ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ  ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ  ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ   ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ "ΠΟΡΦΥΡΟΓΕΝΝΗΤΟΣ"
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ   ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Φωνή Κυρίου | Διακονία | Εορτολόγιο | Πολυμέσα

ΚΕΙΜΕΝΑ

Η ορθόδοξη εικόνα ως τόπος τρόπος πολλαπλών συναντήσεων

Ομιλία περί αμφίων

Εικονοκλάστες και συντηρητικοί της Ορθοδοξίας

Η τιμή και προσκύνηση των ιερών εικόνων

Βυζαντινοί περίπατοι στην Αθήνα

Η γλώσσα στην ποίηση (Γ. Σεφέρη)

Οι Βυζαντινές ρίζες στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλου Κώστα Ε. Τσιρόπουλου

ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ
ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΕΧΝΗΣ
GALLERY

Εικόνες από το Αγιον Όρος

Συλλογή Βλάσιου Τσοτσώνη

Πίνακες της Πελαγίας Αγγελοπούλου

Πίνακες του Κ. Λαζαρίδη

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΒΟΙΩΤΙΑ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΛΟΥΚΑ

Ιστορικό

Φωτογραφικό υλικό από την Ιερά Μονή Οσίου Λουκά

ΕΙΚΟΝΕΣ

Πασχαλινά

Αγιογραφίες Τσοτσώνη

Βυζαντινές εικόνες του Χ. Γκώτση

Μυστήριον Μέγα και Παράδοξον

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ
ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΝΑΟΥ

Η παρουσία του Χριστιανικού Ναού

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδήλωση της 7ης Μαρτίου στο θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ

Παρουσίαση Μηνολογίου Βασιλείου Β' στο Βυζαντινό Μουσείο

Δελτίο τύπου για το Μηνολόγιο

Εκδήλωση Παρουσίασης Βιβλίου "Αναστασιμα-
τάριον" του Κων. Πρίγγου

Εκδήλωση για τα 70 χρόνια της Αποστολικής Διακονίας

Εκδήλωση Παρουσίασης Βιβλίου του Κων. Πρίγγου (Θεσσαλονίκη)

Εκδήλωση Παρουσίασης Βιβλίων της «Πεντατεύχου»

Εκδήλωση Παρουσίασης Βιβλίου «Χρυσοστομικό Συμπόσιο»

Φωτογραφίες από την ενθρόνηση του Αρχιεπισκόπου

Εκδήλωση
«To 'Ονειρο των Αγγέλων»

Εκδήλωση
παρουσίασης δίτομου έργου "Η Θεραπευτική των πνευματικών νοσημάτων"

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
κ.κ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ Β

(Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 15.12.2008 )

Αδελφοί μου ηγαπημένοι,

Σε λίγες ημέρες θα εορτάσουμε τη γενέθλιο ημέρα της ανθρωπότητας, τα Χριστούγεννα.

Τα Χριστούγεννα δίδουν σε όλους μας τη μοναδική ευκαιρία να αναβαπτίσουμε την ύπαρξή μας στο μυστήριο της αγάπης του Θεού, χωρίς το οποίο δεν μπορεί να φωτισθεί και προσεγγισθεί το μυστήριο του ανθρώπου. Αν παραμερίσουμε τον ορθολογισμό και σκεπτικισμό μας, την υπερηφάνεια και αυτάρκεια του ανθρώπου που νομίζει ότι όλα τα εξηγεί και κατορθώνει, την αγωνιώδη μέριμνα του βίου, τη ρουτίνα πολλών καθημερινών ματαίων πράξεων και επιδιώξεων που κατατρώγουν τη ζωη μας, τα πάθη και τις αδυναμίες μας, και προσέλθουμε στο σπήλαιο της Βηθλεέμ με ταπείνωση και απλότητα, θα αποκαλυφθεί και σε μας το μεγάλο και μοναδικό μυστήριο που συντελείται εκεί. Δεν μπορεί κανείς να προσεγγίσει το μυστήριο αυτό αν δεν μετανοήσει, δηλαδή αν δεν αλλάξει νου, αν δεν παύσει να βλέπει τα πράγματα από τη στενή και φτωχή προοπτική του αρρωστημένου από τον εγωϊσμό ανθρώπου, για να τα δει μέσα στην αιώνια και άπειρη προοπτικη του Θεού.

Η εορτή των Χριστουγέννων, που αποτελεί ως γεγονός « σεισμόν γης», κατά την χαρακτηριστική έκφραση του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, είναι το κεντρικό μυστήριο όλης της Θείας Οικονομίας. Η δημιουργία και η σωτηρία, όλη η ελεημοσύνη και η φιλανθρωπία της Αγίας Τριάδος, ανακεφαλαιώνονται στον Θεάνθρωπο Χριστό, που με τη Σαρκωση Του κι όλα τα μυστήρια της ένσαρκης παρουσίας Του, απεκάλυψε τη χριστολογική και χριστοκεντρική ρίζα και προοπτική κάθε πραγματικότητας και ολόκληρης της πραγματικότητας. Έτσι εξηγείται γιατί τα Χριστούγεννα εορτάζονται και πανηγυρίζονται ως «τα σωτήρια του κόσμου, η γενέθλιος ημέρα της ανθρωπότητος, η κοινή εορτή πάσης της κτίσεως» .

Ο Θεός μας έρχεται να κενωθεί, να πτωχεύσει, να κριθεί, να σταυρωθεί, να κατέλθει στον 'Αδη, να αναστηθεί και να αναληφθεί, για να φανερώσει με όλο αυτό το μυστήριο της κένωσής Του, ότι δεν είναι δύναμη, ισχύς, αυθεντία, κυριαρχία, νομοθεσία, καταδίκη, τιμωρία, εκδίκηση. Έρχεται, με άλλα λόγια, να σώσει στην αγάπη και με την αγάπη Του τον άνθρωπο, να βαστάξει όλες τις ασθένειές μας και να σηκώσει όλα τα αγνοήματα και ανομήματά μας, να μεταμορφώσει όλες τις απελπιστικά ανθρώπινες καταστάσεις σε γνώση της δυνάμεως της Αναστάσεώς Του.

Αυτό είναι το μυστήριο που μπορούν να θαυμάζουν όσοι μπορούν να αναγνωρίζουν τη μεγαλειότητα στην ταπείνωση, τον πλούτο στην φτώχεια, την ελευθερία στην υπακοή.

Το παιδίον Ιησούς είναι από τη στιγμή της Γεννησης Του ο Αμνός της σφαγής, « ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου». Αυτό σημαίνει πως δεν νοείται Σαρκωση χωρίς το Σταυρό και το θάνατο. Το μυστήριο των Χριστουγέννων κατανοείται στις αληθινές του διαστάσεις μόνο κάτω από το μυστήριο του Σταυρού. Η ορθόδοξη θεολογία της Ενανθρώπησης του Κυρίου δεν μπορει να οικοδομηθεί χωρίς τη Θεολογία του Σταυρού. Αλλά και μια Θεολογία του Σταυρού χωρίς τη Θεολογία της Αναστάσεως είναι τραγικά ελλιπής και εύκολα οδηγεί σε μια «θεολογία του θανάτου του Θεού».

Σαρκωση, λοιπόν, Σταυρός, Ανάσταση, Ανάληψη, Πεντηκοστή, το όλο μυστήριο του Χριστού στον κόσμο.

Η Εκκλησία, που αναλαμβάνει στην προσευχή της ολόκληρη την ανθρωπότητα, μας προσκαλεί απόψε, «νυν και αεί» να λάβουμε μέρος στην Τριαδική αγάπη. Οφείλουμε να μαρτυρήσουμε για τον άνθρωπο, την κλήση του, την σπίθα, την πνοη που τον αρπάζει από αυτόν τον κόσμο και του δίδει τη δύναμη να τον μεταμορφώσει. Έχουμε να μαρτυρήσουμε ότι ο Θεός είναι η ελευθερία, η χαρά και η ζωη του ανθρώπου και ότι ο άνθρωπος μπορεί να Τον γνωρίσει με μία αδιαχώριστη από την αγάπη γνώση, ενώνοντας το πνεύμα του και την καρδιά του με τον Χριστό, που είναι «η καρδιά της Εκκλησίας».

Ο Θεός είναι αγάπη. Και έγινε άνθρωπος από αγάπη για τον άνθρωπο. Γι' αυτό μπορεί να προσεγγίζεται ευχαριστιακά. «Σήμερον ο Χριστός... γεννάται εκ Παρθένου, ο άναρχος άρχεται και ο Λόγος σαρκούται». Γεννιέται κάθε φορά στην καρδιά των ανθρώπων που Τον δέχονται. Και αυτή είναι η μεγάλη δωρεά της αγάπης του Θεού την οποία καλούμαστε να βιώσουμε σε εποχές δίσεκτες και χαλεπές.

Αυτή ακριβώς είναι και η δύναμή μας. Η δύναμη της αγάπης μας. Η δύναμη της ελπίδας μας. Η δύναμη των ανθρώπων του συλλόγου «ΦΛΟΓΑ» για τα παιδιά με νεοοπλασματικές ασθένειες που καθημερινά αγωνίζονται για το δικαίωμα των παιδιών μας στην υγεία και τη ζωή.

Όταν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, με επισκέφθηκε ένα απογευματινό για να συζητήσουμε τη σκέψη και το όνειρό μου για ένα περαιτέρω άνοιγμα του Οργανισμού της Αποστολικής Διακονίας στην κοινωνία και τις ανάγκες της, του ανέφερα την ιδέα μου να βάλλουμε αρχή με αυτή την εκδήλωση για τη «ΦΛΟΓΑ». Και εκείνος, με τη φιλοτιμία, την ευαισθησία και την εργατικότητα που τον διακρίνει, δεν έχασε χρόνο και να, που σήμερα συναγμένοι όλοι μαζί με αγάπη, δίνουμε σάρκα και οστά στο «Όνειρο των Αγγέλων». Γι' αυτό και μέσα από την καρδιά μου τον ευχαριστώ γι' αυτό που μας χαρίζει μαζί με τους καλούς του συνεργάτες.

Εύχομαι και προσεύχομαι με όλη τη δύναμη της ψυχής μου για τα παιδιά και τους ανθρώπους της Φλόγας, τους συντελεστές, τους χορηγούς, όλους σας, τον καθένα χωριστά και τους οικείους σας.

Παρακαλώ μη θεωρήσετε, ότι δεν είμαι απόψε κοντά σας. Δεν μου το επέτρεψαν προγραμματισμένες από μήνες πριν λειτουργικές υποχρεώσεις. Είμαι κοντά σας με την καρδιά μου και θα είμαι, συν Θεώ, πάντοτε κοντά σας. Για το λόγο αυτό άλλωστε, παρεκάλεσα και τον φίλτατο αδελφό Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κύριο Ιάκωβο, Αντιπρόεδρο του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της Αποστολικής Διακονίας, άνθρωπο με ευαισθησία και αγάπη για το εκκλησιαστικό έργο, να ευρίσκεται απόψε ανάμεσά σας ως εκπρόσωπος της ελαχιστότητάς μας.

Τον ευχαριστώ, λοιπόν, από καρδίας και εκείνον και εσάς, εύχόμενος Καλά και Ευλογημένα Χριστούγεννα με αγάπη, με ειρήνη, με δικαιοσύνη, με καλωσύνη, με υγεία, ελπίζοντας όλοι μαζί, στην εσχατολογική πορεία της Εκκλησίας, να κάνουμε τα «Όνειρα των Αγγέλων» πραγματικότητα.

Ο Θεός μαζί μας!

Με πατρικές αγάπη και εόρτιες ευχές

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
† Ο ΑΘΗΝΩΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

Για ενημέρωση σχετικά με τα νέα, τις εκδηλώσεις, τις εκδόσεις και το έργο μας παρακαλούμε συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία. Για τους όρους προστασίας δεδομένων δείτε εδώ.