναύρας, ένα από τα πρώτα πανεπιστήμια στον κόσμο. Σε πολιτικό επίπεδο, επί βασιλείας του η Βυζαντινή Αυτοκρατορία ανέκτησε την παλιά της ισχύ και ακτινοβολία και κατέκτησε την εσωτερική ειρήνη, καθώς ενίσχυσε τους φτωχούς έναντι των πλουσίων φεουδαρχών, αποκαθιστώντας την κοινωνική ισορροπία της αυτοκρατορίας. Ο Κωνσταντίνος Πορφυρογέννητος ήταν πολύ αγαπητός στον λαό, ο οποίος τον σεβόταν για τη μόρφωσή του. Πέθανε το 959.

     

Για ενημέρωση σχετικά με τα νέα, τις εκδηλώσεις, τις εκδόσεις και το έργο μας παρακαλούμε συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία. Για τους όρους προστασίας δεδομένων δείτε εδώ.