ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ  ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ  ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ   ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ "ΠΟΡΦΥΡΟΓΕΝΝΗΤΟΣ"
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ   ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Φωνή Κυρίου | Διακονία | Εορτολόγιο | Πολυμέσα

ΠΙΣΩ


Διακονία Newsletter

Παρουσία σε εκθέσεις στην Ελλάδα

Παρουσία σε διεθνείς εκθέσεις

Βιβλιοπωλεία

 

5η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
29 Μαΐου -1 Ιουνίου 2008

Η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος συμμετείχε κι εφέτος στο ετήσιο ραντεβού του βιβλίου που πραγματοποιήθηκε - για πέμπτη χρονιά - στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, στις εγκαταστάσεις της HELEXPO.

Για τέσσερις ημέρες η Θεσσαλονίκη αποτέλεσε πόλο έλξης για επαγγελματίες και επισκέπτες-φίλους του βιβλίου, σε μια γιορτή που έχει πλέον καθιερωθεί όχι μόνον σε εθνικό αλλά και σε βαλκανικό, μεσογειακό και διεθνές επίπεδο.

Oι πύλες της έκθεσης άνοιξαν την Πέμπτη 29 Μαΐου, στις 10 το πρωί, και έκλεισαν το βράδυ της Κυριακής 1 Ιουνίου, με εκλεκτούς καλεσμένους από τον χώρο της ελληνικής και της ξένης βιβλιοπαραγωγής: συγγραφείς, εκδότες, μεταφραστές, λογοτεχνικοί πράκτορες, κριτικοί, βιβλιοθηκονόμοι, βιβλιοπώλες, δημοσιογράφοι συναντήθηκαν και αντάλλαξαν γνώμες και συζήτησαν γύρω από την πορεία του εκδοτικού κόσμου, διαπραγματεύθηκαν νέους τίτλους και μεταφράσεις, και γνωρίστηκαν με το αναγνωστικό κοινό. Ανάμεσα σ' αυτούς σημαντικά ονόματα της διεθνούς λογοτεχνικής κοινότητας, όπως ο Βρετανός Jonathan Coe, ο Περουβιανός Santiago Roncagliolo, ο Ολλανδός Geert Mak, η ΙρανοΚαναδή Marina Nemat καθώς και 25 σημαντικοί Γάλλοι συγγραφείς.

Για πρώτη φορά, φέτος, καθιερώθηκε ο θεσμός της τιμώ-μενης χώρας: η έναρξη έγινε με τη Γαλλία , η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με μια μεγάλη ποικιλία της εκδοτικής της παραγωγής (εκπροσωπήθηκαν 80 εκδότες).

Η έκθεση κάθε χρόνο εστιάζει σε συγκεκριμένο θέμα. Φέτος ήταν αφιερωμένη στο πολιτικό βιβλίο και εκτέθηκαν περισσότεροι από 1.400 τίτλοι σχετικής θεματολογίας από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή 85 Ελλήνων εκδοτών. Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε έκθεση πολιτικής αφίσας (που παραχώρησε ευγενικά το Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας).

Ο διεθνής χαρακτήρας της Δ.Ε.Β.Θ επιβεβαιώθηκε επίσης από το γεγονός ότι η έκθεση πραγματοποιήθηκε σε έκταση 12.000 τ.μ., με ακόμη περισσότερους Έλληνες και ξένους εκδότες, πολλοί εκ των οποίων έρχονται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, αλλά και με την αυξημένη παρουσία ξένων χωρών με δικό τους περίπτερο (σαράντα εννέα τον αριθμό, μεταξύ αυτών χώρες που έρχονται επίσημα για πρώτη φορά όπως η Κίνα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστρία και η Πορτογαλία).

Το πρόγραμμα περιελάμβανε περισσότερες από 200 εκδηλώσεις από τις οποίες οι 85 ήταν παιδικές . Σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, το πρόγραμμα ήταν ακόμη πιο εμπλουτισμένο, πλούσιο και ποικίλο, αφού οι επισκέπτες της Δ.Ε.Β.Θ είχαν την ευκαιρία:

- Nα παραστούν στην παρουσίαση λογοτεχνών αλλά και βιβλί-ων της πρόσφατης εσοδείας από έγκριτους δημοσιογράφους, συγγραφείς και φιλολόγους-κριτικούς λογοτεχνίας,

- Nα ενημερωθούν για τις προοπτικές της εκδοτικής βιομηχανί-ας, την προβολή και προώθηση του βιβλίου ως πολιτιστικού προϊόντος, μέσω των συναντήσεων που έχουν οργανωθεί με επαγγελματίες του χώρου (μεταφραστές, ατζέντηδες, διευθυ-ντές εκδοτικών οίκων, δημοσιογράφους, εκδότες περιοδικών, βιβλιοθηκονόμους, ερευνητές-πανεπιστημιακούς κ.ά.),

- Nα παρακολουθήσουν τις ειδικές προβολές ταινιών πολιτικού περιεχομένου,

- Nα συμμετάσχουν σε σεμινάρια δημιουργικής γραφής καθώς και σε εργαστήρια καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας.

Ειδικά, για τους μικρούς αναγνώστες, είχε προβλεφθεί ιδιαίτερη γωνία στον εκθεσιακό χώρο. Η φετινή «Παιδική γωνιά» ξεπέρασε τα όριά της, έμοιαζε με μικρό χωριό έτοιμο να υποδεχθεί τους επισκέπτες του, και είχε θέμα «Βιβλίο; ...Δικαίωμά σου!». Ο στόχος ήταν να ευαισθητοποιήσει τους λιλιπούτειους επισκέπτες σε θέματα ισότητας, ανθρώπινων δικαιωμάτων, διαφορετικότητας.

Η είσοδος για το κοινό ήταν δωρεάν.

 

Για ενημέρωση σχετικά με τα νέα, τις εκδηλώσεις, τις εκδόσεις και το έργο μας παρακαλούμε συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία. Για τους όρους προστασίας δεδομένων δείτε εδώ.