ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ  ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ  ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ   ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ "ΠΟΡΦΥΡΟΓΕΝΝΗΤΟΣ"
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
  ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ   ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ    ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Φωνή Κυρίου | Διακονία | Εορτολόγιο | Πολυμέσα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΜΑΘΗΣΕΩΣ ΤΗΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Στις δραστηριότητες του Οργανισμού της Αποστολικής Διακονίας, που υλοποιούνται με τη Χάρη του Θεού, εντάσσεται και το Σεμινάριο Εκμάθησης της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας.

Σκοπός τoυ Σεμιναρίου είναι ο καταρτισμός και η εκπαίδευση των κληρικών και των λαϊκών συνεργατών του ποιμαντικού, κατηχητικού και κοινωνικού έργου της Εκκλησίας αλλά και όσων ασκούν εκπαιδευτικό και κοινωνικό λειτούργημα, ώστε να επικοινωνούν με τους ανθρώπους που στερούνται το χάρισμα της ακοής αλλά έχουν, με την πρόνοια του Θεού, αναπτύξει άλλο τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας.

Η διάρκεια των σπουδών είναι διετής. Στη συνέχεια οι τελειόφοιτοι και οι γνωρίζοντες πολύ καλά τη νοηματική γλώσσα μπορούν να συμμετάσχουν στο Επιμορφωτικό Πρόγραμμα.

Ανακοίνωση για την έναρξη των μαθημάτων
Νοηματικής Γλώσσας
της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς 2022 – 2023

Σας πληροφορούμε ότι η διδασκαλία των μαθημάτων για τους αρχικούς μήνες της νέας χρονιάς, θα συνεχιστεί με τη διαδικασία της διαδικτυακής τηλεκπαίδευσης. Όταν αργότερα διαμορφωθούν οι κατάλληλες και ασφαλείς συνθήκες από πλευράς δημόσιας υγείας για την πραγματοποίηση της διδασκαλίας δια ζώσης, τότε θα συνυπάρξουν και οι δύο δυνατότητες στην πραγματοποίηση των μαθημάτων. Επομένως, στα πλαίσια αυτά οι συναντήσεις - τηλεδιασκέψεις θα γίνονται μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του Ζοοm. Είναι αυτονόητο ότι για την παρακολούθηση των μαθημάτων είναι απαραίτητη η τοποθέτηση κάμερας στον υπολογιστή σας, αν δεν διαθέτει εξ αρχής.

Τα μαθήματα προσφέρονται δωρεάν από την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Οι εγγραφές για τους σπουδαστές του Α΄ Έτους θα πραγματοποιούνται ψηφιακά, μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τη συμπλήρωση της φόρμας εγγραφής και τη σάρωση των λοιπών δικαιολογητικών. Όσο για τους σπουδαστές του Β΄ Έτους, θα συνεχίσουν όσοι έχουν συμπληρώσει τον απαραίτητο αριθμό παρουσιών του Α’ έτους.

Πληροφορίες για τις εγγραφές, την έναρξη των μαθημάτων και τα προγράμματα διδασκαλίας θα αναζητήσετε στην ιστοσελίδα της Αποστολικής Διακονίας που περιηγείστε, που απαιτείται να την επισκέπτεσθε συχνά για τις τρέχουσες Ανακοινώσεις.

Ευχόμαστε ένα ξεκούραστο καλοκαίρι!

Από το Γραφείο Κατηχήσεως και Νεότητος
της Αποστολικής Διακονίας

 

Εγγραφές:
Οι εγγραφές πραγματοποιούνται από τις 12 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου.

Έναρξη μαθημάτων:
Η έναρξη των μαθημάτων θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου.

Ωράριο Λειτουργίας:
Τα μαθήματα γίνονται δύο ή τρεις φορές το μήνα, ημέρα Πέμπτη από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως αρχές Ιουνίου του επόμενου έτους, συνολικά είκοσι διδακτικές συναντήσεις.

Οι δε ώρες των τμημάτων του Α΄ έτους έχουν ως εξής:

 • Α΄ 3.15 μ.μ. έως 4.05,
 • Β΄ 4.15 μ.μ. έως 5.05,
 • Γ΄ 5.20μ.μ. έως 6.10.

Το Β΄έτος θα αρχίζει στις 6.20 μ.μ. και το Επιμορφωτικό 7.50 μ.μ.

Διάγραμμα Λειτουργίας:
Το πρόγραμμα σπουδών του Σεμιναρίου περιλαμβάνει κατ' έτος τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

Α' έτος: Στο πρώτο έτος σπουδών παρέχονται βασικές γνώσεις της Νοηματικής Γλώσσας. Οι βασικές αυτές γνώσεις και τα στοιχεία της ελληνικής Νοηματικής δίδονται από θεωρητικής πλευράς μέσω του σκιτσογραφημένου λεξιλογίου της ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και από πρακτικής με τη βοήθεια των χειρομορφών.

Β' έτος: Στο δεύτερο έτος παρέχονται βασικές γνώσεις της Νοηματικής Γλώσσας και γνώσεις που έχουν άμεση σχέση με την Κατηχητική Διδασκαλία της Εκκλησίας. Η περιγραφή και η ανάλυση των παραπάνω γνώσεων δίδονται μέσω κάποιου βασικού λεξιλογίου της νοηματικής και με τη βοήθεια των χειρομορφών.

Επιμορφωτικό Πρόγραμμα:
Στο επιμορφωτικό πρόγραμμα δίδεται η δυνατότητα καλύτερης κατανόησης και εμπέδωσης των διδαχθέντων και διδασκομένων γνώσεων, με έμφαση στην Κατηχητική Διδασκαλία της Εκκλησίας μας. Διδάσκονται στη νοηματική γλώσσα ιερά αναγνώσματα της Αγίας Γραφής, κείμενα από την υμνολογία της Εκκλησίας μας και η απόδοση της Θείας Λειτουργίας. Η περιγραφή και η ανάλυση των βασικών στοιχείων της κατηχητικής διδασκαλίας πραγματοποιείται σύμφωνα με τη διδακτική μέθοδο που ερφαμόζεται και για το Β΄ Ετος.

Πληροφορίες:

Για τις όποιες ερωτήσεις σας ή πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεσθε:

(α) Επικοινωνία με το Γραφείο Κατηχήσεως, στα τηλέφωνα: 210-7272347, 210-7272348

(β) Αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος: katixisi@apostoliki-diakonia.gr

(γ) Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού της Αποστολικής Διακονίας, www.apostoliki- diakonia.gr, στην ενότητα Ποιοι είμαστε – Τομέας Κατηχήσεως και Ορθοδόξου Μαρτυρίας, στην οποία περιγράφονται αναλυτικά όλες οι εκπαιδευτικές – κατηχητικές δραστηριότητες του Γραφείου Κατηχήσεως και Νεότητος.

 


Ύλη Μαθημάτων:

Α Έτους

 1. Σημειώσεις (μέρος Α)
 2. Σημειώσεις (μέρος B)

Β Έτους

 1. Σημειώσεις

Επιμόρφωσης

 1. Εορτή Υπαπαντής
 2. Κυριακή προ των Φώτων
 3. Ύμνοι Δωδεκαημέρου
 4. Η παραβολή του Ασώτου Υιού
 5. Ο Ύμνος της Αγάπης
 6. Κείμενα του Ακάθιστου Ύμνου
 7. 'Υμνοι του Μεγάλου Αποδείπνου
 8. Ύμνοι Μεγάλης Εβδομάδας
 9. Αναστάσιμοι Ύμνοι
 10. Κυριακή των Μυροφόρων
 11. Ύμνοι Πεντηκοσταρίου
 12. Ύμνοι Θεοτόκου
 13. Γλωσσάρι από το βιβλίο "Είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος"
Για ενημέρωση σχετικά με τα νέα, τις εκδηλώσεις, τις εκδόσεις και το έργο μας παρακαλούμε συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία. Για τους όρους προστασίας δεδομένων δείτε εδώ.