ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ  ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ  ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ   ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ "ΠΟΡΦΥΡΟΓΕΝΝΗΤΟΣ"
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ   ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Φωνή Κυρίου | Διακονία | Εορτολόγιο | Πολυμέσα

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΒΑΠΤΙΣΜΑΤΟΣ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

23 Ιουνίου

Αγίας μάρτυρος Αγριπίννης

Η αγία μάρτυς Αγριππίνα υπήρξε γέννημα και θρέμμα της επίδοξης Ρώμης. Εξ απαλών ονύχων κατευωδίαζε τις καρδίες των πιστών, όπως ακριβώς σε λιβάδι το εύοσμο τριαντάφυλλο, και αποδίωκε τη δυσωδία των παθών. Αφού δε η Αγία στόλισε και ωράϊσε την ψυχή της με την παρθενία και τη γενναιότητα γινόμενη νύμφη του Θεού, προχώρησε με θάρρος και ανδρεία προς το μαρτύριο.

Έτσι λοιπόν η Αγριππίνα, για τον θείο έρωτα και την αγάπη του νυμφίου της Χριστού, παρέδωσε τον εαυτό της σε πολλά βασανιστήρια. Ενώ όμως οι δήμιοι την χτυπούσαν με ραβδιά ανηλεώς, εκείνη συνέτριψε τα νοητά οστά της ασέβειας και της πλάνης· ενώ τη γύμνωσαν, για να τη διαπομπεύσουν, εκείνη αποκάλυψε και καταστήλευσε τη γύμνωση του εχθρού διαβόλου· ενώ της έδεσαν τα χέρια με χειροπέδες και τα πόδια με στρέβλες, εκείνη λύθηκε, με την παρέμβαση θείου αγγέλου, και διέλυσε κάθε ειδωλολατρική πλάνη. Τελικά η Αγία, μέσα στα βάσανα αυτά, παρέδωσε την ψυχή της στα χέρια του Χριστού και έλαβε τον αμάραντο στέφανο του μαρτυρίου.

Το σώμα της Μάρτυρος το πήραν κρυφά από τη Ρώμη τρεις ευλογημένες γυναίκες, η Βάσσα, η Παύλα και η Αγαθονίκη, και διερχόμενες από τόπο σε τόπο και μακρά πελάγη, κατέληξαν στη νήσο Σικελία, όπου και το ενταφίασαν. Μόλις δε η νήσος αυτή δέχτηκε το άγιο λείψανο, λυτρώθηκε από το σκοτάδι και την πλάνη των δαιμόνων. Όταν μάλιστα κάποτε οι Αγαρηνοί τόλμησαν να λεηλατήσουν το μέρος που βρισκόταν ο Ναός της Αγίας, εξαφανίστηκαν εντελώς. Έκτοτε λοιπόν και μέχρι σήμερα όσοι λεπροί προσέρχονται με πίστη στο άγιο αυτό λείψανο καθαρίζονται από την λέπρα και βρίσκουν την θεραπεία τους. Αλλά και κάθε άλλη νόσος ιατρεύεται δια των πρεσβειών της Αγίας, εξαφανίστηκαν εντελώς. Έκτοτε λοιπόν και μέχρι σήμερα όσοι λεπροί προσέρχονται με πίστη στο άγιο αυτό λείψανο καθαρίζονται από την λέπρα και βρίσκουν την θεραπεία τους. Αλλά και κάθε άλλη νόσος ιατρεύεται δια των πρεσβειών της Αγίας.

Γ. Παπαδημητρόπουλου, Με τους αγίους μας, Συναξαριστής μηνός Ιουνίου , εκδ. Αποστολικής Διακονίας, Αθήνα 1995, σελ. 91-92.

 

Για ενημέρωση σχετικά με τα νέα, τις εκδηλώσεις, τις εκδόσεις και το έργο μας παρακαλούμε συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία. Για τους όρους προστασίας δεδομένων δείτε εδώ.