ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ  ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ  ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ   ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ "ΠΟΡΦΥΡΟΓΕΝΝΗΤΟΣ"
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ   ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Φωνή Κυρίου | Διακονία | Εορτολόγιο | Πολυμέσα

ΚΕΙΜΕΝΑ

Η ορθόδοξη εικόνα ως τόπος τρόπος πολλαπλών συναντήσεων

Ομιλία περί αμφίων

Εικονοκλάστες και συντηρητικοί της Ορθοδοξίας

Η τιμή και προσκύνηση των ιερών εικόνων

Βυζαντινοί περίπατοι στην Αθήνα

Η γλώσσα στην ποίηση (Γ. Σεφέρη)

Οι Βυζαντινές ρίζες στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλου Κώστα Ε. Τσιρόπουλου

ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ
ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΕΧΝΗΣ
GALLERY

Εικόνες από το Αγιον Όρος

Συλλογή Βλάσιου Τσοτσώνη

Πίνακες της Πελαγίας Αγγελοπούλου

Πίνακες του Κ. Λαζαρίδη

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΒΟΙΩΤΙΑ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΛΟΥΚΑ

Ιστορικό

Φωτογραφικό υλικό από την Ιερά Μονή Οσίου Λουκά

ΕΙΚΟΝΕΣ

Πασχαλινά

Αγιογραφίες Τσοτσώνη

Βυζαντινές εικόνες του Χ. Γκώτση

Μυστήριον Μέγα και Παράδοξον

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ
ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΝΑΟΥ

Η παρουσία του Χριστιανικού Ναού

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδήλωση της 7ης Μαρτίου στο θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ

Παρουσίαση Μηνολογίου Βασιλείου Β' στο Βυζαντινό Μουσείο

Δελτίο τύπου για το Μηνολόγιο

Εκδήλωση Παρουσίασης Βιβλίου "Αναστασιμα-
τάριον" του Κων. Πρίγγου

Εκδήλωση για τα 70 χρόνια της Αποστολικής Διακονίας

Εκδήλωση Παρουσίασης Βιβλίου του Κων. Πρίγγου (Θεσσαλονίκη)

Εκδήλωση Παρουσίασης Βιβλίων της «Πεντατεύχου»

Εκδήλωση Παρουσίασης Βιβλίου «Χρυσοστομικό Συμπόσιο»

Φωτογραφίες από την ενθρόνηση του Αρχιεπισκόπου

Εκδήλωση
«To 'Ονειρο των Αγγέλων»

Εκδήλωση
παρουσίασης δίτομου έργου "Η Θεραπευτική των πνευματικών νοσημάτων"

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7 Απριλίου 2009 από τις εκδόσεις της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην αίθουσα διαλέξεων της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, επί της οδού Πανεπιστημίου 22, η επίσημη παρουσίαση του δίτομου έργου του διάσημου Ορθόδοξου πατρολόγου Jean Claude Larchet, «Η θεραπευτική των πνευματικών νοσημάτων Εισαγωγή στην ασκητική παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Το πρόγραμμα της εκδηλώσεως περιελάμβανε προσφώνηση υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου Γενικού Διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Την παρουσίαση του έργου ανέλαβαν: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ο Οσιολογιώτατος π. Δημήτριος Γρηγοριάτης από την Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου, του Αγίου Όρους και ο Ελλογιμώτατος κ. Στυλιανός Παπαδόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το κλείσιμο της Εκδηλώσεως έκανε ο συγγραφέας του έργου, Ελλογιμώτατος κ. Jean Claude Larchet, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας και Θεολογίας.

Ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Πανιερώτατος Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός ανέγνωσε το χαιρετισμό του Μακαριωτάτου για την έκδοση, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είναι γεγονός ότι στις ημέρες μας γίνεται ιδιαίτερα συχνά λόγος για τη χριστιανική πίστη και την ασκητική παράδοση, με τρόπο θετικό ή ακόμη αρνητικό. Και εκεί που βλέπουμε ότι τα αρνητικά σημεία αναφοράς προβάλλονται έντονα, ταυτόχρονα διαπιστώνουμε και την άνθηση και τους καρπούς των Πατερικών σπουδών και του προσωπικού μόχθου, μέσα από συγγράμματα που τονίζουν την αυθεντικότερη και γνησιότερη έκφραση της Ορθοδοξίας, την αμόλυντη πίστη της καθ' ημάς Ανατολής. Αυτή εκδηλώνεται μέσα από τη μεγαλοπρεπή λατρεία της, την απαράμιλλη πατερική της διδαχή, το ασκητικό της ήθος, την πιστότητά της στην παράδοση, τις κοινωνικές της επιλογές, την ανεπιφύλακτη αναγνώριση του άλλου, τον σεβασμό της κτίσης, την κοινωνία των προσώπων, την αίσθηση της πτώσης και της μετάνοιας, την έννοια του θανάτου και, τέλος, την ελπίδα της Αναστάσεως...» και καταλήγοντας τόνισε «Με πολλή ικανοποίηση και χαρά χαιρετίζω την παρούσα έκδοση και συγχαίρω τον συγγραφέα και τους συντελεστές της έκδοσης, την Αποστολική Διακονία, τον επίσημο εκδοτικό φορέα της Εκκλησίας μας. Στη διαρκώς μεταβαλλομένη μετανεωτερική εποχή μας, η Αποστολική Διακονία προσφέρει προς τον φιλόχριστο λαό μας ένα σημαντικό εγχειρίδιο πνευματικής ιατρικής, λίαν ωφέλιμο για κάθε ποιμένα και πιστό χριστιανό, και για όποιον επιθυμεί να γνωρίσει τον θησαυρό του μυστηρίου της πνευματικής υγείας που οδηγεί στην αληθινή χαρά και ταυτίζεται με την εν Χριστώ σωτηρία...».

Στην εκδήλωση παρέστησαν: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβος, ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δαμιανός Πάνου, ο εντιμότατος Γενικός Διευθυντής της Ε.Κ.Υ.Ο. κ. Αντώνιος Ζαμπέλης, καθηγητές της Θεολογικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κληρικοί και λαϊκοί.

Την επομένη της παρουσιάσεως ο Μακαριώτατος δέχθηκε σε σύντομη ακρόαση το συγγραφέα του έργου κ. Jean Claude Larchet και του προσέφερε ως δώρο μια βυζαντινή εικόνα.

 

Σύντομο βιογραφικό του συγγραφέως

Ο Jean Claude Larchet γεννήθηκε το 1949 στη βορειοανατολική Γαλλία. Διδάκτωρ Φιλοσοφίας και Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, είναι συγγραφέας δεκαπέντε βιβλίων και πολυάριθμων αρθρων που αφορούν τη θεολογία και την πνευματικότητα των Πατέρων της Εκκλησίας, τα οποία μεταφράστηκαν σε δώδεκα γλώσσες. Θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους Ορθόδοξους πατρολόγους και ένας σημαντικος εκφραστής της Ορθοδοξίας στην Ευρώπη. Ζει και εργάζεται ως καθηγητής στη Γαλλία. Διευθύνει, σε δύο γαλλικούς εκδοτικούς οίκους, συλλογές βιβλίων αφιερωμένων σε σύγχρονους πνευματικούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται ο γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής, ο γέροντας Παΐσιος, ο γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης, κ.α.

Για ενημέρωση σχετικά με τα νέα, τις εκδηλώσεις, τις εκδόσεις και το έργο μας παρακαλούμε συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία. Για τους όρους προστασίας δεδομένων δείτε εδώ.