ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ  ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ  ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ   ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ "ΠΟΡΦΥΡΟΓΕΝΝΗΤΟΣ"
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ   ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Φωνή Κυρίου | Διακονία | Εορτολόγιο | Πολυμέσα

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΒΑΠΤΙΣΜΑΤΟΣ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

20 Ιουνίου

Αγίου Ιερομάρτυρος Μεθοδίου, επισκόπου Πατάρων

Ο μακαριστός ιερομάρτυς Μεθόδιος από μικρό παιδί αφιέρωσε τον εαυτό του στο Θεό και έγινε θείο σκεύος και δοχείο του αγίου Πνεύματος. Έτσι, αφού με θεία βούληση έλαβε το αξίωμα της αρχιερωσύνης, ποίμανε θεοφιλώς το ποίμνιο που του εμπιστεύθηκε ο Θεός και με τους πιο ήπιους και γλυκείς λόγους του φώτισε το εκκλησιαστικό πλήρωμα. Ως άριστος δε ποιμένας ο Μεθόδιος, μόλις διαπίστωσε ότι οι κακοδοξίες του Ωριγένη έπαιρναν μεγάλη έκταση ανάμεσα στο ποίμνιό του, τις κατέφλεξε με το πυρ της ορθόδοξης διδασκαλίας του και, έτσι, με τη σοφία των λόγων του και τη θεία χάρη περιόρισε στο ελάχιστο όλη την αχλύ και τη ζοφώδη πλάνη. Η αστραπή μάλιστα των λόγων του και η σάλπιγγα της γνώσεώς του έφτασαν ως τα πέρατα της οικουμένης.

Την παρρησία όμως και την αντίσταση του αγίου Μεθοδίου δεν μπορούσε να την υποφέρει ο αιώνιος εχθρός του ανθρώπου, ο διάβολος, και για τον λόγο αυτό όπλισε τα πειθήνια όργανά του να τον θανατώσουν. Εκείνος δε, αφού «ενεδύθη» προ του μαρτυρίου του νέκρωση ζωηφόρο, αποκεφαλίστηκε με ξίφος και απήλθε προς την ετελεύτητη και πανευτυχή ζωή. Έτσι λοιπόν ο Άγιος, που πριν ως αρχιερέας ιερουργούσε τον Αμνό του Θεού, δια του μαρτυρικού του θανάτου κατόπιν προσφέρθηκε ο ίδιος θυσία ζώσα στο Χριστό. Γι αυτό και ο γενναίος αυτός πρόμαχος της αλήθειας κατακοσμήθηκε με διπλούς στεφάνους, αφού, εκτός του ότι ήταν ιεράρχης, πορφύρωσε και με αίματα μαρτυρικά το τέλος του επιγείου βίου του και, έτσι, ο Άγιος αναπαύτηκε αιωνίως.

Αυτός ο όντως θείος ιερέας του Θεού και μάρτυς μας και άφησε και συγγράμματα, καρπό εύχυμο της φιλοπονίας του, τα οποία περιέχουν κάθε γνώση και ωφέλεια. Αλλά και προικισμένος από το Θεό με το προορατικό χάρισμα, προέβλεψε με πολλή σαφήνεια περί των μελλόντων και προείπε με κάθε ενάργεια για μεταβολές και αλλαγές στην επίγεια βασιλεία· για επιδρομές εθνών· για ερημώσεις και αφανισμούς τόπων και χωρών· για ορθόδοξους και αιρετικούς βασιλείς· για τη συντέλεια του κόσμου· για τον Αντίχριστο και την βασιλεία του· για τον αφανισμό και την πανωλεθρία κάθε σάρκας ανθρώπινης. Και όλα αυτά, ας σημειωθεί και πάλι, τα προείπε ο θείος Μεθόδιος με κάθε σαφήνεια κει ενάργεια.

Γ. Παπαδημητρόπουλου, Με τους αγίους μας, Συναξαριστής μηνός Ιουνίου, εκδ. Αποστολικής Διακονίας, Αθήνα 1995, σελ. 80-81.

Για ενημέρωση σχετικά με τα νέα, τις εκδηλώσεις, τις εκδόσεις και το έργο μας παρακαλούμε συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία. Για τους όρους προστασίας δεδομένων δείτε εδώ.