ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ  ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ  ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ   ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ "ΠΟΡΦΥΡΟΓΕΝΝΗΤΟΣ"
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ   ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Φωνή Κυρίου | Διακονία | Εορτολόγιο | Πολυμέσα

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΒΑΠΤΙΣΜΑΤΟΣ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

22 Ιουνίου

Ιερομάρτυρος Ευσεβίου

Ο άγιος ιερομάρτυς Ευσέβιος, επίσκοπος Σαμοσάτων, έζησε και έδρασε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Κωνστάντιου (337-361). Υπήρξε διάπυρος ζηλωτής της Ορθοδόξου Πίστεως. Η ανδρεία της ψυχής του και η καταφρόνηση των παρόντων ήταν τόσο μεγάλη, ώστε κατέλαβε προσπάθεια και φροντίδα για την εμπέδωση της ευσέβειας και της Ορθοδοξίας, αν και είχε να αντιπαλέψει προς τον Βασιλιά, ο οποίος ήταν, όσο κανείς άλλος, φανατικός υποστηρικτής της κακοδοξίας του Αρείου. Όταν δε κάποτε ο Κωνστάντιος απείλησε τον Ευσέβιο ότι θα του κόψει το δεξί του χέρι, αν δεν παραδώσει το ψήφισμα του Μελετίου, που είχε στην κατοχή του, εκείνος άπλωσε και τα δυο του χέρια, θέλοντας με την ενέργειά του αυτή να δείξει ότι δέχεται μετά χαράς να κοπούν και τα δυο χέρια, παρά να παραδώσει εκείνο που του ζητούσαν και, έτσι, να προδώσει την πίστη και την ευσέβεια.

Αυτόν τον όσιο πατέρα, τον Ευσέβιο, μετά τον Κωνστάντιο και τον Ιουλιανό, ο Ουάλης (364-378), όντας δηλητηριασμένος από την αρειανική κακοδοξία τον εκδίωξε από τον επισκοπικό του θρόνο και τον καταδίκασε να περνάει τη ζωή του εξόριστος κοντά στον Ίστρο (Δούναβη) ποταμό. Μετά τον θάνατο όμως του Ουάλη (378) ο Άγιος επανήλθε και πάλι στην Επισκοπή του, στα Σαμόσατα . Ύστερα δε από πολλούς αγώνες και νίκες, που πέτυχε για χάρη της Ορθοδοξίας, είχε και τέλος μαρτυρικό. Συγκεκριμένα, μια γυναίκα, η οποία ήταν οπαδός της αιρέσεως του Αρείου, άρπαξε από κάποια στέγη μια κεραμίδα, την οποία εκσφενδόνισε στο κεφάλι του Αγίου και τον θανάτωσε. Προτού όμως ο Άγιος ξεψυχήσει, συγχώρεσε τη γυναίκα αυτήν που τον φόνευσε, μιμούμενος τον Δεσπότη του Χριστό και τον πρωτομάρτυρα Στέφανο.

Γ. Παπαδημητρόπουλου, Με τους αγίους μας, Συναξαριστής μηνός Ιουνίου, εκδ. Αποστολικής Διακονίας, Αθήνα 1995, σελ. 87-88.

Για ενημέρωση σχετικά με τα νέα, τις εκδηλώσεις, τις εκδόσεις και το έργο μας παρακαλούμε συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία. Για τους όρους προστασίας δεδομένων δείτε εδώ.